Ինչու են տղամարդիկ փոր ունենում և ինչպես ազատվել դրանից
Ճարպի դերը
Մարդը մաշկով ծածկված կմախք չէ, և ճարպային շերտերը, այդ թվում՝ ստամոքսի վրա, անհրաժեշտ են։ Նրանք պետք է պաշտպանեն ներքին օրգանները հնարավոր վնասներից, ինչպես նաև կարգավորեն մարմնի ջերմաստիճանը (օգնում են գերտաքացմանը կամ հիպոթերմային):
Մեր նախնիների ապրելակերպը, ովքեր ստիպված էին իրենց սնունդը ապահովել, չի նպաստել չափից շատ ուտելուն, իսկ տղամարդիկ, որպես կանոն, փոր չեն ունեցել։
Սակայն ժամանակակից մարդիկ ութսուն տոկոսով տառապում են հիպոդինամիայից և ֆիզիկապես չեն ծանրաբեռնում: Ըստ այդմ՝ օրգանիզմում ավելորդ ճարպը և մեծացած ստամոքսը հանգեցնում են ամբողջ աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի անհավասարակշռության։
Բացի այն, որ արտաքին տեսքը տուժում է, սա ուղիղ ուղի է դեպի մարմնում անդառնալի գործընթացներ, որոնք «խաթարում են առողջությունը։
Ինչ է գարեջրի փորը
Մասնագետները որովայնի այս տեսակն անվանում են որովայնային (լատիներենից թարգմանված): Տղամարդկանց մոտ դրա հայտնվելու պատճառը միայն գարեջրի օգտագործումը չէ։ Բայց այս ըմպելիքը նշվում է ոչ առանց պատճառի։
Գարեջուրն ինքնին շատ կալորիական է (մինչև 300 կկալ 0,5 լ-ում), բացի այդ, այն սովորաբար խմում են ավելի մեծ քանակությամբ, իսկ նախուտեստները (երշիկեղեն, աղած ձուկ, չիփս և այլն) ավելորդ ազդեցություն են թողնում։
Մասնագետները զգուշացնում են, որ գարեջրի հաճախակի օգտագործումը բացասաբար է անդրադառնում արական հորմոնների վրա՝ ապահովելով որոշակի կանացի ազդեցություն։
Բայց պետք չէ ամբողջությամբ հրաժարվել խմիչքից, գլխավորը չափավորությունն է։
Խնդրի հիմնական «սադրիչները»
-
Տարիքային փոփոխություններ
Նյութափոխանակությունը դանդաղում է, իսկ ճարպի «ծալքերնը ավելի արագ են առաջանում։
Նվազում է նաև տեստոստերոնի՝ արական հիմնական հորմոնի արտադրությունը։ Սակայն դրա մակարդակը, ըստ մասնագետների, 35 տարեկանում ընկնում է ընդամենը 4-7%-ով, իսկ հիսուն տարեկանում միայն աստիճանաբար նվազում է կիսով չափ:
Իսկ մկանային զանգվածն ավելի նկատելիորեն կորչում է՝ տեղը զիջելով ճարպերին։
-
Վատ սովորություններ
Ալկոհոլ խմելը լրացուցիչ բարձր կալորիական բեռ է ստեղծում օրգանիզմի համար:
Ուստի ստացված «ալկոհոլային կալորիաներն ամեն դեպքում պահվում են որովայնի պահուստային ֆոնդում։
Բացի այդ, ալկոհոլը և ծխելը ճնշում են տեստոստերոնի ձևավորումը՝ արագացնելով ծերացման գործընթացը։
-
Հաճախակի խորտիկներ
Հաճախ տղամարդիկ կորցնում են սենդվիչների, քաղցրավենիքի, քաղցր կեքսների քանակը, որոնք ուտում են ճանապարհին կամ համակարգչի դիմաց:
Պետք չէ քաղցին դիմանալ, բայց ավելի լավ է քաղցրեղենը կամ արագ սնունդը փոխարինել խնձորով կամ բանջարեղենով։
Մեկ այլ տարածված սխալ է ճաշը բաց թողնելը և այն արագ խորտիկով փոխարինելը: Սա օգուտ չի բերի, քանի որ մարմինը դեռ կձգտի ստանալ անհրաժեշտ կալորիաներ, որոնք, ավելին, չեն պահվի անհրաժեշտության դեպքում:
-
«Սթրես ուտել»
Անհանգստություն, վատ տրամադրություն, խնդիրներ ընտանիքում կամ աշխատավայրում - սրում են սերոտոնին արագ ստանալու ցանկությունը:
Բայց մի բան է մի փոքրիկ կտոր շոկոլադ ուտելը, և բոլորովին այլ բան է մի ամբողջ սալիկ ուտելը:
Հուզմունքը հաղթահարելու համար կօգնի նույնիսկ մաքուր օդում կարճ զբոսանքը կամ թեթև ֆիզիկական մարզումները:
Փոխեք ձեր սննդակարգը
Բացառեք ամբողջությամբ քաղցր գազավորված ըմպելիքները և արագ սնունդը։
Սահմանափակեք արագ մարսվող ածխաջրեր պարունակող մթերքների օգտագործումը (սպիտակ հացաբուլկեղեն, անորակ մակարոնեղեն, քաղցրավենիք, տապակած կարտոֆիլ և այլն):
Օրական առնվազն չորս-հինգ անգամ փոքր կերեք, որպեսզի չծանրաբեռնեք ստամոքսը:
Դիետան պետք է պարունակի սպիտակուցներ (անյուղ միս) և մանրաթելեր (բանջարեղեն և մրգեր):
Մի՛ բաց թողեք նախաճաշը, քանի որ այն ապահովում է էներգիայի հիմնական խթանումը ողջ օրվա համար և պետք է բավարարի:
Մի կերեք քնելուց առաջ. վերջին կերակուրը պետք է լինի երկու-երեք ժամ առաջ, քանի որ կալորիաները ժամանակ չեն ունենա ծախսելու և կվերածվեն մարմնի ճարպի: