Իսկական ամառային տոլման այսպես են պատրաստում․ Ահա բաղադրատոմսը
Բաղադրամասեր
1.5 կգ տավարի փափկամիս
300 գրամ խոզի ճարպ կամ խոզի յուղոտ միս,
0,5 կգ գլուխ սոխ,
1 հատ տոլմայի համար կաղամբ,
5 հատ լոլիկ,
5 հատ պղպեղ,
5 հատ սմբուկ,
1 փունջ համեմ,
մի փոքր մաղադանոս և սամիթ,
ռեհանը ՝ ըստ ճաշակի,
50 գրամ բրինձ (ցանկալի է կլոր բրինձ),
աղ, սև աղացած պղպեղ,
4 ճաշի գդալ տոմատի մածուկ
Պատրաստման եղանակը
Միսը աղալ: Կանաչին, սոխը մաքրել, լվանալ, աղալ ևխառնել մսին, աղ, պղպեղ ցանել:
Բրինձը լվանալ, խառնել մսին: Եթե միսը բավականաչափ յուղոտ չէ, մի քիչ յուղ կամ կարագ ավելացնել:
Սմբուկը լվանալ, կոթը հեռացնել, միջուկը զգուշորեն հանել, փորել: Պղպեղի վերին մասը կափարիչի պես կտրել, սերմերը հանել: Լոլիկը նույնպես փորել:
Կաղամբի թերթերը աղաջրում կիսաեփ անել: Մսով լցոնել փորած լոլիկները, պղպեղները, սմբուկները: Մնացած միսը փաթաթել կաղամբի թերթերով:
Կաթսայի մեջ իրար շատ մոտ շարել լցոնած բանջարեղենն այնպես, որ դատակ տարածություն գրեթե չմնա: Վրան լցնել ջրով բացած տոմատի մածուկը, ափսեով ծածկել, եփել մարմանդ կրակի վրա: