Կարելի՞ է և օգտակա՞ր են արդյոք պարկերով սուրճերը
Մենք բոլորս էլ ժամանակին փորձել ենք տոպրակներով սուրճ, բայց միևնույն ժամանակ նախատել ենք դրա համն ու բնական բաղադրությունը: Նման սուրճի մասին հաճախ ասում են, որ այս առողջ մթերքից ոչինչ չի մնացել՝ միայն կոնսերվանտներ։ Սակայն բոլորը շարունակում են այն խմել, քանի որ դասական սուրճ պատրաստելու ժամանակ միշտ չէ, որ կա։ Փորձենք հասկանալ «սուրճի փոշի տոպրակների» բաղադրիչները։
Վերջին շրջանում զգալիորեն ավելացել է վերահսկողությունը սուրճի տոպրակներ արտադրողների նկատմամբ, համապատասխանաբար՝ բարձրացել է սուրճի որակը։ Փաթեթը կարող է պարունակել հատիկավոր, սառեցված կամ փոշիացված սուրճ: Յուրաքանչյուր տեսակի բնութագրերը տարբերվում են արտադրության տեխնոլոգիական գործընթացում` սառեցված չորացրած սուրճը համարվում է լավագույնը: Եվ արդյունքում նրա մասնաբաժինը սուրճի տոպրակների արտադրության մեջ անընդհատ աճում է։
Սառեցված չորացրած սուրճը պարունակում է ավելի քիչ կոֆեին, քանի որ այն պատրաստվում է Արաբիկա սուրճի հատիկներով կամ այլ նմանատիպ հատիկներով: Սառեցված չորացրած սուրճի պատրաստման գործընթացը ներառում է՝ հատիկները սառեցնելը, մանրացնելը և վերջապես չորացնելը։ Այս տեխնոլոգիան թույլ է տալիս պահպանել սուրճի հատիկների բնական համն ու բույրը, սակայն նման մշակման արժեքը բավականին բարձր է:
Խմելով սուրճը այսպես, կկանխեք քաղցկեղը և քաղցկեղի առաջացումը
Գիտնականների նոր հետազոտությունը հիանալի նորություն կլինի սուրճ խմել սիրող տղամարդկանց համար։ Օրական երեք բաժակից ավելի իտալական սուրճ խմելը կարող է կրկնակի անգամ նվազեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: Արդյունքները ստացվել են Իտալիայից մոտ 7000 տղամարդկանց նմուշի վերլուծությունից, մի երկիր, որտեղ իտալական ձեւով սուրճ խմելը մի ամբողջ մշակույթ է:
Իտալացիների համար նորմալ է օրը սկսել կապուչինոյով, հետո ճաշին շարունակել մակիատոյով, իսկ երեկոյան՝ էսպրեսսոյով: Իրականում, միջին իտալացին ամեն տարի օգտագործում է մոտ 600 բաժակ սուրճ, և այդ թիվը միայն աճում է։ Այսպիսով, կարծես թե չկա ավելի լավ ազգ, որը կուսումնասիրի սուրճի օգտագործման ազդեցությունը շագանակագեղձի քաղցկեղի ռիսկի վրա:
Շագանակագեղձի քաղցկեղը ԱՄՆ-ում տղամարդկանց շրջանում ամենատարածված քաղցկեղն է մաշկի քաղցկեղից հետո: Քաղցկեղի ամերիկյան միության տվյալներով՝ յուրաքանչյուր յոթ տղամարդու մոտ այդ հիվանդությունը կախտորոշվի ողջ կյանքի ընթացքում: Թեև մի շարք ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ սուրճի օգտագործումը կարող է օգնել նվազեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը, մյուսները գտել են հակառակը:
Հարաբերությունները ուսումնասիրելու համար դոկտոր Յակովիելոն և համաճարակաբանության և կանխարգելման բաժնի գործընկերները ուսումնասիրեցին սուրճի օգտագործման և շագանակագեղձի քաղցկեղի ռիսկի միջև կապը՝ վերլուծելով 50 և ավելի տարեկան 6989 իտալացի տղամարդկանց տվյալները, ովքեր մասնակցել են Moli-Sani նախագծին : Հետազոտության առաջին հեղինակ Ջորջ Պունիսն ասել է, որ վերջին տարիներին այս հարցի շուրջ հետազոտություններն ավելի հաճախակի են դարձել։
Սակայն գիտական ապացույցները անբավարար են համարվել որևէ հաստատուն եզրակացություն անելու համար: Ավելին, որոշ դեպքերում արդյունքներն անհամապատասխան են եղել։ Ուստի նրանց նպատակն էր ավելացնել գիտելիքներն այս ոլորտում և ավելի հստակ պատկերացնել հեռանկարները: Այս հետազոտության համար մասնակիցներից պահանջվում էր հայտնել իրենց ամենօրյա իտալական մեթոդով սուրճի օգտագործումը՝ օգտագործելով համապատասխան սուրճ պարունակող ըմպելիքների օգտագործման հաճախականության հարցաթերթիկը:
Հետազոտությունն սկսելուց հետո 4 տարվա ընթացքում տղամարդկանց մոտ հայտնաբերվել է շագանակագեղձի քաղցկեղի մոտ 100 նոր դեպք։ Գիտնականները պարզել են, որ տղամարդիկ, ովքեր ամեն օր առնվազն երեք բաժակ իտալական սուրճ են խմում, շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդանալու 53%-ով ավելի քիչ հավանականություն ունեն՝ համեմատած այն տղամարդկանց հետ, ովքեր օրական երեք բաժակից քիչ են օգտագործում:
Սուրճի հակաքաղցկեղային ազդեցությունը հաստատելու համար թիմը լաբորատորիայում փորձարկել է առանց կոֆեինի և առանց կոֆեինի սուրճի քաղվածքները շագանակագեղձի քաղցկեղի բջիջների վրա դրանց ազդեցության համար: Գիտնականները պարզել են, որ կոֆեին պարունակող սուրճի էքստրակտը նվազեցնում է քաղցկեղի բջիջների բազմացումը, այսինքն՝ աճելու և բաժանվելու ունակությունը և նվազեցնում է մետաստազներ տալու ունակությունը։ Այս ազդեցությունները գործնականում բացակայում էին առանց կոֆեինացված սուրճի էքստրակտի դեպքում:
Սուրճի դրական ազդեցությունը նկատվել է բոլոր մասնակիցների մոտ՝ ավելի հավանական է կոֆեինի պատճառով, քան սուրճի մեջ պարունակվող այլ նյութերից: Այսպես է ասում գոնե ուսումնասիրության համահեղինակ Մարիա Բենեդետտա Դոնատին: Սակայն գիտնականները նշում են, որ հետազոտությունն անցկացվել է սուրճի օգտագործման բարձր զարգացած մշակույթ ունեցող Իտալիայի բնակչության օրինակով։
Այս մեթոդը տարբերվում է աշխարհի մյուս մասերում օգտագործվողներից: Իտալական մեթոդով սուրճը ստացվում է կենսաբանական ակտիվ նյութերի ավելի բարձր կոնցենտրացիայով։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։