Ինչպե՞ս բարձրացնել հեմոգլոբինի մակարդակը

Դիտումներ 771

Ինչպե՞ս բարձրացնել հեմոգլոբինի մակարդակը

Հեմոգլոբինի ցածր մակարդակը կարող է հանգեցնել մի շարք առողջական խնդիրների՝ սկսած անհանգստությունից և անբացատրելի ցավից մինչև կյանքին սպառնացող վիճակ: Օրգանիզմում հեմոգլոբինը կատարում է տրանսպորտային գործառույթ՝ թթվածին հասցնելով այնտեղ, որտեղ այն անհրաժեշտ է: Երբ այս գործընթացը խանգարվում է, մարդը կարող է զգալ էներգիայի արագ կորուստ, հոգնածություն և թուլություն: Եվ եթե դուք խնդրի լուծում եք փնտրում առանց բժշկական միջամտության, ապա դուք թիրախում եք:

Հիմնական բանը, որ պետք է հիշել, այն է, որ ձեր մարմնին ժամանակին օգնություն ցուցաբերելը չափազանց կարևոր է, քանի որ հոգնածությունն ու գունատությունը հեռու են հեմոգլոբինի ցածր վատթարագույն հետևանքներից: Առիթմիան, սրտի անբավարարությունը և սրտի՝ որպես օրգանի մեծացումը, լուրջ հիվանդություններ են, որոնք կարող են պայմանավորված լինել հեմոգլոբինի ցածր մակարդակով։

Լավագույն բուժումը կանխարգելումն է։ Հեմոգլոբինի հետ կապված խնդիրների պատճառ կարող է լինել երկաթի պակասը, որը արյան հիմնական բաղադրիչն է, ինչը նշանակում է, որ լուծումը սննդակարգը երկաթ պարունակող մթերքներով հարստացնելն է։

Եթե ​​խոսքը կանանց մասին է, ապա հեմոգլոբինը պետք է լինի 13,8-ից 17,2 գրամ մեկ դեցիլիտրում, տղամարդկանց դեպքում՝ 12,1-ից 15,1 գ/դլ։

Այս հոդվածում մենք առաջարկում ենք ձեզ ծանոթանալ բնական բնական մթերքների հետ, որոնք բարձրացնում են հեմոգլոբինի մակարդակը: Դրանք ներմուծելով ձեր սննդակարգ՝ դուք զգալիորեն կբարելավեք ձեր առողջությունը։ Այնուամենայնիվ, եթե դուք դեղորայք եք ընդունում, խորհուրդ ենք տալիս խորհրդակցել ձեր բժշկի հետ որոշ մթերքների և դեղաբույսերի ընդունման վերաբերյալ: Նաև սուր վիճակում ավելի լավ է դիմել մասնագետի, այլ ոչ թե ինքնաբուժությամբ զբաղվել։

Արյան մեջ հեմոգլոբինի մակարդակը բարձրացնելու 8 եղանակ



1. Կերեք երկաթով հարուստ մթերքներ

Ձեր ամենօրյա մենյուում ավելացրեք երկաթով հարուստ մթերքներ: Քանի որ այս հանքանյութը չի արտադրվում օրգանիզմի կողմից, անհրաժեշտ է օրական լրացնել դրա պաշարները՝ առնվազն 1,8 միլիգրամով:

Ահա մթերքների և դրանցում երկաթի պարունակության ցանկը.

սպանախ, եփած՝ 2,0 – 3,4 մգ կես բաժակի համար։

սալորաչիր՝ 1,6 մգ 125 գր.

կանաչ սոյայի հատիկներ՝ 1,9 – 2,4 մգ մեկ կես բաժակի համար

գրտնակված վարսակ (եփած)՝ 4,5 – 6,6 մգ 175 գրամի դիմաց

տավարի միս՝ 1,4-3,3 մգ 175 գ-ի համար

բադ՝ 1,8 - 7,4 մգ 75 գր.

տոմատի մածուկ՝ 2,4 մգ 125 մլ-ում

հավ, հնդկահավ, գառան լյարդ՝ 6,2 - 9,7 մգ 75 գր.

ձու՝ 1,2 – 1,8 մգ երկու խոշոր ձվի մեջ

Ութոտնուկ՝ 7,2 մգ 75 գ-ի համար

ոստրե՝ 3,3 - 9,0 մգ 75 գր.

ոսպ (եփած)՝ 4,1 - 4,9 մգ 175 գ-ի դիմաց։

սոյա (եփած)՝ 6,5 մգ 175 գրամի դիմաց

լոբի (եփած)՝ 2,6 - 4,9 մգ 175 գր.

2. Հարստացրեք ձեր սննդակարգը մթերքներով, որոնք բարելավում են երկաթի կլանումը

Բանն այն է, որ օրգանիզմը սննդից կլանում է երկաթի միայն 10-30 տոկոսը: Ուստի, համոզվեք, որ երկաթ պարունակող մթերքներից բացի, ձեր ամենօրյա ճաշացանկը պարունակում է բավարար քանակությամբ վիտամին C պարունակող մթերքներ, որոնք նպաստում են երկաթի ավելի լավ կլանմանը:

 

Ո՞ր մթերքներն են հարուստ երկաթով.

կարմիր քաղցր պղպեղ;

նարինջ կամ նարնջի հյութ;

գրեյպֆրուտ և հյութ դրանցից;

կիվի;

թարմ ելակ;

լոլիկի հյութ;

բրոկկոլի;

Բրյուսելյան կաղամբ.

 

3. Խմեք Ցորենի խոտի հյութ

Քլորոֆիլի շնորհիվ, որով հարուստ է ցորենի խոտի հյութը, դուք ոչ միայն կլուծեք ցածր հեմոգլոբինի խնդիրը, այլև ընդհանրապես կբարելավեք արյան վիճակը։ Ֆոլաթթուն, վիտամին B12-ը և երկաթը հզոր բաղադրիչներ են անեմիայի դեմ պայքարում:

 

4. Կերեք ամլա

Հնդկական փշահաղարջը (aka, amla կամ emblica) գերազանց արդյունքներ է ցույց տվել հեմոգլոբինի մակարդակը բարձրացնելու ունակությամբ: Այուրվեդական խանութներում այն ​​հիմնականում հանդիպում է փոշու տեսքով։ Ավելի լավ է դեղաչափը և կիրառման եղանակը ստուգել մասնագետի հետ՝ ելնելով առողջական վիճակից։

 

5. Սննդակարգում ավելացրեք վիտամին B6-ը

Բացի այդ, ցածր հեմոգլոբինի պատճառը կարող է լինել վիտամին B6-ի պակասը: Այս խնդիրը կարող է հեշտությամբ լուծվել՝ կարգավորելով ձեր ճաշացանկը: Այս վիտամինի առաջարկվող օրական չափաբաժինը 1,3 մգ է։

 



Ձեր սննդակարգում ներառեք հետևյալ մթերքները.

սիսեռ `1 մգ մեկ բաժակ;

տավարի լյարդ `0,9 մգ 85 գ-ի համար;

թունա՝ 0,9 մգ 85 գ-ի դիմաց;

սաղմոն `0,6 մգ 85 գ-ի համար;

խաշած կարտոֆիլ՝ 0,4 մգ մեկ բաժակում;

հնդկահավի միս՝ 0,4 մգ 85 գ-ի դիմաց;

բանան՝ 0,4 մգ մեկ փոքր մրգի համար;

բլղուր՝ 0,2 մգ մեկ բաժակի համար։

6. Հետևեք ձեր վիտամին B12 մակարդակին

Այս վիտամինի պակասը անեմիայի լուրջ պատճառներից մեկն է։ Առանց դրա ներկայության մարմինը չի կարող արտադրել արյան կարմիր բջիջներ անհրաժեշտ քանակությամբ, ինչը հանգեցնում է արյան մեջ հեմոգլոբինի նվազմանը։ Մեծահասակների համար առաջարկվող չափաբաժինը կազմում է 2,4 մկգ, հղիների համար՝ 2,6 մկգ, իսկ կերակրող մայրերի համար՝ 2,8 մկգ։

 

Վիտամին B12-ի հիմնական աղբյուրները.

ուտելի խեցեմորթ՝ 84 մկգ 85 գ-ի դիմաց;

լյարդ՝ 70,7 մկգ 85 գ-ի դիմաց;

հարստացված ձավարեղեն՝ 6 մկգ մեկ բաժակում;

իշխան՝ 5,4 մկգ 85 գ-ին;

սաղմոն՝ 4,9 մկգ 85 գ-ի համար;

ցածր յուղայնությամբ յոգուրտ՝ 1,3 մկգ 170 գ-ի դիմաց;

յուղազերծված կաթ՝ 1,2 մկգ մեկ բաժակի համար;

ձու՝ 0,6 մկգ միջին ձվի համար:

Ինչպես տեսնում եք, հեմոգլոբինի մակարդակը պատշաճ մակարդակում պահելը բավականին պարզ է, նվազագույն ջանք՝ առավելագույն արդյունք: Եվ ամենակարեւորը՝ նման կանխարգելումը մեծապես կնպաստի ընդհանրապես կյանքի որակի բարձրացմանը։



Ամենաընթերցվածը