Ինչու՞ է այդքան կարևոր խնձոր ուտելը

Դիտումներ 1255

Ինչու՞ է այդքան կարևոր խնձոր ուտելը

Շատ հաճախ կյանքում մենք չափազանց կարևորում ենք արտասահմանյան հազվագյուտ մթերքները՝ դրանք օժտելով երբեմն հորինված բուժիչ հատկություններով, և միևնույն ժամանակ չենք նկատում մեզ ծանոթ դաշտերի և բանջարանոցների «նվերները»: Սա լիովին վերաբերում է խնձորներին, որոնք այնքան սովորական և հասանելի են, որ մեր մտքում չեն ձևացնում, թե հրաշք բնական դեղամիջոց են։

Մինչդեռ մեր նախնիները քաջատեղյակ էին խնձորի բուժիչ հատկություններին, քանի որ իզուր չէ, որ դրանք այդքան հաճախ են հանդիպում հեքիաթներում և լեգենդներում՝ որպես պտղաբերության, գեղեցկության և առողջության խորհրդանիշ։ Այս հոդվածում ուզում ենք հիշեցնել սովորական խնձորի որոշ օգտակար հատկությունների մասին։

 

 

1. Կյանքի երկարացում
2011 թվականին Ամերիկյան քիմիական ընկերության կողմից անցկացված հետազոտության համաձայն՝ գիտնականները կարողացել են ապացուցել, որ խնձորով կերակրվող փորձարարական կենդանիները 10%-ով ավելացրել են իրենց կյանքի տևողությունը: Այս կենդանիների մոտ առկա է նաև շարժողական ակտիվության բարձրացման վկայություն: Թեև ներկայումս հետազոտություններ են անցկացվում լաբորատոր կենդանիների վրա, սակայն ընդհանուր արդյունքները մարդկանց վրա կիրառելու խոչընդոտներ չկան:

 



2. Բարելավում է հիշողությունը
Մասաչուսեթսի համալսարանի կողմից անցկացված հետազոտության համաձայն՝ խնձորի օգտագործումը մեծացնում է ուղեղում ացետիլխոլինի նեյրոհաղորդիչի արտադրությունն ու քանակը։ Այն բազմաֆունկցիոնալ նյութ է, որի խնդիրներից մեկը նեյրոպլաստիկության մոդուլավորումն է, որն ապահովում է ուղեղի փոխվելու և նոր կառուցվածքներ կառուցելու ունակությունը: Ուղեղում ացետիլխոլինի քանակի ավելացումը հանգեցնում է հիշողության բարելավմանը, ինչպես նաև կանխում է Ալցհեյմերի հիվանդության առաջացումը և օգնում դանդաղեցնել մարդու մտավոր ունակությունների անկումը:

 

 

3. Սրտի ինֆարկտի և ինսուլտի ռիսկի նվազեցումն է ապահովում
Մենք բոլորս գիտենք սրտի կաթվածի, ինսուլտի և աթերոսկլերոզի մասին, որ. ա) սա շատ վատ բան է
բ) բառացիորեն յուրաքանչյուր երկրորդ մարդ ունի այն
գ) պատճառը շատ հաճախ LDL խոլեստերինի ավելցուկն է («վատ խոլեստերին»):

Բայց այն, ինչ դուք գրեթե հաստատ չգիտեք, այն է, որ խնձորը կարող է նվազեցնել LDL խոլեստերինի քանակը հիվանդների մոտ 23% -ով: Սա անհավանական ձեռքբերում է. բարձր խոլեստերինով տառապող հիվանդներին բուժելիս սովորական դեղամիջոցները կարող են նվազեցնել LDL խոլեստերինը 18-50%-ով` միաժամանակ հանգեցնելով մի շարք կործանարար կողմնակի ազդեցությունների: Խնձորը բուժում է առանց կողմնակի ազդեցությունների:



4. Քաղցկեղի առաջացման ռիսկի նվազեցում
Հավայան կղզիներում անցկացված հետազոտության համաձայն՝ խնձորի սպառման և երկու սեռերի մոտ թոքերի քաղցկեղի ռիսկի միջև կապ կա։ Հետազոտության ընթացքում խնձորի ամենաշատ օգտագործվող խումբը ցույց է տվել ռիսկի 40-50% նվազում: Դա կարելի է բացատրել խնձորի բարձր հակաօքսիդանտ ակտիվությամբ, որն արգելափակում է մարդու օրգանիզմում թոքերի քաղցկեղի առաջացման համար պատասխանատու որոշակի գործընթացները։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը