Կարկանդակներ պատրաստելու շատ հեշտ և արագ պատրաստվող խմորի բաղադրատոմս
Բաղադրամասեր․
Ցորենի ալյուր 400 գր
Կաթի փոշի 60 գր
Ջուր 200 մլ
Ձու 2 հատ
Կարագ 40 գր
Չոր խմորիչ մեկ թեյի գդալ
Շաքարավազ
Աղ
Բարձր բաժակի մեջ լցնել տաք ջուր։ Ջուրը պետք է հաճելիորեն տաք լինի, ոչ թե շատ տաք: Չոր կաթը մաղել բաժակի մեջ՝ գնդիկներից ազատվելու համար։
Ավելացնել շաքարավազ և խմորիչ: Խմորը խառնել և թողնել 20-25 րոպե տաք տեղում։
Եթե խմորը չի բարձրացել, ապա թխել չի ստացվի։
Խմորը լցնել խորը ամանի մեջ, համի համար ավելացնել մի պտղունց աղ և հարել ձվերը սենյակային ջերմաստիճանում: Եթե նախատեսում եք կարկանդակներ թխել քաղցր միջուկով, ապա այս փուլում կարող եք ավելացնել ևս 1 թ/գ շաքարավազ։ Եթե աղով - ոչինչ մի ավելացրեք: Խառնուրդը թեթեւակի հարում ենք հարիչով։
Եվ ալյուրը մաղեք։ Սկսում ենք նշված քանակությամբ ալյուրի ⅔-ից և անհրաժեշտության դեպքում ավելացնում ենք։
Խմորը հունցելիս առաջնորդվեք դրա խտությամբ։ Հենց որ խմորն այլևս չկպչի ձեռքերին, դադարեցրեք ալյուր ավելացնել։
Խմորը հունցում ենք 10-15 րոպե, մինչև այն առաձգական դառնա։ Խմորը գնդիկի մեջ հավաքել և թողնել տաք տեղում 1,5-2 ժամ։
Այս ընթացքում խմորը լավ կբարձրանա։ Դրանից հետո խմորը պատրաստ կլինի կարկանդակների ձևավորման, վերջնական հարդարման և թխման համար։