Կրկին ուզում եմ գյուղ վերադառնալ՝ դեպի մանկություն
Շատ համեղ կարկանդակի բաղադրատմս, որը վերցրել եմ տատիկիս գրքից․ Պատրաստում ենք սովորական մթերքներից և ստանում համեղ և ոչ վնասակար կարկանդակ
Պատրաստման համար ձեզ հարկավոր են հետևյալ բաղադրիչները.
- կարագ, 120 գ
- շաքարավազ, 160 գ
- մի պտղունց աղ
- ձու, 3 հատ
- ալյուր, 100 գ
- վարսակի ալյուր, 150 գ
- դարչին, 1 թեյի գդալ
- խնձոր, 4 հատ
- նարինջ կամ կիտրոն
Կարագը փափկացնում ենք սենյակային ջերմաստիճանում։ Շաքարը կարելի է փոխարինել մեղրով։ Ամեն ինչ պետք է լինի սենյակային ջերմաստիճանի:
Կարագը խառնել շաքարավազի և աղի հետ և հարել 5 րոպե։
Մեկ-մեկ ավելացնում ենք ձվերը և հարում ենք 2 րոպե։
Ալյուրը մաղել և խառնել վարսակի ալյուրի, դարչինի, փխրեցուցիչի և այլ չոր բաղադրիչների հետ։
Չոր խառնուրդը լցնել հեղուկ զանգվածի մեջ և հունցել փափուկ խմորը։
Մաքրել խնձորները և կտրատել խորանարդի մեջ, շաղ տալ կիտրոնի կամ նարնջի հյութով։ Քերեք կեղևը և խառնեք խնձորի հետ։
Խնձորները խառնել խմորի հետ և հունցել զանգվածը։
Տապակը ծածկում ենք մագաղաթով և դնում խմորը։
Ջեռոցը տաքացնել 180 աստիճանի և թխել 40 - 45 րոպե։
Շատ փափուկ և համեղ կարկանդակների բաղադրատոմս
Խմոր
- ջուր - 70 մլ
- չոր խմորիչ - 6 գ
- ձու - 2 հատ.
- աղ - 2/3 թ/գդ
- շաքարավազ - 50 գ
- ալյուր - 280-300 գ
- կարագ - 30 գ
Միջուկ
- դդում - 600 գ
- կարագ - 20 գ
- շաքարավազ - 5 ճաշի գդալ
- մեկ նարնջի կեղև
Լրացուցիչ
- դեղնուց - 1 հատ.
- կաթ - 1 ճ.գ.
Խմորիչը ավելացնել տաք ջրի մեջ և թողնել 5 րոպե։
Ձուն հարել աղով և շաքարով։ Խմորիչը լցնել ձվի խառնուրդի մեջ և խառնել։
Ավելացնում ենք մաղած ալյուրը՝ մաս-մաս և խմորը հունցում նախ հարիչով, իսկ հետո ձեռքերով։
Խմորից գնդիկ ենք կազմում և դնում բուսայուղով յուղած ամանի մեջ։ Խմորը քսում ենք նաև յուղի բարակ շերտով: Ծածկեք կափարիչով և դրեք տաք տեղում 1 ժամ։
Դդումը մանր խորանարդիկների ենք կտրում ու դնում կարագով տաք տապակի մեջ։
Ավելացնել շաքարավազ և մեկ նարնջի կեղև։ Խառնել և եփել միջին ջերմության վրա, մինչև ամբողջ հեղուկը գոլորշիանա: Հովացնում ենք միջուկը։
Բարձրացած խմորը կտրատել և բաժանել 10 հավասար մասերի։ Յուրաքանչյուր կտոր կլորացնում ենք, ծածկում տոպրակով և թողնում ենք 15 րոպե։
Կարկանդակներ ենք ձևավորում և դնում թղթով պատված թխման ամանի վրա, ծածկում սրբիչով և 15 րոպե թողնում։
Կարկանդակները բոլոր կողմերից քսում ենք ձվի դեղնուցով և կաթով։ Թխել 190 C ջերմաստիճանում 15 րոպե։