Կարո՞ղ եք գուշակել այս հայկական ուտեստի անունը։
Այս ուտեստի անունը մանթի է։ Ահա պատրաստման բաղադրատոմսը․
Բաղադրություն․
Խմոր
-
ալյուր - 600 գ
-
աղ - 1 թ․գ․
-
ջուր (սենյակային) - 300-350մլ
-
ձեթ - 2 ճ․գ․
Միջուկ
-
տավարի միս - 1 կգ
-
սոխ - 4 հատ
-
աղ - 2 թ․գ․
-
սև պղպեղ (աղացած) - 1/2 թ․գ․ կամ 1 թ․գ․
-
քիմիոն (ծեծած) - 1/2 թ․գ․ կամ 1 թ․գ․
-
կարագ (մատուցելու համար)
Պատրաստման եղանակ.
- Նախ պետք է պատրաստել խմորը։
Ամանի մեջ լցնել սենյակային ջերմաստիճանի ջուր, ավելացնել 1 թ․գ․ աղ, 2 ճ․գ․ ձեթ և խառնել։ Քիչ-քիչ մաղելով ավելացնել ալյուրը, խառնել և հունցել։ Խմորի գնդիկը դնել մի կողմ, ծածկել և թողնել, որ հանգստանա։
- Քանի խմորը հանգստանում է , կարելի է անցնել միջուկի պատրաստմանը։ Տավարի միսը կտրատել (կարելի է նաև խոշոր աղալ, բայց կտրատած ավելի համեղ է ստացվում)։ Ավելացնել կտրատած սոխը։ Համեմել աղով, սև պղպեղով և մանրացրած (ծեծած) քիմիոնով։ Միջուկը պետք է լավ խառնել , կարելի է նաև ձեռքերով տրորել։
- Խմորի գնդիկը բաժանել 4 մասի, մեկը վերցնել, իսկ մնացածը նորից ծածկել, որ չչորանան։ Ալյուր լցնել ու գրտնակել, պետք է բարակ խմոր ստանալ։ Խմորը կտրատել քառակուսիների՝ 10 սմ կողմերով։ Խմորի վրա դնել 1.5 ճ․գ․ միջուկ։
Իսկ հիմա ամենադժվարը՝
Խմորի անկյունագծով իրար դիմաց ընկած ծայրերը պետք է բարձրացնել դեպի վերև և միացնել։ Կստացվի քառակուսի ծրարի նման մի բան։ Այդ քառակուսիի իրար կողքի ծայրերը պետք է ձգել դեպի դուրս և միացնել իրար։
- Մանթին եփում են գոլորշու վրա։ Դրա համար հարկավոր է գոլորշեփ կամ մանթիի կաթսա։ Գոլորշեփի կամ կասթայի մեջ տեղադրելուց, մանթիի տակը պետք է ձեթ քսել, որ ամանին չկպնի։ Մանթիիները պետք է շարել իրարից մի քիչ հեռու , որ եփելուց իրար չկպնեն։ Եփել 40 րոպե։
- Պետք է գոլորշեփից հանել և անմիջապես մատուցել։ Մատուցելուց վրան կարագ դնել և սև պղպեղ լցնել։