Ինչպես հասկանալ ձմերուկը հասած է, թե ոչ․ Խանութում այսպես կարող եք ստուգել
Դա անելու համար հարկավոր է ուշադիր ուսումնասիրել հատապտուղը՝ ուշադրություն դարձնելով հետևյալ արտաքին նշաններին.
• Կողային բծեր. դրանց առկայությունը ցույց է տալիս, որ հատապտուղը հասունացել է մշակման վայրում և չի քաղվել չհասունացած: Սպիտակ բիծը ցույց է տալիս, որ դեռ շատ վաղ է ձմերուկը ուտելու համար։
• Կեղևի տեսքը. կեղևը պետք է լինի ամուր և հարթ, առանց արտաքին վնասների, փայլուն, առանց «մոմանման թաղանթի»: Եթե ձմերուկը հասունացել է, ապա կեղևը դժվար կլինի քերել եղունգով;
• Ցողունի վիճակը. ըստ «պոչի» վիճակի հեշտ է որոշել հատապտուղի հասունության աստիճանը։
Երբ հասունանում է, ցողունը և դրա հիմքը սկսում են չորանալ և հեշտությամբ բաժանվել ձմերուկից։ Եթե «պոչը» կանաչ է, պետք է զգույշ լինել չգնել դա:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։