Կտավատի յուղ - իր հատկությունների օգտագործումը ավանդական բժշկության և կոսմետոլոգիայի մեջ
Կտավատի յուղը չափազանց օգտակար մթերք է մարդու առողջության և գեղեցկության համար։ Ի դեպ, վուշն առաջին բույսերից է, որը մշակվել է մարդու կողմից։ Դա առողջության իսկական պահապան է։ Հին ժամանակներից «սպիտակեղեն բառը ընկալվել է որպես հարմարավետության և ջերմության, ուժի և ամրության, լավ առողջության և հոգու մաքրության համադրություն:
Կենցաղային պայմաններում կտավատի (սովորական) ցանման օգտագործումը հայտնաբերվել է ժամանակակից Վրաստանի ընդարձակ տարածքում՝ մեր դարաշրջանից առաջ հայտնված բնակավայրերում։ Կոլխիդայում կտավատի ծաղիկները համեմատում էին ամպերի պես ալիքաձև և փափկամազ մազերի հետ, գեղեցիկ երկնագույն աչքերով երիտասարդ աղջկան։ Բացի այդ, հին ժամանակաշրջանում սլավոնական մշակույթում հայտնաբերվել է սովորական կտավատի տեսակներից մեկը: Մեր թվաքանակից երկու հազար տարի առաջ գոյություն ունեցող նեոլիթյան բնակավայրի պեղումների ժամանակ հայտնաբերվել են նախկինում նշված բույսի սերմերը։ Բացահայտվել են նաև պտտվող անիվի մասերի լավ պահպանված մնացորդներ, կտավատի գործվածքի զարմանահրաշ հետքեր կերամիկայի վրա։
Բացի այդ, հնագույն ժամանակներից Ռուսաստանում աճեցվել և մշակվել է կտավատ, որը դրա դիմաց դարեր շարունակ շնորհակալություն է հայտնել մարդկանց՝ նրանց հագուստի և սննդի համար հումք տալով։ Այն միշտ համարվել է հատուկ մշակույթ և, հետևաբար, մեծ ակնածանք է վայելել: Նրա մասին ասում էին. «Վուշ ես ցանում, ոսկի ես հնձում», «Կտավն ամեն ինչի հոգին է»։
Կտավատի ալյուրից թխում էին հարթ տորթեր և հաց, իսկ տորթը կերակրում էին անասուններին։ Գյուղացիների առօրյայում կային նաև պտտվող անիվներ և ձեռքի ջուլհակներ, որոնց օգնությամբ նրանք հորինեցին իր որակներով շատ արժեքավոր և զարմանալի կտավատի գործվածք, որը ձմռանը լավ տաքանում էր և թույլ էր տալիս մարմնին շնչել շոգին։ Այո, և պահքի օրերին նրանք չէին կարող անել առանց կտավատի յուղի: Նա ծառայեց որպես դեղամիջոց, տաքացրեց, ինչպես ասում են, ոչ միայն մարմինը, այլեւ հոգին։
Կտավատի յուղի կազմը և այն ճիշտ ընտրելու նկարագրությունը
Կտավատի յուղի բաղադրությունը թույլ է տալիս խոսել մարդու օրգանիզմի համար դրա անհավանական օգուտների մասին։ Քիմիական նյութերի ավելցուկային ավելացումով ժամանակակից մթերքներն արդեն մշակման փուլում քայքայում են մեր իմունային համակարգը, դարձնում օրգանիզմը թույլ, ավելի ենթակա տարբեր հիվանդությունների նկատմամբ։ Նման իրավիճակ է նաև վիտամինների և սինթետիկ դեղամիջոցների դեպքում, որոնք այժմ «կենդանի» են շուկայում։
Բարեբախտաբար, բնակչության որոշակի հատված դեռ լրջորեն հետաքրքրված է առողջ սննդակարգով, առանց քիմիական վերամշակման և առողջ ապրելակերպի։ Չնայած ժամանակի սղությանը, ընկալման փոփոխություններին, մենք դեռ լսում ենք մեր նախնիներին և հետևում նրանց օրինակին։ Այս գործոնի շնորհիվ առօրյա սննդակարգում սկսում են հայտնվել այն ապրանքները, որոնք նախկինում անփոխարինելի էին։ Բնական բնական նվերներ, որոնց մեջ իր պատվավոր տեղն է զբաղեցնում կտավատի յուղը։ Ըստ իր կենսաբանական առավելությունների՝ այն անկասկած առաջատար դիրքերում է բոլոր բուսական յուղերի մեջ։ Ո՞րն է նրա բուժիչ ուժը:
Այսպիսով, կտավատի յուղի բաղադրությունը հետևյալն է.
