Քրքումը ավելին է քան համեմունք, այն բնական դեղամիջոց է
Արևելյան խոհանոցի սիրահարները հաստատ ծանոթ են քրքումին։ Այս համեմունքն օգտագործում են փլավ պատրաստելիս, այն ավելացնում են քաղցրավենիքի և նույնիսկ խմիչքի մեջ։ Համեմունքը համակցված է նաև մսային ուտեստների և բանջարեղենի հետ։
Քրքումը կոչվում է ուտելի ոսկի մի պատճառով.
Եթերային յուղերի, B և C վիտամինների, ինչպես նաև երկաթի, կալցիումի, ֆոսֆորի և յոդի պարունակության շնորհիվ քրքումն օգտագործվում է ոչ միայն որպես համեմունք, այլև որպես գեղեցկության և առողջության միջոց։
Այն տաքացնում է օրգանիզմը, պաշտպանում է մրսածությունից, ունի հակաբորբոքային ազդեցություն և բնական հականեխիչ է։ Արժե ավելին իմանալ այս զարմանալի փոշու մասին:
Ձեր սննդակարգում քրքումը ներառելը կօգնի բարելավել ձեր մաշկի և մազերի վիճակը, ինչպես նաև բարելավել մարսողական համակարգի աշխատանքը:
Ցուրտ սեզոնին, երբ հայտնվում է կոկորդի ցավ, կարող եք ազատվել դրանից մեր համեմունքի օգնությամբ։ Պարզապես լուծեք մեկ թեյի գդալ աղ մի բաժակ տաք ջրի մեջ և ավելացրեք կես թեյի գդալ քրքում: Մի քանի անգամ ողողում կատարեք այս լուծույթով, և խնդիրը կվերանա:
Նույնիսկ կտրվածքների դեպքում դուք կարող եք օգուտ քաղել քրքումի հակաբակտերիալ հատկություններից: Պարզապես մի քիչ համեմունքից քսեք վերքին։
Քրքումը նաև օգնում է կանխել ուղեղի աշխատանքի տարիքային վատթարացումը: Դա անելու համար բավական է այն պարբերաբար ավելացնել ապուրների, մսի և ձկան ուտեստների մեջ։ Գործնականում իմունիտետ է ձևավորվում այն հիվանդությունների դեմ, որոնք անհանգստացնում են մարդուն ծերության ժամանակ։
Իհարկե, պետք չէ մտածել, որ քրքումը մեկ օրում կբուժի ձեր բոլոր խնդիրները։ Սակայն մասնագետները վստահեցնում են, որ քրքումը սննդակարգում ներառելը տեսանելի արդյունք կտա մեկ շաբաթվա ընթացքում։ Մի մոռացեք հակացուցումների մասին.
Այսպիսով, քրքումը խորհուրդ չի տրվում օգտագործել հղիներին, ինչպես նաև լեղապարկի քարեր ունեցողներին։ Որոշ քրոնիկ հիվանդություններ կարող են նաև խոչընդոտ դառնալ քրքում ընդունելու համար։
Հարկ է նաև նշել, որ օրգանիզմը լավ է արձագանքում միայն փոքր չափաբաժիններին (օրական մինչև 7-8 գ տղամարդկանց համար, կամ մինչև 5-6 գ օրական կանանց համար): Սակայն քրքումով չափից շատ ուտելը ոչ մի լավ բանի չի հանգեցնի։ Ի վերջո, ամեն ինչ լավ է չափի մեջ:
Դարչինը և քրքումը շատ օգտակար են, բայց եթե այսպես օգտագործեք, ապա անդառնալի հետևանքներ կառաջացնեն ձեր առողջության համար
Սննդաբան Օլեսյա Լուկաշենկովան հարցազրույցներից մեկում պատմել է, թե ինչպես հայտնի համեմունքները կարող են վնասել ձեր առողջությանը։
Դարչինն ու քրքումը համարվում են չափազանց օգտակար համեմունքներ առողջության համար։ Օրինակ՝ դարչինը կապված է արյան շաքարի մակարդակի իջեցման հետ, իսկ քրքումի հիմնական բաղադրիչը՝ կուրկումինը, հայտնի է որպես հզոր հակաօքսիդանտ, որը պայքարում է բորբոքման դեմ:
Բայց բժիշկ Լուկաշենկովան հարցազրույցներից մեկում զգուշացրել է, որ համեմունքները նույնպես կարող են վտանգավոր լինել, հատկապես, երբ դրանք սխալ են օգտագործվում։ Խոսելով դարչինի հնարավոր վտանգների մասին՝ բժիշկը նշեց, որ խանութներում սովորաբար վաճառվում է էժան տարբերակը, որի արտադրության հիմքը ծառի կեղևն է։ Դարչինի այս տեսակը հայտնի է որպես «կասիա»։
Լուկաշենկովան ընդգծել է, որ կասիայի կեղևի համեմունքը մեծ չափաբաժիններով օգտագործելը վտանգավոր է։ Կումարինի բարձր չափաբաժինները երկարատև օգտագործման դեպքում կարող են թունավոր ազդեցություն ունենալ լյարդի վրա: Օրական ոչ ավելի, քան մեկ թեյի գդալ կասիայի կեղևի համեմունք պետք է օգտագործվի։
Նաև, ըստ մասնագետի, որոշ դեպքերում օրգանիզմը, կումարինի նկատմամբ զգայունության բարձրացման պատճառով, կարող է կտրուկ արձագանքել դրան. այս դեպքում որովայնի ցավի, սրտխառնոցի և այրոցի հետ մեկտեղ առաջանում են գլխացավեր, մաշկային և աղեստամոքսային խնդիրներ:
Ինչ վերաբերում է քրքումին, ապա այս համեմունքն անվտանգ չէ հղիների համար՝ արգանդի տոնուսը խթանելու ունակությամբ։
«Սուր և քրոնիկ հեպատիտով, ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցով տառապողներին խորհուրդ չի տրվում քրքում ավելացնել սննդի մեջ»,- պարզաբանել է փորձագետը։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։