Կարագը առողջարար է, թե ոչ․ Սա պետք է իմանաք

Դիտումներ 559

Կարագը առողջարար է, թե ոչ․ Սա պետք է իմանաք

Շատերը լիովին հրաժարվում են այս «ճարպային» մթերքից՝ ցածր կալորիականությամբ սննդի և ցածր յուղայնությամբ դիետաների միտումների պատճառով: Այնուամենայնիվ, մեր մարմնին անհրաժեշտ են ճարպեր՝ մարսողական համակարգի լավ աշխատանքի համար:

Եթե ​​մենք ամբողջությամբ հեռացնենք ճարպերը, ապա մեր մարմինը կսկսի սինթեզել «էնդոգեն» ներքին խոլեստերինը՝ խոլեստերինը կարգավորելու համար, որի ավելցուկից առաջանում է անոթային աթերոսկլերոզ։

 

 

Բացի այդ, ճարպերն անհրաժեշտ են երեխաների վերարտադրողական համակարգի ճիշտ ձևավորման համար։

Ընտրեք կարագի տեղական ապրանքանիշեր՝ 82,5% յուղայնությամբ:

Մեծահասակների դեպքում կարող են ընդունել օրական 5–10 գ կարագ, իսկ մինչև 14 տարեկան երեխաների դեպքում՝ 10–20 գ։



Ինչպե՞ս տարբերակել որակյալ կարագը մարգարինից․ Ես չգիտեի, որ կարագն ունի այս  օգուտներն ու վնասները

Կարագը կարելի է օգտակար համարել չափավորության մեջ և որպես հավասարակշռված սննդակարգի մաս: Դա պայմանավորված է նրանով, որ այն պարունակում է ճարպային լուծվող վիտամիններ և կոնյուգացված լինոլաթթու:
Կարևոր է, որ չափավորեք կարագի ընդունումը և վայելեք այն այլ առողջ ճարպերի և մթերքների հետ համատեղ՝ առողջ սննդակարգ ապահովելու համար:
Կարագը, որը  շատ ընտանիքներում  ամենօրյա սննդամթերք է, ժամանակի ընթացքում հակասություններ է առաջացրել առողջության վրա դրա ազդեցության մասին:

Կարագը կազմված է հիմնականում  հագեցած ճարպաթթուներից, ինչպես նաև պարունակում է  ճարպային լուծվող A, D, E և K վիտամիններ: Այս վիտամինները կարևոր են լավ առողջության համար, քանի որ դրանք կարևոր են իմունային համակարգի, ոսկորների առողջության ամրապնդման համար: 

Չնայած այս դրական հատկություններին,  կարագի մեջ հագեցած ճարպերի բարձր պարունակությունը վիճելի հարց է: Հագեցած ճարպերը վաղուց կապված են  սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի բարձրացման հետ:

 


«Այժմ մենք գիտենք, որ  ոչ բոլոր հագեցած ճարպերն են ստեղծվում հավասար, և այդ աղբյուրը և քանակությունը կարող են տարբեր լինել: Որոշ հագեցած ճարպեր, ինչպիսին է կարագի մեջ պարունակվող բուտիրաթթունը, կարող են նույնիսկ  հակաբորբոքային հատկություններ ունենալ:  Պետք է զգույշ լինել  կարագի օգտագործման համար: չափավոր էր, որպեսզի չներծծի շատ հագեցած ճարպաթթուներ»,- ասում է ընտանեկան բժիշկ Տատյանա Զախարովան:

Կարևոր է ընդգծել, որ կարագի ազդեցությունը առողջության վրա կախված է նաև ձեր  անհատական ​​կյանքի հանգամանքներից, ինչպիսիք են ձեր ընդհանուր սննդակարգը, ապրելակերպը և ցանկացած բժշկական վիճակ, որը կարող եք ունենալ:

Եթե ​​դուք ունեք  բարձր խոլեստերին կամ սրտանոթային խնդիրներ, դուք պետք է սահմանափակեք կարագի ընդունումը և խորհրդակցեք դիետոլոգի հետ:

Ինչպե՞ս տարբերակել որակյալ կարագը մարգարինից և այլ անորակ ու առողջության համար վտանգավոր հավելումներից

Կարագը պարունակում է բազմաթիվ կարևոր վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնցից են վիտամիններ A, D, E, և K, ինչպես նաև մանգան, քրոմ, յոդ, ցինկ, պղինձ և սելեն: Կարագը պարունակում է նաև ճարպեր, որոնք վնասակար չեն մարդու օրգանիզմի համար:

 



 

Կարագի որակը հեշտությամբ կարելի է որոշել սառեցնելով սառնախցիկում: Իսկական կարագը, որը չի պարունակում բուսական յուղեր չի կտրվում, այլ կտորների է բաժանվում:

 

Սառը կարագը թողեք սենյակում: Որքան շատ բուսական յուղ պարունակվի, այնքան այն շուտ կփափկի: Իսկական սերուցքային կարագը մոտավորապես 30 րոպեի ընթացքում պինդ է մնում:

Եթե սառնախցիկից հանելուց հինգ րոպե հետո կարագը կարելի է քսել հացին, ուրեմն դա մարգարին է: Նույնիսկ, եթե ամենաբնական համն ունի:
Կտրեք մի կտոր կարագ և դրեք տաքացրած տապակի մեջ: Նայեք թե այն ինչպես է հալվում: Ավելորդ փրփուրը խոսում է այն մասին, որ կարգը պարունակում է չափից ավելի կաթնային շիճուկ և քիչ կաթնային յուղ: Նման կարագն ուտել կարելի է, սակայն թխվածքի համար խորհուրդ չի տրվում օգտագործել:

Բնական կարագը բավականին շուտ է փչանում: Եթե ձեր ապրանքը սառնարանում շաբաթներով չի փչանում, գույնն ու հոտը չի փոխում, ապա կարոց եք չկասկածել, որ վրայի «առանց կոնսերվանտների» գրառումը իրականուծյանը չի համապատասխանում:

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը