Խմելով սուրճը այսպես, կկանխեք քաղցկեղը և քաղցկեղի առաջացումը
Գիտնականների նոր հետազոտությունը հիանալի նորություն կլինի սուրճ խմել սիրող տղամարդկանց համար։ Օրական երեք բաժակից ավելի իտալական սուրճ խմելը կարող է կրկնակի անգամ նվազեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: Արդյունքները ստացվել են Իտալիայից մոտ 7000 տղամարդկանց նմուշի վերլուծությունից, մի երկիր, որտեղ իտալական ձեւով սուրճ խմելը մի ամբողջ մշակույթ է:
Իտալացիների համար նորմալ է օրը սկսել կապուչինոյով, հետո ճաշին շարունակել մակիատոյով, իսկ երեկոյան՝ էսպրեսսոյով: Իրականում, միջին իտալացին ամեն տարի օգտագործում է մոտ 600 բաժակ սուրճ, և այդ թիվը միայն աճում է։ Այսպիսով, կարծես թե չկա ավելի լավ ազգ, որը կուսումնասիրի սուրճի օգտագործման ազդեցությունը շագանակագեղձի քաղցկեղի ռիսկի վրա:
Շագանակագեղձի քաղցկեղը ԱՄՆ-ում տղամարդկանց շրջանում ամենատարածված քաղցկեղն է մաշկի քաղցկեղից հետո: Քաղցկեղի ամերիկյան միության տվյալներով՝ յուրաքանչյուր յոթ տղամարդու մոտ այդ հիվանդությունը կախտորոշվի ողջ կյանքի ընթացքում: Թեև մի շարք ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ սուրճի օգտագործումը կարող է օգնել նվազեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը, մյուսները գտել են հակառակը:
Հարաբերությունները ուսումնասիրելու համար դոկտոր Յակովիելոն և համաճարակաբանության և կանխարգելման բաժնի գործընկերները ուսումնասիրեցին սուրճի օգտագործման և շագանակագեղձի քաղցկեղի ռիսկի միջև կապը՝ վերլուծելով 50 և ավելի տարեկան 6989 իտալացի տղամարդկանց տվյալները, ովքեր մասնակցել են Moli-Sani նախագծին : Հետազոտության առաջին հեղինակ Ջորջ Պունիսն ասել է, որ վերջին տարիներին այս հարցի շուրջ հետազոտություններն ավելի հաճախակի են դարձել։
Սակայն գիտական ապացույցները անբավարար են համարվել որևէ հաստատուն եզրակացություն անելու համար: Ավելին, որոշ դեպքերում արդյունքներն անհամապատասխան են եղել։ Ուստի նրանց նպատակն էր ավելացնել գիտելիքներն այս ոլորտում և ավելի հստակ պատկերացնել հեռանկարները: Այս հետազոտության համար մասնակիցներից պահանջվում էր հայտնել իրենց ամենօրյա իտալական մեթոդով սուրճի օգտագործումը՝ օգտագործելով համապատասխան սուրճ պարունակող ըմպելիքների օգտագործման հաճախականության հարցաթերթիկը:
Հետազոտությունն սկսելուց հետո 4 տարվա ընթացքում տղամարդկանց մոտ հայտնաբերվել է շագանակագեղձի քաղցկեղի մոտ 100 նոր դեպք։ Գիտնականները պարզել են, որ տղամարդիկ, ովքեր ամեն օր առնվազն երեք բաժակ իտալական սուրճ են խմում, շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդանալու 53%-ով ավելի քիչ հավանականություն ունեն՝ համեմատած այն տղամարդկանց հետ, ովքեր օրական երեք բաժակից քիչ են օգտագործում:
Սուրճի հակաքաղցկեղային ազդեցությունը հաստատելու համար թիմը լաբորատորիայում փորձարկել է առանց կոֆեինի և առանց կոֆեինի սուրճի քաղվածքները շագանակագեղձի քաղցկեղի բջիջների վրա դրանց ազդեցության համար: Գիտնականները պարզել են, որ կոֆեին պարունակող սուրճի էքստրակտը նվազեցնում է քաղցկեղի բջիջների բազմացումը, այսինքն՝ աճելու և բաժանվելու ունակությունը և նվազեցնում է մետաստազներ տալու ունակությունը։ Այս ազդեցությունները գործնականում բացակայում էին առանց կոֆեինացված սուրճի էքստրակտի դեպքում:
Սուրճի դրական ազդեցությունը նկատվել է բոլոր մասնակիցների մոտ՝ ավելի հավանական է կոֆեինի պատճառով, քան սուրճի մեջ պարունակվող այլ նյութերից: Այսպես է ասում գոնե ուսումնասիրության համահեղինակ Մարիա Բենեդետտա Դոնատին: Սակայն գիտնականները նշում են, որ հետազոտությունն անցկացվել է սուրճի օգտագործման բարձր զարգացած մշակույթ ունեցող Իտալիայի բնակչության օրինակով։
Այս մեթոդը տարբերվում է աշխարհի մյուս մասերում օգտագործվողներից: Իտալական մեթոդով սուրճը ստացվում է կենսաբանական ակտիվ նյութերի ավելի բարձր կոնցենտրացիայով։