Ինչու է առաջանում այս հիվանդությունը. Ստամոքսի խոցի և սնուցման հիմնական պատճառները
Ստամոքսի խոցի հիմնական պատճառը ստամոքսի լորձաթաղանթի վնասումն է։ Այս վնասը կարող է առաջանալ մի քանի գործոններով, ներառյալ.
Helicobacter pylori վարակ. այս բակտերիան կարող է առաջացնել ստամոքսի լորձաթաղանթի քրոնիկական բորբոքում և ի վերջո հանգեցնել խոցի:
Ոչ ստերոիդային հակաբորբոքային դեղեր.
Ծխելը. Ծխելը կարող է վնասել ստամոքսի լորձաթաղանթը՝ մեծացնելով խոցերի առաջացման վտանգը:
Սթրես. Քրոնիկ սթրեսը կարող է մեծացնել ստամոքսի թթվի մակարդակը և մեծացնել խոցերի առաջացման վտանգը:
Գաստրիտ. Գաստրիտը ստամոքսի լորձաթաղանթի բորբոքում է, որը կարող է հանգեցնել խոցերի:
Գենետիկական գործոններ. Որոշ մարդիկ կարող են ունենալ ստամոքսի խոցի զարգացման գենետիկ նախատրամադրվածություն:
Դիետիկ գործոններ. Որոշ մթերքներ, ինչպիսիք են կծու և ճարպային մթերքները, կարող են գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և մեծացնել խոցի առաջացման վտանգը:
Ալկոհոլի օգտագործումը. Ալկոհոլը կարող է վնասել ստամոքսի լորձաթաղանթը՝ մեծացնելով խոցերի առաջացման վտանգը:
Եթե ստամոքսի խոց ունեք, ապա հատկապես կարևոր է վերահսկել ձեր սննդակարգը՝ ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռումից խուսափելու և խոցի ապաքինումն արագացնելու համար։ Ստամոքսի խոցի համար սննդակարգի մի քանի խորհուրդ.
Խուսափեք կծու և ճարպային ուտելիքներից. կծու և ճարպային ուտելիքները կարող են գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և խորացնել խոցի ախտանիշները: Ավելի լավ է ընտրել շոգեխաշած կամ խորոված ուտեստներ և նվազեցնել յուղոտ մթերքների օգտագործումը։
Կերեք փոքր չափաբաժիններով. չափից շատ ուտելը կարող է վատթարացնել ստամոքսի խոցի ախտանիշները: Օրվա ընթացքում խորհուրդ է տրվում ուտել 5-6 փոքր կերակուր, 2-3 մեծի փոխարեն։
Խուսափեք թթվային մթերքներից. թթվային մթերքները, ինչպիսիք են ցիտրուսային մրգերը, լոլիկը և գազավորված ըմպելիքները, կարող են գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և խորացնել խոցի ախտանիշները:
Շատ ջուր խմեք: Ջուրն օգնում է նվազեցնել ստամոքսի թթվայնությունը և բարելավել մարսողությունը: Խորհուրդ է տրվում օրական խմել առնվազն 8 բաժակ ջուր։
Կերեք մանրաթելերով հարուստ մթերքներ.
Մրգերը, բանջարեղենը, հացահատիկները և հատիկները հարուստ են բջջանյութով, որն օգնում է բարելավել մարսողությունը և խոցերի բուժումը:
Խուսափեք ալկոհոլից և ծխելուց: Ալկոհոլը և ծխելը կարող են գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և խորացնել խոցի ախտանիշները:
Ուշադիր եղեք դեղերի մասին. Եթե ստամոքսի խոցի բուժման համար դեղեր եք ընդունում, համոզվեք, որ հետևեք ձեր բժշկի ցուցումներին դրանց օգտագործման վերաբերյալ:
Ինչպե՞ս հասկանալ ստամոքսի խոցի ախտանիշները. Ճանաչեք խոցը վաղ փուլերում
Խոցը կարող է հայտնվել մարմնի կամ լորձաթաղանթի վրա։ Ստամոքսի վրա առաջացող խոցերը կոչվում են պեպտիկ խոց: Դրանք կարող են հայտնվել ոչ պատշաճ ապրելակերպի, սնվելու, ինչպես նաև սթրեսի պատճառով։ Սակայն հաճախ խոցերը հայտնվում են Helicobacter pylori բակտերիայից:
Ուշադրություն դարձրեք որովայնի ցավին. Ցավը կարող է տեւել մի քանի րոպեից մինչեւ մի քանի ժամ։ Այն կարող է հայտնվել կերակուրների միջև ընկած ժամանակահատվածում, երբ ստամոքսը դատարկ է: Դուք կարող եք զգալ այրոց և քոր: Ցավը կարող է հայտնվել նաև գիշերը։
Ուշադրություն դարձրեք այլ ախտանիշների.
Փորկապություն
Դուք չեք կարողանում շատ ջուր խմել
Սովի զգացում ուտելուց մի քանի ժամ անց
Թեթևակի սրտխառնոցի զգացում, հատկապես առավոտյան
Մշտական հոգնածություն
Ախորժակի կորուստ
Քաշի կորուստ
Եթե խոցը զարգացած է, դուք կարող եք փսխել արյունով, մուգ, թուլացած կամ արյունոտ կղանք ունենալ:
Ինչպես բուժել ստամոքսի խոցը.
Անպայման այցելեք բժշկի
Ընդունեք դեղամիջոցներ, որոնք նվազեցնում են ստամոքսի թթվայնությունը
Փոխեք ձեր ապրելակերպը. Թողեք ծխելը և խմելը
Դադարեցրեք կաթ խմել.
Կաթը կարող է միայն ժամանակավոր օգնություն տրամադրել: Բայց միևնույն ժամանակ դա նպաստում է ստամոքսի ավելի շատ թթվի արտադրությանը, ինչը միայն կբարդացնի վիճակը։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։