Կոլագենով և էլաստինով հարուստ մթերքների ցանկը հաստատ ձեզ պետք կգա․ Պահպանեք այն

Դիտումներ 347

Կոլագենով և էլաստինով հարուստ մթերքների ցանկը հաստատ ձեզ պետք կգա․ Պահպանեք այն

Կոլագենը կարևոր սպիտակուց է և գործում է որպես սոսինձ, որը տալիս է մեր մարմնի կառուցվածքը, մաշկի ամրությունը, աճառի խտությունը և հոդերի շարժունակությունը…

Հաճախ մեր օրգանիզմում շատ միացությունների արտադրությունը տարիների ընթացքում նվազում է։ Սա կոլագենի դեպքն է: Արդյունքում, դա կարող է հանգեցնել հոդացավերի, կնճիռների և աճառի վատթարացման: Այլ գործոններ, ինչպիսիք են ծխելը, անառողջ սննդակարգը և արևի ինտենսիվ ազդեցությունը կարող են նպաստել այս անկմանը:

Բարեբախտաբար, մենք կարող ենք ազդել այս կոլագենի մակարդակի վրա՝ օգտագործելով կոլագեն և էլաստին հարուստ մթերքներ: Դրանք շարակցական հյուսվածքներում հայտնաբերված սպիտակուցի տեսակ են:

Կոլագենով հարուստ մթերքներ՝

1. Ոսկրային արգանակ
Ստացվում է ոսկորները, ջլերը, կապանները եռացնելով։ Այն կոլագենի, ինչպես նաև ամինաթթուների հիանալի աղբյուր է։

2. Սպիրուլինա ջրիմուռներ
Այս տեսակի ջրիմուռները ամինաթթուների հիանալի բուսական աղբյուր են, ինչպիսին է գլիցինը, որը կոլագենի հիմնական բաղադրիչն է: Սպիրուլինան կարելի է գտնել տարբեր ձևաչափերով, ինչպիսիք են պարկուճները կամ փոշին: Արդյունքում, այն կատարյալ է սմուզիներին ավելացնելու համար:

3. Ձողաձուկ
Ինչպես սպիտակ ձկների այլ տեսակներ, ձողաձուկը հարուստ է ամինաթթուներով, ինչպիսիք են գլիցինը և պրոլինը: Այն նաև պարունակում է այլ կարևոր սննդանյութեր, ինչպիսիք են սելենը, վիտամին B6-ը և ֆոսֆորը:

4. Ձու

 


Հարուստ սննդարար նյութերով, ինչպիսիք են առողջ ճարպերը և որակյալ սպիտակուցները, ձուն կոլագենով հարուստ մթերքներից է, քանի որ այն հարուստ է ամինաթթուներով, ինչպիսիք են գլիկինը և պրոլինը:

5. Ժելատին
Ժելատինից կարելի է պատրաստել ապուրներ, արգանակներ և մրգային աղանդեր՝ դրա սննդային արժեքը բարձրացնելու համար:

Բացի ձեր սննդակարգում կոլագենով հարուստ մթերքներ ներառելուց, մենք կարող ենք նաև օգտագործել այնպիսի բաղադրիչներ, որոնք օգնում են բարձրացնել մեր մարմնում կոլագենի արտադրությունը:

Ահա լավագույնների ցանկը.

կանաչ տերևավոր բանջարեղեն, ինչպիսիք են սպանախը և կաղամբը, որոնք հարուստ են վիտամին C-ով:

Նույնը վերաբերում է ցիտրուսային մրգերին: Ինչպես կիտրոնը, նարինջը և գրեյպֆրուտը: Վիտամին C-ն օգնում է մեր մարմնին սինթեզել կոլագենը և հակաօքսիդանտ է: Բացի այդ, դդմի սերմերը՝ ցինկի պարունակության շնորհիվ։ Այն հետքի տարր է, որը մասնակցում է կոլագենի և այլ գործառույթների ձևավորմանը: Հատկապես արժե ուտել ելակ և այլ հատապտուղներ: Դրանք պարունակում են հակաօքսիդանտ, որը պաշտպանում է կոլագենի քայքայումից:

Հատկապես բնական ծծմբով հարուստ սխտորը, որն այս սպիտակուցի ձևավորման հիմնական սննդարարն է։

Եզրակացություն
Ինչպես տեսնում ենք, ձեր սննդակարգը հարստացնելու բազմաթիվ եղանակներ կան՝ ապահովելու մեր օրգանիզմի համար այս կարևոր սպիտակուցի՝ կոլագենի պատշաճ սինթեզը:



Ռևմատոլոգը զգուշացրել է օրգանիզմում կոլագենի պակասի հետևանքների մասին

Կոլագենի անբավարարությունը հանգեցնում է վնասվածքների և մաշկի առաձգականության նվազմանը, իսկ գերառատությունը սպառնում է օրգանների ֆիբրոզով, զգուշացրել է ռևմատոլոգ Ելենա Լեբեդևան։ Նա պատմել է օրգանիզմում կոլագենի պակասի և ավելցուկի հետևանքների մասին։

Լեբեդևան բացատրեց, որ կոլագենը մանրաթելային սպիտակուց է, որն ապահովում է ուժ և առաձգականություն մարդու մարմնի բոլոր հյուսվածքներում, ներառյալ ոսկորները, ջլերը, աճառը, կապանները, մաշկը և եղունգները: Էնդոկրին և կենտրոնական նյարդային համակարգի ոչ պատշաճ աշխատանքի, մարմնում բորբոքային պրոցեսների, ուլտրամանուշակագույն ճառագայթման ազդեցության, ծանր թերսնման և ծերացման պատճառով խաթարվում է կոլագենի նյութափոխանակությունը:

 
 

 

«Կոլագենի պակասի կամ դրա կառուցվածքի խնդիրների դեպքում կարելի է հայտնաբերել հետևյալ ախտանիշները՝ դեմքի օվալն աստիճանաբար թուլանում է, մաշկի առաձգականությունը նվազում է, փոքր կնճիռներն ի վերջո վերածվում են ծալքերի» - զգուշացրել է նա:

Բացի այդ, կոլագենի պակասը հրահրում է ավելորդ քաշի տեսք, չոր մաշկ, շրթունքների և վերին կոպի անկյունների կախվածություն, ճռճռոց, հոդացավ։



Սակայն կոլագենի ավելցուկն ու մանրաթելերի կուտակումը, ըստ բժշկի, նույնպես վտանգավոր են։ Դրանք հանգեցնում են օրգանների ֆիբրոզի՝ թելքավոր, խիտ շարակցական հյուսվածքի աճի, ինչպես, օրինակ, քրոնիկական բորբոքման դեպքում։ 

Բժիշկը նշել է, որ մարդու օրգանիզմն ի վիճակի է ինքնուրույն արտադրել անհրաժեշտ քանակությամբ կոլագեն։

 

 

«Եթե մարդն ուտում է լիարժեք և բազմազան սնունդներ, սննդակարգը պարունակում է կաթնամթերք, միս, ձկնամթերք, բանջարեղեն, մրգեր, խոտաբույսեր, ընկույզներ, և չկան լուրջ հիվանդություններ, ապա հատուկ բուժում, որևէ հատուկ մթերքի կամ վիտամինների օգտագործումը չի պահանջվում»,- եզրափակեց նա։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը