Ձեր կարծիքով սա մանդարին է, թե լիմոն

Դիտումներ 427

Ձեր կարծիքով սա մանդարին է, թե լիմոն

Կումկվատ, ինչ միրգ է այն, ինչպես ընտրել, ինչպես ուտել և ինչ օգուտներ ուն

Կումկուատի պտուղը կոչվում է նաև ֆորտունելլա և կինկան։ «Fortunella» գիտական ​​անվանումը հայտնվել է Լոնդոնի թագավորական այգեգործական ընկերության կոլեկցիոներ Ռոբերտ Ֆորչունի շնորհիվ։ Հենց նա 1864 թվականին Չինաստանից Եվրոպա բերեց մերձարևադարձային բույսը։ Kumquat անունը գալիս է կանտոնական անունից, որը բառացիորեն նշանակում է «ոսկե նարինջ»: «Կինկան» - նույն թարգմանությամբ համահունչ ճապոնական անունից:

 

 

Կումվաթների մասին ամենավաղ պատմական հիշատակումները չինական գրականության մեջ հայտնվում են 12-րդ դարից: Նրանք վաղուց մշակվել են Հնդկաստանում, Ճապոնիայում, Թայվանում, Ֆիլիպիններում և Հարավարևելյան Ասիայում:

Վառ նարնջագույն օվալաձև պտուղը մոտավորապես 2,5 սմ տրամագծով է: Կախված չափից՝ կումկաթ ծառը կարող է ամեն տարի հարյուրավոր կամ նույնիսկ հազարավոր պտուղներ տալ:



Ներկայումս կուկվատները աճեցնում են Չինաստանում, Ճապոնիայում, Հարավային և Հարավարևելյան Ասիայի երկրներում, Իսրայելում, ԱՄՆ-ում (Ֆլորիդա նահանգում), Եվրոպայի հարավում (Հունաստանում), Աֆրիկայում, Ավստրալիայում և նույնիսկ հարավում։ Ռուսաստանում (Կրասնոդարի երկրամասում) և Վրաստանում։
Ելենա Պավլովա, սննդի որակի ստուգման մասնագետ (MosGIK). «Այժմ խանութներում կարելի է գտնել տարբեր ցիտրուսային մրգերի բազմաթիվ տեսակներ, կումվատները դառնում են ժողովրդականություն:

 

 

Սրանք ցիտրուսային մրգերի ամենափոքր ներկայացուցիչներն են, մրգեր, որոնք նման են երկարավուն մանդարինների։ Կումվաթ ընտրելիս պետք է համոզվել, որ մաշկի վրա բծեր կամ վնասներ չկան։ Եթե ​​հնարավոր է, թեթևակի քամեք կումկվատները, որպեսզի ընտրեք ամենաթունդ և ամուր պտուղները: Իսկ գույնին ուշադրություն դարձրեք՝ ընտրեք նարնջագույն մրգեր, ոչ թե կանաչ։



Կումվաթները կարելի է պահել սառնարանում մինչև 4 շաբաթ, իսկ սենյակային ջերմաստիճանում՝ մի քանի օր։ Պահելիս դրանք մի պահեք այլ ապրանքների մոտ, որոնք ունեն ուժեղ հոտ: Կեղեւը կկլանի օտար բույրերը»։
Կումքաթի կեղևը հարուստ է հակաօքսիդանտներով և մանրաթելերով։ Ենթադրվում է, որ այս ցիտրուսային մրգերի մեկ չափաբաժինը ավելի շատ մանրաթել է տալիս, քան մյուս թարմ մրգերից շատերը:

Կումկվաթի եթերային յուղերը բույր են թողնում ձեր ձեռքերին և օդում: Էական միացություններից ամենահայտնին հակաօքսիդանտ լիմոնենն է։

Միջուկը պարունակում է վիտամին C (մոտ 8 մգ յուրաքանչյուր պտղի մեջ): Կումվատները չունեն խոլեստերին, ցածր յուղայնություն և ցածր նատրիում: Նրանց քաշի մոտ 80%-ը ջուր է։

Ասիական որոշ երկրներում ժողովրդական բժշկության մեջ կումկաթն օգտագործում են մրսածության, հազի և շնչառական ուղիների այլ բորբոքումների բուժման համար։ Գիտական ​​հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ կումվաթները պարունակում են որոշակի միացություններ, որոնք աջակցում են իմունային համակարգը:

Կումքվատի մեջ առկա բույսերի միացությունները կարող են օգնել պայքարել գիրության և հարակից հիվանդությունների դեմ, ներառյալ սրտի հիվանդությունները և 2-րդ տիպի շաքարախտը:



Ամենաընթերցվածը