Կոմբուչա - բուժում և երիտասարդացնում է: Պետք է իմանալ, թե ինչպես:
Տնական կամ կոմպուչան (Kambucha) խմորիչի գաղութների և քացախաթթվի միկրոօրգանիզմների համադրություն է: Բորբոսն ունի խիտ սկավառակաձև մարմին, փայլուն և հարթ մակերես, որի մեջտեղում միկրոօրգանիզմների գաղութներ են, որոնք ապրում են շաքարավազի մշակմամբ։ Ստորին մասը ծիլերի տարածք է, որը բաղկացած է թելերից, որոնք ձևավորվում են բակտերիաների գաղութներից:
Սունկը մեծանում է չափերով առանց կանգ առնելու և զբաղեցնում է տարայի ողջ տարածքը։
Ինչքան շատ շերտեր ունենա սունկը, այնքան լավն ու օգտակար է, բայց այս դեպքում որոշ դժվարություններ կան այն խնամելու և լվանալու հարցում։ Եթե սունկը մեծացել է, ապա բավական է մի քանի շերտ հեռացնել։
Քաղցր թեյի վրա սնկի հիմնական բաղադրիչներից կարելի է նշել մեծ քանակությամբ տարբեր թթուներ.
- խնձոր;
- գլյուկոնիկ
- կիտրոն
- կոի
- ածուխ
- քացախ
- կաթնամթերք
Առկա են փոքր քանակությամբ կոֆեին, շաքար, PP, D, C և B խմբերի վիտամիններ, տարբեր անուշաբույր նյութեր, կատալազ, ամիլազ և պրոթեզերոնի ֆերմենտներ։ Հարկ է նաև նշել, որ բաղադրության մեջ կարող է առկա լինել 1-2,5% էթանոլ։
Ինչ է օգտակար Kombucha
Ըմպելիքն ունի մեծ քանակությամբ օգտակար նյութեր, ինչպես նաև թթուներ, որոնք ինքնուրույն չեն արտադրվում մարդու օրգանիզմում։ Սունկը բարելավում է նյութափոխանակության գործընթացները և ազդում ամբողջ համակարգերի վրա.
- Մարսողական.
- Միզասեռական.
- Սրտանոթային.
- Նյարդային.
Աշնանը խորհուրդ է տրվում օգտագործել թուրմը՝ որպես շնչառական վիրուսային վարակների կանխարգելում։ Օգտակար ազդեցություն է նշվել որպես պոլիարտրիտի, աթերոսկլերոզի, սրտի ռևմատիկ հիվանդության, տոնզիլիտի և քրոնիկ ռինիտի կանխարգելում:
Ուշադրություն. Չնայած իր բոլոր օգտակար հատկություններին, թուրմը չի կարող օգտագործվել որպես հիվանդությունների բուժման հիմնական/միակ բժշկական միջոց։
Նյարդերը հանգստացնելու և քունը լավացնելու համար թուրմը պետք է խմել գիշերը։ Ի թիվս այլ բաների, այն ունի բարերար ազդեցություն մաշկի վրա, վերացնում է կնճիռները և պիգմենտացիան։ Կանոնավոր օգտագործման դեպքում հեռացվում են տոքսինները և խարամները: Ինֆուզիոն բնական հակաբորբոքային միջոց է՝ հակաբիոտիկ ազդեցությամբ։
Նրա ամրացնող և տոնուսավորող հատկությունները կարելի է համեմատել բնական էներգետիկ ըմպելիքի հետ։
Ի թիվս այլ բաների, լուծույթն օգտագործվում է նաև արտաքին օգտագործման համար՝ եղունգների սնկերի, գորտնուկների և ալերգիայի բուժման համար։ Կոմպրեսները բուժում են ներաճած եղունգը և օգտագործվում են նաև որպես արդյունավետ միջոց սեբորեայի և թեփի դեմ պայքարելու համար՝ օգտագործելով միջոցը որպես ողողող միջոց:
Ինչպե՞ս աճեցնել կոմբուչա տանը:
Խմիչքը կարելի է պատրաստել մի քանի եղանակով. Դասական տարբերակի համար անհրաժեշտ է ընդամենը 3 հիմնական բաղադրիչ՝ խնձորի քացախ, շաքարավազ և թեյ։ Խոհարարության քայլ առ քայլ հրահանգներ.
-
թեյի տերևներ պատրաստեք 0,5 լիտր եռման ջրի չափով 1 ճաշի գդալով
-
թող եփվի;
-
ավելացնել 100 գ շաքարավազ և 1 ճ.գ. խնձորի քացախ;
-
քամել ստացված լուծույթը և լցնել երեք լիտր տարայի մեջ;
-
ծածկել բանկա մի կտոր շղարշով;
-
բանկան դնել տաք տեղում +24 աստիճան Ցելսիուսի միջին ջերմաստիճանում։
Շատ կարևոր է պահեստավորման ճիշտ վայր ընտրելը։ Սնկերի հասունացման ընթացքում բանկան չի կարելի շարժել։ Խուսափեք ուլտրամանուշակագույն ճառագայթների ազդեցությունից:
Մոտ 20 օր հետո դրա վրա բարակ թաղանթ կհայտնվի, իսկ քացախի հոտը հասունացման ցուցանիշ է։ Այժմ դուք կարող եք ցամաքեցնել լուծույթը և խառնել այն քաղցր թեյի հետ։ Շատ կարևոր է չվնասել սունկը։ Այն լիարժեք հետևողականության կհասնի 6 ամսից։ Ամեն ամիս այն պետք է լվանալ տաք ջրով։