Իսկ դուք գիտե՞ք, թե ինչ է կոչվում այս համեղ պտուղը

Դիտումներ 766

Իսկ դուք գիտե՞ք, թե ինչ է կոչվում այս համեղ պտուղը

Վերջին Ժամանակում Եվրոպա ներմուծում են շատ հետաքրքիր արեւադարձային մրգեր: Ես օրինակ կարողացա գնել եւ փորձել չերիմոյաի (cherimola) պտուղները: Չնայաց որ մրգերը հազվադեպ են գտնվում խանութում՛ իր հաճելի համի շնորհակալ այս միրգը միշտական տեղ կունենա խանութների դարակների վրա:

Չերիմոյան (cherimola, Annona cherimola) ծառի պտուղի ամենատարածված առեւտրական անունն է, որը աճում է Անդիների հովիտում բարձր 1500 մետր ծովի մակարդակից Կոլումբիայից մինչեւ Պերու:

 

 

Բույսը տանում է նույնիսկ տեղերում ավելի ցածր ջերմաստիծանով: Այս պատծառով չերիմոյան (cherimola) կարող եք գտնել տաք տարածքներում՛ Իսրաելում եւ Հարավային Իսպանիայում: Այս ընտանիքին վերաբերվում են մոտ 120 տեսակներ:

Չերիմոյան (cherimola) ունի կանաչ-դարչնագույն կաշի: Մակերեսը անհարթ է եւ մատներով սեղմելուց հետքերի տպավորություն է ստեղծում: Չհասած պինդ պտուղները կարող եք թողնել սենյակի ջեղմաստիծան տակ արպեսզի փափուկ դառնան: Միջուկը սերագույն է, համը նման է բանանի եւ անանսի հետ միասին եւ ունի մոտ 10–20 սեւ լոբու չափ սերմեր, որոնք որ մահացու թունավոր են: Միջուկը օգտագործվում է հիմնական հում վիծակում:

 



Սերմերը կարող եք ցանել եւ աճեցնել տանը կամ տաք ջերմոցում: Ծլելու ծամանակը տարբերվում է, սովորաբար 3 շաբաթ է: Սերմերի ծլելու համար հարկավոր է մոտ 27 °C ջերմաստիճան: Սերմերից աճեցված փոքր ծառերը վարդագույն են: Բայց հետո նրանք դառնում են կանաչ, տերեւների երկարությունը մոտ 10–15 սմ է, ձվաձեւ են եւ փափուք, իսկ հակառակ կողմից պարզ երեւում են կողոսկներ: Ձմեռը տերեւների մի մասը թափվում է: Վնասված տերեւները հատուկ հոտ ունեն: Տերեւների թափվելու տեղերից նոր ճյուղեր են աճում: Անոնային ընտանիքի բոլոր տեսակները չատ լույսի կարիք ունեն, եւ ամենակարեւորը՛ ձմեռը ճիշտ ձեւվով անցկացնելն է: Ձմեռը ես թողնում եմ բույսը սենյակում 10–15 °C ջերմաստիճանով: Ձմեռը կարող եք փորձել աճեցնել մի քանի առանձին բույսեր սենայկի ճերմաստիճան տակ եւ որոշել որտեղ բույսը կծաղկի ավելի շուտ:

 

 

Սովորաբար բույսը ծաղկում է 3–5 տարին: Ծաղկելուց առաջ դա թառամած տեսք ունի եւ տերեւների մեծ մասը թափվում են: Բույսը ծաղկում է դեղին ծաղիկներով, որոնք որ մեծանում են թափված տերեւների տեղերում: Փոշոտվելու համար հարկավոր են 2 բույս, որոնք որ կարող են փոշոտվել նույնիսկ ձեռքով: Պտուղները հասնում են 5–7 ամսվա ընդացքում:

Մեք զարմանա բույսի վերին ծայրի տեսքից, որը որ միշտ թառամված է: Ոչ երկար երաշտը չի վնասի բույսին, բայց հարկավոր է ջրել նույնիսկ ձմեռը: Կարող եք ունենալ եւ ուրիշ հետաքրքիր այս ընտանիքի տեսակներ:

 



Annona sqamosa – ունի «կճեպոտ» սոճու կոնին նման պտւղներ: Նույնիսկ կոչվում են շաքարի խնձոր: Ունեն կանաչ եւ դեղնա-կանաչ գույն:

Annona reticulata – ցանցավոր, արյունի նման գույնի պատճառով կոչվում է «ավանակի» կամ «եզի սիրտ», ունի պինդ եւ քաղցր միջուկ:

Annona muricata – փափուկ փշերով, նույնիսկ կոչվում է գուանաբանա, ունի ամենամեծ (քաշը 1,5–5 կգ) եւ «ամենաարեւադարձային» պտուղներ, որոնք աճում են ցողունի վրա եւ տարբերվում են կես սանտիմետր երկար փշերով: Իրենց գույնը կանաչ է իսկ տերեւներից պատրաստում են կորոսոլային թեյ:



Ամենաընթերցվածը