Ինչու չի կարելի նախաճաշին վարսակի ալյուր ուտել
Առավելությունները
Վարսակի ալյուրը ալյումինի և երկաթի պարունակությամբ հացահատիկային ապրանքների շարքում առաջատարն է: Պարունակում է B խմբի վիտամիններ, բիոտին, մանրաթել։ Սպիտակուցի պարունակությամբ այն զիջում է միայն կորեկին և հնդկաձավարին։ 55 գլիկեմիկ ինդեքսով այն գտնվում է հացահատիկի վարկանիշի մոտավորապես կեսին:
Վարսակի ալյուրը պարունակում է բնական հակաօքսիդանտներ, որոնք բարձրացնում են օրգանիզմի դիմադրողականությունը շրջակա միջավայրի բացասական ազդեցությունների նկատմամբ: Վարսակի մեջ պարունակվող կալցիումն ու ֆոսֆորն անհրաժեշտ են մարդու ոսկրային համակարգի զարգացման համար, իսկ մեծ քանակությամբ երկաթը վարսակի ալյուրը դարձնում է առողջ սնունդ՝ անեմիայի կանխարգելման համար։
Վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ վարսակի մանրաթելը վատ խոլեստերինի մակարդակն իջեցնելու համար շատ կարևոր տարր է՝ բետա-գլյուկան: 3 գ լուծվող վարսակի մանրաթելն օգնում է նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը 8-23%-ով: Վարսակի ալյուրը նույնպես շատ օգտակար է աղեստամոքսային տրակտի բնականոն աշխատանքի համար։
Վարսակի ալյուրի բաղադրությունը պարունակում է մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ, որոնք բարելավում են մկանային զանգվածի վիճակը։ Իսկ դրա մեջ պարունակվող խոլինը դրական է ազդում լյարդի աշխատանքի վրա։
Թերությունները
Ընկույզները, հատիկաընդեղենը և որոշ հատիկներ պարունակում են ֆիտիկ թթու, որը խանգարում է աղիներում ցինկի, մագնեզիումի, երկաթի և կալցիումի կլանմանը: Առանց դրա օրգանիզմը կարող է կլանել 20%-ով ավելի շատ երկաթ և 60%-ով ավելի շատ մագնեզիում: Դրանք լուրջ թվեր են։
Ֆիտիկ թթու կա նաև վարսակի ալյուրի մեջ: Սա, իհարկե, չի նշանակում, որ պետք է հրաժարվել դրանից։ Բայց նրանց համար, ովքեր տառապում են հանքային նյութափոխանակության խանգարումներից, ունեն ոսկրային խնդիրներ և օստեոպորոզ, պետք չէ ամեն օր վարսակի ալյուր ուտել։ Եվ առավել եւս՝ պետք է ձեռնպահ մնալ դրա վրա հիմնված մոնոդիետաներից։
Կան նաև վարսակի ալյուրի ֆիտաթթվի պարունակությունը նվազեցնելու եղանակներ։ Դա անելու համար հացահատիկը կարող է նախապես ներծծվել: Թթվային միջավայրի ավելացումը, օրինակ՝ կիտրոնի հյութը կամ մի քանի ճաշի գդալ մածուն, նույնպես կօգնի:
Նույն պատճառով, դուք միշտ պետք է ողողեք ձեր հացահատիկները: Ի դեպ, լոբազգիների պտուղները եռացնելուց ստացված մածուցիկ հեղուկը կոչվում է ակվաֆաբա և հիանալի կերպով փոխարինում է ձվերին քաղցր ուտեստների մեջ, ինչպիսիք են վաֆլին ու բեզեն, ինչպես նաև չքաղցրած, օրինակ՝ մայոնեզը: