Կոմպոտը որևէ օգուտ ունի՞, թե այն պարզապես անօգուտ ըմպելիք է
Չորացրած մրգերից, սառեցված հատապտուղներից կամ սեզոնային մրգերից ու հատապտուղներից պատրաստված տնական կոմպոտի կանոնավոր օգտագործումը դրական է ազդում աղեստամոքսային տրակտի և ամբողջ մարսողական համակարգի վիճակի վրա։
Բնական կոմպոտը օգտակար է նաև սրտի և արյան անոթների առողջության համար՝ շնորհիվ հանքանյութերի բարձր պարունակության։
Կոմպոտ պատրաստելիս խորհուրդ է տրվում միրգ ավելացնել արդեն եռացող ջրի մեջ։ Եփելու ժամանակը կրճատելով՝ ըմպելիքի մեջ ավելի շատ սննդարար նյութեր կպահպանվեն։
Իսկ առավելագույն ազդեցություն ստանալու համար պետք է ոչ միայն հեղուկ խմել, այլեւ դրա մրգերը ուտել։
Ոչ բոլորը գիտեն պատրաստել չիչխանի կոմպոտ, սակայն այն ամենահամեղ ըմպելիքներց է
Բաղադրությունը 3 լիտրանոց տարայի համար.
չիչխան - 400-500 գ
կիտրոնաթթու - 1/2 թեյի գդալ
օշարակի համար՝
ջուր՝ մոտ 2,5 լիտր
շաքարավազ՝ 2,5 բաժակ։
Մենք լվանում և ստերիլիզացնում ենք բանկաները։
Չիչխանը դասավորում ենք, լվանում ու լցնում քամիչի մեջ, որից հետո քամիչը 10 վայրկյանով իջեցնում ենք եռացող ջրով կաթսայի մեջ։
Թողնում ենք, որ ջուրը քամվի և հատապտուղները դնում ենք բանկաների մեջ՝ լրացնելով ծավալի 1/4-ը։ Որքան շատ հատապտուղներ լինեն տարայի մեջ, այնքան ավելի հարուստ կստացվի պատրաստի կոմպոտը։
Օշարակի համար ջուրը հասցրեք եռման աստիճանի, ավելացրեք շաքարավազ՝ 1 բաժակ շաքարավազ 1 լիտր ջրի դիմաց։ Օշարակը բերեք եռման աստիճանի, եռացրեք մինչև շաքարը լուծվի։
Յուրաքանչյուր տարայի մեջ լցնում ենք 1/2 թ.գ. կիտրոնաթթու և լցնել օշարակը մինչև պարանոցը:
Փակում ենք ստերիլիզացված կափարիչներով, գլխիվայր շրջում և փաթաթում մինչև ամբողջովին սառչի։
Վայելե՛ք համեղ և առողջարար ըմպելիքը:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։