Կերեք այս մրգերը և կմոռանաք կնճիռների մասին
Գիտնականները նշում են.
Որքան մուգ է հատապտուղների և մրգերի կեղևը, այնքան ավելի ինտենսիվ է դրանց երիտասարդացնող ազդեցությունը մաշկի վրա։ Գունավոր պիգմենտները մրգի սեփական ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից են, ինչը նշանակում է, որ դրանք պաշտպանում են բույսը արևի ավելորդ ազդեցությունից: Այս բնական գույները հակաօքսիդանտներ են ֆլավոնոիդների ընտանիքից՝ անտոցիանիններից:
Մաշկաբան Գրիգորի Գոլդինը ասել է, որ անտոցիանները պայքարում են վնասակար միացությունների դեմ, որոնք կոչվում են ազատ ռադիկալներ: Ազատ ռադիկալներն առաջանում են սթրեսից, անառողջ ապրելակերպից, շրջակա միջավայրի տոքսիններից, ուլտրամանուշակագույն ճառագայթումից և վնասում են օրգանիզմին՝ խթանելով բորբոքումն օրգանիզմում, ինչը կարող է հանգեցնել սրտի հիվանդության, վաղաժամ ծերացման և քաղցկեղի: Անտոցիանները մաքրում են այս ազատ ռադիկալները և սահմանափակում դրանց բացասական ազդեցությունը՝ պաշտպանելով մարմնի բջիջները օքսիդատիվ սթրեսից:
«Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ անտոցիանները դրականորեն են ազդում դեմքի մաշկի վրա՝ մաշկը դառնում է ավելի առողջ, ավելի փայլուն և երիտասարդ: Այս ազդեցությունը, ի թիվս այլ բաների, պայմանավորված է ուլտրամանուշակագույն ճառագայթման պաշտպանությամբ: Որքան լավ է մաշկը պաշտպանված դրանից, այնքան լավ կոլագեն է ձևավորվում և կանխվում է կնճիռների առաջացումը»,- ասաց Գոլդինը։
Բացի այդ, անտոցիանին օգնում է կանխել մաշկի քաղցկեղը:
Կենդանիների և փորձանոթների տարբեր մոդելներ ցույց են տվել, որ բուսական սննդի կարմիր պիգմենտը ճնշում է բողբոջում գտնվող քաղցկեղային բջիջները և կարող է նաև դանդաղեցնել ուռուցքների աճը, կիսվել է բժիշկը:
Ո՞ր մթերքներն են պարունակում ամենաշատ անտոցիանին. Սև հաղարջ, բալ, մոշ, ելակ, ազնվամորի, սև խաղող։
Բանջարեղենից սննդանյութերի աղբյուրներն են սեւ լոբին, կարմիր կաղամբը, սմբուկը։