Ձմերուկ. Առավելությունները և ինչպես ընտրել

Դիտումներ 440

Ձմերուկ. Առավելությունները և ինչպես ընտրել

Ամռանը դելիկատեսները հասունանում են այգում և այգում մեր առօրյա կյանքում: Իսկ ամենահամեղ ուտեստներից մեկը ձմերուկն է։ Բոլորն էլ սիրում են տուն բերել մեծ կանաչ գնդիկ, կտրատել այն ու վայելել ձմերուկի միջուկի յուրահատուկ համը։

 

 

Ինչպե՞ս ընտրել որակյալ ձմերուկ:

Նախ, դուք պետք է համբերատար լինեք: Հասուն և «մաքուր» ձմերուկը հուլիսի վերջին - օգոստոսի սկզբին անհեթեթություն է: Կարող եք վստահ լինել, որ նա «լցվել է» նիտրատներով։ «Առողջ» հատապտուղ գնելու օպտիմալ ժամանակահատվածը՝ օգոստոսի վերջ - հոկտեմբերի սկիզբ:

Երկրորդ, լավ կլիներ վաճառողից խնդրել սանիտարահամաճարակային հսկողության վկայական:

Երրորդ, ինքներդ ընտրեք ձմերուկ, մի խնդրեք վաճառողին դա անել ձեզ համար: Ոչ բոլոր մարդիկ են այնքան ազնիվ, որ ընտրեն լավագույնը ձեզ համար, ավելի հաճախ նրանք փորձում են հրել անորակ կամ հնացածներին:

Չորրորդ՝ ձմերուկը պետք է լինի միջին չափի, 6-10 կգ։ Ավելի քիչ՝ չհասունացած, ավելի շատ՝ «ջոկ»:

Հինգերորդ՝ լավ ձմերուկը պետք է լինի ճիշտ գնդաձև, հիմնական գույնը՝ մուգ, որի վրա երևում են բաց շերտեր։ Որքան մեծ լինի գույների հակադրությունը, այնքան ավելի համեղ կլինի հատապտուղը։ Մակերեսը պետք է լինի հարթ՝ առանց ճաքերի, բծերի և կետերի (կետերն ու բծերը կարող են վկայել ներարկումների մասին) և վրան փայլատ ծածկույթ չլինի, ձմերուկը պետք է լինի փայլուն, որպեսզի արևը «խաղա» վրան։ Հասած ձմերուկը հեշտությամբ կարելի է քերծել եղունգով։

Վեցերորդ, ծայրը / պոչը / ցողունը պետք է լինի դեղնավուն և չորացած: Չորացած ցողունը հնության նշան է, ցողունի բացակայությունը նշան է, որ ձեզանից ինչ-որ բան թաքցնում են։

Յոթերորդ, մակերեսի վրա դեղին (դեղին, ոչ սպիտակ) կետը այն տեղն է, որտեղ ձմերուկը դիպչել է գետնին: Որքան մեծ էր տեղը, այնքան ավելի դժվար էին պայմանները հատապտուղի համար (սառած էր, ջերմություն ու լույս չկար), դա ավելի լավ չի ազդի համի վրա։

Ութերորդ՝ ձմերուկին թակելիս ավելի լավ է ձանձրալի ձայն լսել, հասած ձմերուկը պետք է բզզա, իսկ «կանաչը» զնգում է։

Իններորդ՝ ավելի լավ է կտրվածքով ձմերուկ չվերցնել։ Երբեք չգիտես, թե նախկինում ինչ են կտրել այս դանակով և ինչ ճանճ է նստել դրա վրա։ Օգտագործելուց առաջ ձմերուկը պետք է մանրակրկիտ լվանալ օճառով և անձեռոցիկով։

Տասնմեկերորդ՝ ծաղիկից լայն արահետը ոչ մի կերպ հասունության ցուցանիշ չէ, այլ թերություն։



Տանը ձմերուկի «մաքրությունը ստուգելու մի քանի եղանակ կա։

- հատապտուղների մի կտոր թաթախեք մի բաժակ մաքուր ջրի մեջ, եթե ջուրը փոխում է գույնը, ձմերուկը «պոմպում է», եթե ջուրը պղտորվում է, ապա ձմերուկը «մաքուր» է:

- ճզմել ձմերուկը, եթե ճռճռում է, նշանակում է՝ հասունացած

- եթե ձմերուկի երակները խիտ են, հաստ, դեղնավուն, ապա ձմերուկը կերակրվել է:

Սեխի առևտրի վայրերը պետք է.

– գտնվել ճանապարհից 5 մետր հեռավորության վրա

- ծածկված լինի հովանոցով, իսկ սեխերն իրենք պետք է պառկեն առնվազն 20 սմ բարձրությամբ ծղոտե ներքնակների վրա

- հագեցած լինի կշեռքով, այլ ոչ թե 20 կգ պողպատյա բակով։

Վերոնշյալ բոլոր պայմանների կատարումը բացարձակ երաշխիք չի տալիս, որ ձմերուկը կլինի հասուն և «մաքուր», սակայն կետերից գոնե մեկը չկատարելը զգուշանալու պատճառ է։ 



Ամենաընթերցվածը