Լսե՞լ եք այս կանաչիի մասին․ կարող եք ասել ինչպե՞ս է այն անվանվում

Դիտումներ 1290

Լսե՞լ եք այս կանաչիի մասին․ կարող եք ասել ինչպե՞ս է այն անվանվում

Բժիշկները պնդում են` կանաչի պետք է հնարավորինս շատ օգտագործել, հատկապես հիմա, երբ դրա սեզոնն է:

Պետք է ուշադրություն դարձնել հատկապես թրթնջուկին: Վերջին հետազոտությունները ցույց են տվել, որ թրթնջուկի մեջ առկա նյութերը բարենպաստ ազդեցություն են ունենում սրտանոթային համակարգի աշխատանիք վրա և նվազեցնում վատ խոլեստերինի քանակը արյան մեջ:

 

 

Այս ազդեցությունը կատարվում է շնորհիվ թրթնջուկի մեջ առկա մեծ քանակությամբ կալցիումի և վիտամին С-ի: Բացի այդ, կալցիումը օգնում է իջեցնել ճնշումը:

Թրթնջուկը կանխում է նաև անեմիայի զարգացումը, կարգավորում նյարդային համակարգի խնդիրները, բարձրացնում մկանների աշխատունակությունը, բարելավում նյութափոխանակությունը:

Թրթնջուկը օգտակար է նաև առողջ ատամներ ունենալու, ինչպես նաև մարսողության համար:

 



Թրթնջուկը շատ օգտակար բույս ​​է, պնդում է սննդաբան Աննա Կորոլը (Ռուսաստան): Այն բազմաթիվ վիտամիններ եւ օրգանիզմի համար անհրաժեշտ այլ նյութեր է պարունակում, ինչպես նաեւ ուժեղացնում է իմունային համակարգը:

Ըստ «ՌԻԱ Նովոստի»-ի՝ 100 գրամ թրթնջուկը վիտամին C-ի օրական արժեքի ավելի քան 50 տոկոսը` նույնիսկ ավելին, քան կիտրոնն ու սպանախը:

 

 


Թրթնջուկը հարուստ է նաեւ բետա-կարոտինով՝ A վիտամինի նախորդով, որը պատասխանատու է մաշկի եւ աչքերի վիճակի համար եւ ունի հստակ հակաօքսիդիչ հատկություններ: Բույսը նաեւ B խմբի վիտամիններ է պարունակում, որոնք օրգանիզմում պատասխանատու են ճարպի, սպիտակուցների եւ ածխաջրերի նյութափոխանակության համար, ինչպես նաեւ օգտակար են հիշողության եւ կոնցենտրացիայի բարելավման համար:

 



Ըստ սննդաբանի՝ թրթնջուկի հյութը կարող է օգնել բարելավել երիկամների առողջությունը եւ թեթեւացնել այտուցները: Բացի այդ, այն օգտակար կլինի լյարդի եւ լեղապարկի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար, քանի որ դրանում պարունակվող նյութերը բարելավում են լեղիի հեղուկությունը:

Սակայն պետք չէ մոռանալ, որ որոշ մարդկանց համար թրթնջուկը հակացուցված է: Մասնավորապես, թրթնջուկային թթուն կարող է միզապարկի եւ երիկամների քարեր առաջացնել: Բացի այդ, սրացման ժամանակ անհրաժեշտ է ամբողջովին բացառել թրթնջուկը սննդակարգից միզապարկի հիվանդության, օստեոպորոզի եւ գաստրիտի դեպքում:



Ամենաընթերցվածը