Լինի դա Նուտելլա, շոկոլադե սալիկներ կամ չիփսեր. Ահա, թե ինչպես կարող եք հաղթահարել կախվածությունը

Դիտումներ 234

Լինի դա Նուտելլա, շոկոլադե սալիկներ կամ չիփսեր. Ահա, թե ինչպես կարող եք հաղթահարել կախվածությունը

Յուրաքանչյուր ոք, ով ուտում է ինչ-որ քաղցր կամ ճարպային բան, ինչպես չիպսերը, հաճախ չի կարող կանգ առնել: 

«Աղիքների բջիջներն ունեն շաքարի և ճարպի սենսորներ», - ասում է սննդաբան Իգոր Ստրոկովը։

Երբ սննդի մոլեկուլները հասնում են այնտեղ, նյարդերի երկայնքով էլեկտրական իմպուլս է ուղարկվում ուղեղ: 

 

 

Այնտեղ արտազատվում է դոֆամին հաղորդիչ նյութը։ Դոպամինը մեծացնում է ախորժակը և ստեղծում երջանկության զգացում։

Իսկ ուղեղը հատկապես ուրախությամբ է արձագանքում, երբ սննդի մեջ շաքարն ու ճարպը միանում են։

Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ մարդիկ քաղցրավենիքի նկատմամբ բնածին կախվածություն ունեն։ Նույնիսկ արգանդում դեռ չծնված երեխաները ժպտում են, երբ հղի կինը դառը բանի փոխարեն քաղցր բան է ուտում: 

 



Ճարպոտ և շաքար պարունակող մթերքները ակտիվացնում են ուղեղի պարգևատրման համակարգը․

Վերջերս ներկայացված ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, թե որքան ուժեղ են նման սովորությունները արմատացած ուղեղում: Քանի որ յուղոտ և քաղցր ուտելիքները շատ են ակտիվացնում պարգևատրման համակարգը, ուղեղը սովորում է ենթագիտակցորեն նախընտրել այդ մթերքները:

 

 

Համի ուժեղացուցիչներն ու բուրմունքները մեծացնում են սննդի ցանկությունը։

Այսպիսով, կարող է դժվար լինել կոտրել կարծրատիպերը և նույնիսկ չբացել չիպսերի տոպրակը և փոխարենը միգուցե ավելի առողջ խնձոր վերցնել: 

 



Ակնհայտ է, որ չիպսերը պարունակում են նյութեր, որոնք ունեն համը ընդգծող ազդեցություն: Մասնավորապես, ենթադրվում է, որ բուրավետիչներն ավելի ուժեղ ցանկություն են առաջացնում: Նման ազդեցություն ունեն խմորիչի էքստրակտը։

Կարևոր է, որ սնուցումը կենտրոնացված լինի, այսինքն ոչ թե ֆիլմ կամ բջջային հեռախոս դիտելուն զուգահեռ։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։

 



Ամենաընթերցվածը