Ինչը չի կարելի խառնել կաթի հետ՝ շատերը նույնիսկ չգիտեն այդ մասին
Կաթ և ցիտրուսներ
Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս կաթը չզուգակցել ցիտրուսային մրգերի հետ։ Այս համադրությունը կխաթարի ինչպես կաթից, այնպես էլ մրգերից սննդանյութերի կլանումը: Բացի այդ, այս համադրությունը կարող է առաջացնել ստամոքսի խանգարում:
Ամեն դեպքում բավական է մի պարզ փորձ անցկացնել, այն է՝ կաթի մեջ մի քիչ կիտրոնի հյութ քամել։ Սպիտակ ըմպելիքը կթափվի, ինչը նշանակում է, որ նույնը կարող է տեղի ունենալ մեր ստամոքսում:
Հացահատիկ կաթով և նարնջի հյութով
Երբևէ կերե՞լ եք հացահատիկ կաթով և նարնջի հյութով: Սա սովորական նախաճաշ է, որը մատուցվում է հյուրանոցներում: Այնուամենայնիվ, պետք է հիշել, որ այստեղ գործում է նույն սկզբունքը, ինչ վերևում: Նարնջի հյութում պարունակվող մրգային թթուները կարող են ոչնչացնել նախաճաշի հացահատիկի օսլան քայքայող ֆերմենտները:
Բացի այդ, նարինջը ցիտրուսային մրգեր են, որոնք կաթը շատ դժվարամարս են դարձնում։ Բայց դա չի նշանակում, որ դուք չեք կարող համատեղել այս տեսակի մթերքները որոշակի ժամանակ անց: Պարզապես անհրաժեշտ է հյութը խմել կաթի փաթիլներն ուտելուց մոտ կես ժամ առաջ։
Թեյ կաթով
Կաթով թեյը շատ հաճախ խորհուրդ է տրվում հղիներին և կերակրող կանանց։ Իսկապե՞ս այս ըմպելիքը մեծացնում է կրծքի կաթի քանակը: Սա կեղծ տեղեկություն է։ Բացի այդ, այս համադրությունը կարող է շատ խնդրահարույց լինել:
Սև թեյը պարունակում է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ, որոնց խնդիրն է պայքարել մեր օրգանիզմում բորբոքումների դեմ։ Եթե դրա մեջ կաթ ավելացնենք, ապա թեյն ուղղակի կկորցնի իր հատկությունները, քանի որ կաթում առկա սպիտակուցները կապվում են հակաօքսիդանտների հետ և դրանով իսկ կանխում դրանց կլանումը։ Սա նաև հակառակն է աշխատում։ Թեյը պարունակում է կոֆեին, որն արգելափակում է կաթից կալցիումի կլանումը։
Կաթ և հակաբիոտիկներ
Հակաբիոտիկ թերապիայի ընթացքում պետք է խուսափել ոչ միայն կաթից, այլ, իհարկե, կաթնամթերքից, ինչպիսիք են մածունը, պանիրը և այլ կաթնամթերք: Չի կարելի օգտագործել կաթնամթերք դեղեր ընդունելուց երկու ժամ առաջ և դրանք ընդունելուց երկու ժամ հետո։ Փաստն այն է, որ այս տեսակի որոշ դեղամիջոցներ կարող են կապվել կաթնամթերքի երկաթի, կալցիումի և այլ հանքանյութերի հետ: