Կոկոսի յուղի օգտակար հատկությունները
Կոկոսի յուղը և, մասնավորապես, դրա բաղադրությունը այնքան բազմազան է, և այս մթերքի օգտակար հատկություններն այնքան հրաշք են, որ նույնիսկ հին հունական աստվածուհի Կլեոպատրան «Այո» է ասել դրա գոյությանը: Բուժիչ ուժը բառացիորեն կռապաշտ էր Հարավարևելյան Ասիայի երկրների բնակչության կողմից, և, հետևաբար, հնագույն ժամանակներից այս արտադրանքը օգտագործվել է բժշկության արմատավորված տեղական համակարգում՝ այուրվեդական բուժման մեջ:
Կոկոսի յուղի բուժիչ ազդեցությունը թելադրված է նրա յուրահատուկ քիմիական կառուցվածքով։ Յուղի առանձնահատկությունն այն է, որ հագեցած ճարպաթթուների, վիտամինների և օրգանիզմի համար կարևոր այլ տարրերի կոնցենտրացիան շատ մեծ է։
Եվ արդյունքում մենք ունենք առողջության և գեղեցկության համար օգտակար նյութերի ավելի քան բավարար պարունակություն.
-
լաուրիկ թթու (մոտ 50%) - երբ այն մտնում է մարդու մարմին, այն վերածվում է մոնոլաուրինի - բավականին արդյունավետ միջոց բոլոր տեսակի բակտերիաների, սնկերի, վիրուսների դեմ պայքարելու համար. Բացի այդ, այս նյութը արագացնում է մարմնի կարողությունը՝ հաղթահարելու մարմնի պաշտպանիչ կեղևի բուժումը, նպաստում է հյուսվածքների վերականգնմանը.
-
միրիստիկ թթու (20%) - ակտիվացնում է մաշկի կարողությունը՝ ավելի լավ կլանելու օգտակար բաղադրիչները, կիրառվող կոսմետիկան, կայունացնում է իմունային համակարգում հատուկ սպիտակուցների քանակը.
-
կապրիկ թթու (5%) - մեծացնում է լաուրինաթթվի հակաբակտերիալ ազդեցությունը, որը հզոր իմունային ուժեղացուցիչ է.
-
կապրիլաթթու (5%) - ունի ֆունգիցիդային հատկություն - մաշկի թթու-բազային հավասարակշռությունը վերականգնելու ունակություն; Բացի այդ, այն ավելի ակտիվ է դարձնում թթվածնի կլանումը.
-
ստեարաթթու (3%);
-
օլեինաթթուն (6%) շատ արդյունավետ նյութ է արյան շրջանառության ֆունկցիոնալությունը բարձրացնելու համար. դրա շնորհիվ մաշկը պահպանում է բավարար քանակությամբ խոնավություն, բացի այդ, այն վերականգնում է արգելքի գործառույթը, դիմակայում է ճարպերի կուտակմանը, աթերոսկլերոզի զարգացմանը և «վատ» խոլեստերինի կուտակմանը.
-
linoleic թթու (Omega-6) + linolenic թթու (Omega-3) կազմում է մոտ 0,5%;
-
վիտամիններ A, E, B-complex, K, C; Ca, Fe, P և այլն:
Վերը նշված ճարպաթթուների ցանկը նպաստում է կոկոսի յուղի օգտագործմանը մեկ այլ ոլորտում՝ դեղամիջոցների արտադրության մեջ (և՛ արդյունաբերական արտադրության, և՛ «տնական» արտադրության մեջ):
Էկզոտիկ յուղի բուժիչ գործառույթը տարեցտարի ավելի ու ավելի է ընդլայնվում, նրա հատկությունները դեռ ակտիվորեն ուսումնասիրվում են բժշկական լաբորատորիաներում, ինչը նշանակում է, որ օգտագործման սահմանափակում չկա միայն մեկ ոլորտում:
Կոկոսի յուղի կանոնավոր օգտագործումը ունի հետևյալ ազդեցությունը.
-
բարենպաստ ազդեցություն վահանաձև գեղձի ֆունկցիոնալության վրա;
-
բարձրացնելով իմունային պաշտպանության արդյունավետությունը, ամենից շատ նավթի բուժիչ հատկությունները դրսևորվում են կրծքով կերակրման ժամանակ.
-
հակաօքսիդիչ գործողություն;
-
նվազեցնելով Ալցհեյմերի հիվանդության զարգացման ռիսկը;
-
նվազեցնելով հոդերի դեգեներատիվ-դիստրոֆիկ վնասվածքների զարգացման ռիսկը.
-
նվազեցնելով քաղցկեղի զարգացման ռիսկը;
-
ոսկրային խտության նվազման զարգացման խոչընդոտ.
-
հակասթրեսային գործողություն;
-
բարենպաստ ազդեցություն II տիպի դիաբետիկների վրա;
-
արյան մեջ լիպիդների մակարդակի նորմալացում;
-
խուսափել միզուղիներից, խոլելիտիասից, լյարդի ճարպային դեգեներացիայից, պաշտպանում է լյարդը ալկոհոլի և այլ տոքսինների ազդեցությունից.
-
բարելավում է հանքանյութերի կլանումը, որն անհրաժեշտ է առողջ ատամների և ոսկորների համար:
Յուղի օգտագործումը բժշկության մեջ
Բժշկության մեջ կոկոսի յուղի օգտագործումը, որը ծագում է Այուրվեդայի հնագույն բաղադրատոմսերից (մոտ չորս հազար տարի առաջ), բավականին արդյունավետ է, հետևաբար՝ պահանջարկ։ Կոկոսի յուղով որոշ այուրվեդական բաղադրատոմսեր մինչ օրս օգտագործվում են մի շարք հիվանդությունների համալիր կամ օժանդակ բուժման համար:
Այսպիսով, օրինակ, ճարպերի կուտակման դեմ պայքարելու համար ուտելուց առաջ մեկ ճաշի գդալ ձեթ ընդունեք, այսինքն՝ դատարկ ստամոքսին։ Դա պետք է արվի ոչ ավելի, քան օրական երեք անգամ: Ինչ վերաբերում է երեխաներին, ապա խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կոկոսի յուղի սպառվող քանակությունը օրական մեկ թեյի գդալով։