Ձուն վնասակար չէ՞ սրտի համար. նոր փորձագիտական ​​եզրակացություն

Դիտումներ 600

Ձուն վնասակար չէ՞ սրտի համար. նոր փորձագիտական ​​եզրակացություն

Ամերիկացի գիտնականների խումբը՝ Հարվարդի գիտաշխատողի գլխավորությամբ, ուսումնասիրում էր 215 հազար առողջ տղամարդկանց և կանանց սննդակարգը և դրա կապը առողջության հետ։

Հետաքրքիր է, որ որոշ մարդիկ, ովքեր օրական մեկ կամ մի քանի ձու էին ուտում, սրտային հիվանդությունների մեծ ռիսկ ունեին, սակայն ձուն մեղավոր չէր: Մասնակիցների այս խումբն ավելի շատ կարմիր միս էր ուտում և տառապում էր մարմնի բարձր քաշից:
Հետևաբար, ձվի սպառման և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի վերաբերյալ նախորդ ուսումնասիրությունների արդյունքները վերջնական չէին:
Գիտնականները հավաստիացրել են, որ ձվի չափավոր օգտագործումը (օրական մոտ 1 ձու) կապված չէ սիրտ-անոթային հիվանդությունների, սրտի կորոնար հիվանդության և ինսուլտի ռիսկի հետ։
Մասնակիցները սրտի հիվանդության ավելի բարձր ռիսկի են ենթարկվել, երբ ձուն փոխարինել են վերամշակված կարմիր միսով (15%), չմշակված միսով (10%) կամ կաթով (11%):
Միաժամանակ մասնագետները համոզված են, որ ձուն բարձրորակ սպիտակուցի, երկաթի և չհագեցած ճարպաթթուների մատչելի աղբյուր է։ Նրանք նաև պարունակում են հակաօքսիդանտներ, որոնք նվազեցնում են օքսիդատիվ սթրեսը և բորբոքումը: Դրանցում առկա սպիտակուցը կապված է արյան ճնշման իջեցման հետ։ Նախորդ հետազոտությունը ցույց է տվել, որ օրական նույնիսկ մեկ ձվի օգտագործումը 12 տոկոսով նվազեցնում է ինսուլտի ռիսկը:
Հետազոտությունը հաստատում է նաև միջամտության փորձարկումների տվյալները, որոնք ցույց են տվել, որ ձվերը չեն ազդում արյան խոլեստերինի մակարդակի վրա:
Հաշվի առնելով, որ ձուն հարուստ է սպիտակուցներով և սնուցիչներով և ապահովում է վիտամին D-ի սակավաթիվ աղբյուրներից մեկը, մարդիկ կարող են չանհանգստանալ իրենց առողջական վտանգների համար:
Միևնույն ժամանակ, 28 դիտողական հետազոտությունների թարմացված մետավերլուծության արդյունքները, որին մասնակցել են ավելի քան 1,7 միլիոն մարդ, նույնպես հաստատում են ձվի սպառման և CVD-ի զարգացման ռիսկի միջև կապի բացակայությունը:
Այնուամենայնիվ, կան տարբերություններ ԱՄՆ-ում, Եվրոպայում և Ասիայում կատարված ուսումնասիրությունների միջև։ Հետազոտողները ասում են, որ դա կարող է պայմանավորված լինել աշխարհի այս շրջաններում տարբեր սննդակարգերով:
Սրտանոթային հիվանդությունը ընդհանուր տերմին է սրտի կամ արյան անոթների վրա ազդող պայմանների համար: Նրանք աշխարհում մահվան և հաշմանդամության հիմնական պատճառներից են:

 



Ձու մի դրեք սառնարանի դռան վրա. Կարդացեք պատճառը

Թեև դուռը սառնարանում ձվեր պահելու ամենատարածված վայրն է, մասնագետները նշում են, որ դա լավագույն տարբերակը չէ։

Սառնարանի դռները հաճախ բացվում են, ինչի պատճառով դրա վրա ջերմաստիճանը պարբերաբար տատանվում է։ Դա կհանգեցնի ձվերի վաղ փչացմանը, նշում են մասնագետները։

 

Հետագա թունավորման վտանգը, օրինակ՝ սալմոնելայով, կախված է պահպանման պայմաններից, այնուհետև՝ արտադրության տեխնոլոգիայից։ Սակայն նույն սալմոնելլան սառնարանում ոչ թե բազմանում է, այլև չի մահանում։

Սառնարանում ձվերը պահելու իդեալական տեղը դարակն է, ցանկալի է հետևի պատին մոտ լինի:

Մասնագետները նաև խորհուրդ են տալիս ձվերը լվանալ սառնարանում դնելուց առաջ։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ սալմոնելլան հայտնաբերվում է ոչ թե ձվի ներսում, այլ ձվի կճեպից դուրս: 



Եթե ​​ձուն երկար ժամանակ պահվում է չլվացված, ապա բակտերիաները ներթափանցում են ձվի ներս։ Ավելին, եթե ձվի վրա սալմոնելա հայտնաբերվի, ապա հնարավոր է, որ հիվանդությունը տարածվի նույնիսկ սառնարանում գտնվող այլ մթերքների վրա։

Խանութից գնված ձուն փորձարկելու համար դրեք այն ջրի մեջ և դիտեք: Եթե ​​իջնում ​​է հատակին և պառկում է կողքի վրա, ուրեմն նոր է։ 

 

 

Եթե ​​այն ընկնում է ներքևում, բայց «կանգնում է», ապա դրա պիտանելիության ժամկետը շուտով կլրանա: Իսկ եթե ձուն չի խորտակվում ու լողում ջրի վրա, դեն նետեք, այն փչանում է։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը