Կալցիումի անբավարարության 8 անհայտ ախտանիշ
1. Ոտքերի սպազմ
Եթե գիշերը ազդրերի կամ սրունքների ցավեր եք ունենում, սա կալցիումի անբավարարության նշան է: Այս երեւույթի դեմ պայքարելու համար անհրաժեշտ է սննդակարգում ներառել հանքանյութի բավարար քանակություն։ Բացի այդ, քնելուց առաջ ձգվելն օգնում է պայքարել ցավի դեմ։
2. Կարիես
Ատամնաբույժը ձեր ատամների վրա անցքեր գտնու՞մ է: Մի մեղադրեք քաղցրավենիքներին. եթե օրգանիզմը բավարար քանակությամբ կալցիում չի ստանում սննդից, նա փնտրում է այլ աղբյուրներ: Օրինակ՝ ատամները։
3. Թմրած մատներ
Ինչպես ոտքերի սպազմերը, կալցիումի պակասը կարող է նաև մատների ծայրերում թմրություն կամ քոր առաջացնել: Եթե նկատում եք այս ախտանիշները, ստուգեք՝ արդյոք ձեր մարմինը բավարար քանակությամբ կալցիում է ստանում:
4. Փխրուն եղունգներ
Կալցիումը առկա է ոչ միայն ատամներում, այլև եղունգներում։ Եթե դեֆիցիտ լինի, օրգանիզմը հանքանյութը կվերցնի եղունգներից։ Կալցիումի ընդունումը չավելացնելու դեպքում եղունգները թուլանում են, թեփոտվում:
5. Քնի հետ կապված խնդիրներ
Կալցիումն օգնում է սերոտոնինի՝ քնի հորմոնի արտադրմանը։ Երբ դուք քնում եք, կալցիումի մակարդակը բարձրանում է: Իսկ եթե ամեն գիշեր հաշվում եք ոչխարներին քնելու համար, դա կարող է պայմանավորված լինել կալցիումի պակասով։
6. Վատ կեցվածք
Օրգանիզմում կալցիումի ցածր մակարդակը նշանակում է ավելի թույլ ոսկորներ, իսկ թույլ ոսկորները՝ թույլ մարմին: Մարմինը արձագանքում է այս թուլությանը՝ թեքվելով: Իսկ վատ կեցվածքը հանգեցնում է մեջքի և պարանոցի ցավերի։
7. Նոպաներ
Կենսատեխնոլոգիայի տեղեկատվության ազգային կենտրոնը նշում է, որ կալցիումը անհրաժեշտ է մկանների կծկման և նյարդային հաղորդիչների ազատման համար: Կալցիումի պակասը կարող է նոպաներ առաջացնել նույնիսկ առողջ մարդու մոտ:
8. Հիշողության կորուստ
Չե՞ք կարողանում նորից գտնել ձեր հեռուստացույցի հեռակառավարման վահանակը: Կալցիումի պակասը նաև հիշողության կորուստ և հալյուցինացիաներ է առաջացնում։
Ահա թե ինչպես կարելի է ուտել կալցիումը՝ ոսկորներն ամրացնելու և օստեոպորոզը դադարեցնելու համար
Գիտեի՞ք, որ կալցիում կարելի է ստանալ ոչ միայն կաթից և կաթնամթերքից: Ուսումնասիրությունները կապում են ավելորդ քաշը և կանանց մոտ ոսկորների վատ առողջությունը… Իմացեք ավելին:
Սա ընդգծում է սննդակարգում անհրաժեշտ սննդանյութերի անհրաժեշտությունը, որոնք օգտակար են ոսկորների առողջության պահպանման համար: Այս հիմնական սննդանյութերի թվում, որոնք վատ են ներծծվում ոսկորների որակն ապահովելու համար, կալցիումն է:
Ինչ է կալցիումը:
Իհարկե, կալցիումը կարևոր բաղադրիչ է ոսկորների առողջության պահպանման համար, բայց դա կախարդական փայտիկ չէ։ Գիտնականներն այժմ գիտեն, որ սննդանյութերը, ինչպիսիք են վիտամին D-ն, մագնեզիումը, կալիումը և օստեոկալցինը, նույնպես դեր են խաղում տարիքի հետ ոսկրերի ցածր խտության և օստեոպորոզի կանխարգելման գործում:
Բոլորս էլ լսել ենք, որ կալցիում կարելի է ստանալ միայն կաթից, և երբ այն խմում ենք, կարծում ենք, որ այն մեզ տալիս է կալցիումի իդեալական քանակություն, բայց դա այդպես չէ։
Կալցիում կարելի է ստանալ նաև ոչ կաթնամթերքից։ Հատկապես այնպիսի բաներ, ինչպիսիք են նուշը, ձիթապտղի յուղը, սպանախը, բանանը և ոսպը, որոնք նպաստում են ոսկորների առողջությանը: Քանի որ դրանք պարունակում են շատ այս սննդանյութերից մեկ կամ մի քանիսը, և դրանցից շատերը պարունակում են նաև կալցիում:
Կալցիում պարունակող մթերքներ
Կալցիում ստանալու համար ոսկորների առողջության ամբողջական ռազմավարության համար փորձեք ձեր ամենօրյա սննդակարգում ավելացնել հետևյալ մթերքները և խուսափեք կաթնամթերքից:
1. Ձիթապտղի յուղ
Իսպանիայում 2012թ.-ի ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ միջերկրածովյան սննդակարգը, որը լրացվում է լրացուցիչ կույս ձիթապտղի յուղով, օգտակար է օստեոկալցինի ավելացման համար, որը մարմնում մի սպիտակուց է, որը կապված է ոսկրերի բարձր հանքային խտության հետ: Արդյունքում սա ցույց է տալիս, որ ձիթապտղի յուղը լավ միջոց է կալցիում ստանալու համար։
2. Նուշ
Այս ընկույզները կալցիումի սննդարար աղբյուր են: 30 գրամ չափաբաժինը պարունակում է մոտավորապես 80 միլիգրամ կալցիում կամ կալցիումի առաջարկվող օրական ընդունման գրեթե քառորդ մասը (300-400 միլիգրամ): Եվ նաև նուշը հարուստ է մագնեզիումով, այլ հանքանյութերով՝ ամուր ոսկորների համար:
3. Ծովամթերք
Վիտամին D-ն օգնում է օրգանիզմին ավելի լավ յուրացնել կալցիումը։ Հետեւաբար, դա ոսկորների առողջության անուղղակի միջոց է։ Մարդու մարմինը կարող է վիտամին D արտադրել արևից։ Դիետայի միջոցով վիտամին D-ն լրացնելու համար դուք կարող եք ուտել յուղոտ ձուկ, ինչպիսիք են սաղմոնը, սարդինան և թունա, օրգանական ձու: Սունկը նույնպես լավ աղբյուր է։
4. Կալիումով հարուստ մթերքներ
Կալիումը կարող է չեզոքացնել թթուները, որոնք կլանում են օրգանիզմից կալցիումը: Ավելի շատ կալիում ստանալու համար կարող եք ուտել մի քիչ թխած կարտոֆիլ, չամիչ, լոբի, սպանախ և, այո, բանան:
5. Լոբի, ոլոռ և ոսպ
Բանջարեղենը կալցիումի և ֆոլաթթվի լավ աղբյուր է՝ B վիտամին, որն օգնում է նվազեցնել հոմոցիստեինի մակարդակը: «Հոմոցիստեինը բորբոքային պրոտեին է, որը, երբ արյան մեջ բարձրանում է, հանդիսանում է օստեոպորոզի, ինչպես նաև սրտի հիվանդության, Ալցհեյմերի հիվանդության և ինսուլտի ռիսկի գործոն», - ասում է նատուրոպաթիկ բժիշկ Նատաշա Թըրները՝ Diet-ի հեղինակը: «
Վիտամին B-ով, ֆոլաթթվով և այլոց հարուստ մթերքները կարող են օգնել դիմակայել այս բորբոքային սպիտակուցին: Ուժեղ չափաբաժին ստանալու համար կուտակեք ոսպ (մեկ չափաբաժնի մեջ ֆոլաթթվի առաջարկվող օրական արժեքի 90%-ը): Ինչպես նաև պինտո լոբի (74%), սիսեռ (71%), սև լոբի (64%), սպիտակ լոբի (64%): Խաչածաղիկ բանջարեղենը (բրոկկոլին, բրյուսելյան կաղամբը, ծաղկակաղամբը) և ավոկադոն նույնպես ֆոլաթթվի լավ աղբյուր են։
6. Կանաչ տերևավոր բանջարեղեն
Կանաչ տերևավոր բանջարեղենները, ինչպիսիք են կաղամբը, կաղամբը, սպանախը և այլն, ոչ միայն կալցիումով հարուստ են: Բայց դրանք նաև հարուստ են օստեոկալցինով, սպիտակուց, որը կապված է ոսկրերի կոտրվածքների ավելի ցածր ռիսկի և ոսկրերի խտության բարձրացման հետ, ինչպես նշվեց վերևում:
Մեծահասակները պետք է նպատակ ունեն ստանալ օրական 90-120 մկգ օստեոկալցին: Ընդամենը մեկ բաժակ կաղամբը կամ հում սպանախը պարունակում է 547 միկրոգրամ մեկ բաժակի մեջ: Դրանք նաև հարուստ են ֆոլաթթվով, որը կարող է իջեցնել հոմոցիստեինի մակարդակը։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։