- մոտ 13-29% օլեինաթթու;
- 15-30% լինոլաթթու;
- 44-61% լինոլենաթթու;
- մինչև 11% հագեցած ճարպաթթուներ (օմեգա-3, օմեգա-6);
- Omega-3-ը, նրա թիվը գերազանցում է այլ աղբյուրների քանակությունը, նույնիսկ ձկան յուղի համեմատ (2 անգամ);
- վիտամին F;
- B վիտամիններ;
- տոկոֆերոլ;
- վիտամին K, ռետինոլ;
- հետքի տարրեր K, Zn, Mg, Fe;
- լեցիտին;
- սպիտակուցներ;
- ցելյուլոզա;
- բնական հակաօքսիդանտներ (սեզամոլ, որի շնորհիվ կտավատի յուղը չի օքսիդանում):
Բարձրորակ կտավատի յուղի ձեռքբերման հարցին պետք է շատ պատասխանատու մոտենալ։ Այն գտնելու ամենահեշտ ձևը դեղատների դարակներում է, երբեմն այն կարելի է տեսնել նաև սուպերմարկետների դարակներում։
Որակյալ կտավատի յուղի նշաններ.
- տարբեր տոնայնության ոսկե դարչնագույն գույն;
- թափանցիկություն;
- կոնկրետ, բայց հաճելի բուրմունք;
- կոնկրետ համ;
- դառնության բացակայություն;
- պիտակի վրա պետք է անպայման նշվի «սառը սեղմում»;
- այն ներկայացված է հիմնականում մուգ շշերով, փոքր չափսերով;
- իսկապես բարձրորակ ապրանք է վաճառվում ապակե տարաներով։
Բնական կտավատի յուղի բացառիկ բաղադրությունը նրան իրավունք է տալիս բոլոր տեսակի բուսական յուղերի մեջ համարվել օրգանիզմի համար օգտակար հատկությունների առաջատարներից մեկը։
Առողջության օգուտները
Կտավատի յուղի օգուտները պարզապես զարմանալի են։ Հրավիրում ենք ձեզ տեսնել ինքներդ՝ վերանայելով կտավատի յուղի օգտագործման բժշկական սպեկտրի ցանկը.
- ծածկող և հակաթթվային միջոց;
- ունի անալգետիկ ազդեցություն;
- օգտագործվում է բորբոքման դեմ, որպես անզգայացնող միջոց;
- անփոխարինելի է փորկապության համար;
- ստամոքս-աղիքային տրակտի քրոնիկ հիվանդություններով, ստամոքսի խոցով, տասներկումատնյա աղիքի խոցով;
- հազի ժամանակ, շնչառական համակարգի տարբեր հիվանդություններ;
- միզապարկի և միզուղիների հիվանդություններով կամ բորբոքումներով.
- երիկամների, լյարդի հիվանդություններով;
- նյարդային համակարգի ֆունկցիոնալ հիվանդությունների կանխարգելման համար;
- վահանաձև գեղձի հիվանդությունների կանխարգելման համար;
- թերապևտիկ և պրոֆիլակտիկ նպատակներով տղամարդկանց պոտենցիայի, ընդհանուր առողջության խախտմամբ.
- բարելավել կանանց առողջությունը, հատկապես հղիության ընթացքում.
- կայունացնել հորմոնների մակարդակը, մեղմացնել PMS-ի շրջանը, դաշտանադադարը;
- նորմալացնել մարսողական համակարգի ֆունկցիոնալությունը;
- կանխել ուռուցքաբանական հիվանդությունների առաջացումը կամ զարգացումը.
- կանխել սրտի կաթվածի առաջացումը, նվազեցնել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը.
- մարմնի ձևավորման համար;
- հեմոռոյով;
- սուր հոդատապային արթրիտով, աթերոսկլերոզով և ռևմատիզմով;
- կաթիլով;
- այրվածքներով, մաշկային հիվանդություններով;
- ռադիկուլիտի հետ:
Այս ցանկը հեռու է սպառիչ լինելուց: Ինչ վերաբերում է սրտանոթային հիվանդություններին, շատ գիտական աշխատությունների գործնական արդյունքները ցույց են տալիս, որ կտավատի սերմի յուղի նույնիսկ նվազագույն քանակությունը մշտական օգտագործմամբ զգալիորեն նվազեցնում է թրոմբոզի հավանականությունը։ Բնության այնպիսի օգտակար նվերի օգտագործումը, ինչպիսին կտավատի յուղն է, շատ ավելի արդյունավետ է, քան նույն ձկան յուղը։
Լայնածավալ փորձերի արդյունքում պարզվել է նաև, որ ալֆա-լինոլենաթթու պարունակող մթերքները, այդ թվում՝ կտավատի յուղը, կանխում են դասական կանացի հիվանդությունների՝ կրծքագեղձի ուռուցքների և մաստոպաթիայի տարբեր տեսակների առաջացումը և զարգացումը։ Կտավատի սերմի յուղի օգտագործումը կարող է էապես ազդել ասթմայով հիվանդի ընդհանուր վիճակի վրա, և այս մթերքը նաև հակազդում է շաքարախտի առաջացմանը և արդյունավետորեն նվազեցնում ալերգիկ ռեակցիաների մակարդակը:
Ինչպես տեսնում եք, կտավատի սերմի յուղն ունի իր տեսակի մեջ եզակի հատկություններ, և դրա առավելություններն անսահման են և անգնահատելի: Նրա մեջ պարունակվող բոլոր նյութերն ապահովում են օրգանիզմի ընդհանուր ամրացում։ Սա ձեր առողջության իսկական պահապանն է: