Ինչպես բարելավել սպիտակուցի կլանումը մեր առողջության համար
Կարևոր է ոչ միայն սպիտակուցներ ուտելը, այլև դրանք մարսելը:
Մարդու մարմնի յուրաքանչյուր բջիջ պարունակում է սպիտակուցներ, որոնք գործնականում անհրաժեշտ են մեր բոլոր կենսաբանական գործընթացների աշխատանքի համար: Հետևյալ խորհուրդներն ու տվյալները ցույց են տալիս, թե ինչպես կարող եք բարելավել մեր մարմնի համար այս կենսական սպիտակուցների կլանումը:
Սպիտակուցի մեծ մոլեկուլները կազմված են ամինաթթուներից, որոնք կապված են միմյանց հետ: Մարմինը բնականաբար չի կարող արտադրել այս էական ամինաթթուներից 9-ը, որոնք պետք է ներծծվեն մեր սննդակարգի միջոցով:
Սպիտակուցի իրական նշանակությունը
Առանց սպիտակուցի կյանքը անհնար կլիներ: Դրանք անհրաժեշտ են ոչ միայն հյուսվածքների և բջիջների ստեղծման համար։ Դրանք անհրաժեշտ են նաև հորմոնների և ֆերմենտների տեսքով՝ օրգանիզմում տարբեր նյութափոխանակության գործընթացները կարգավորելու համար։
Դուք կարող եք արդյունավետ և առողջ մարմին ունենալ միայն այն դեպքում, եթե կլանում եք բավականաչափ արժեքավոր սպիտակուցներ: Եթե սպիտակուցի պակաս ունեք, հոգնածություն կզգաք, մարսողական խնդիրներ կունենաք, թույլ իմունային համակարգ կունենաք։
Տրամադրության փոփոխությունները, քնի խանգարումները և փափագը սովորաբար սպիտակուցի անբավարարության այլ հետևանքներ են, որոնք ուղեկցում են արդեն նկարագրված ախտանիշներին: Կարևոր ամինաթթուները (ընդհանուր 21 ամինաթթուներ, որոնցից 9-ը էական են) ներծծվում են բուսական և կենդանական սպիտակուցների աղբյուրների միջոցով։
Ընդհանուր առմամբ, մենք կարող ենք ավելի հեշտությամբ կլանել ամինաթթուները կենդանական սպիտակուցի աղբյուրներից: Կենդանական սպիտակուցներն ունեն ամինաթթուների կառուցվածք, որը նման է մարդու մարմնին: Բույսերի ամինաթթուները ավելի հեշտ են ներծծվում սերմերից:
Ո՞ր մթերքներն են պարունակում բարձրորակ ամինաթթուներ:
Բարձրորակ ամինաթթուներով հարուստ կենդանական սնունդը ներառում է ձուկ, միս, ձու և կաթնամթերք: Բուսական ամինաթթուներով հատկապես հարուստ են հնդկացորենի, քինոայի և չիայի ցորենի սերմերը։
Լոբազգիները, հացահատիկները, սերմերը, ընկույզը և բանջարեղենը պարունակում են ամինաթթուներ, բայց դրանք այնքան էլ հարուստ և ամբողջական չեն:
Սպիտակուցների ավելի լավ մարսողության խորհուրդներ
Սպիտակուցներն ավելի լավ մարսելու համար դուք պետք է դանդաղ ուտեք և լավ ծամեք սնունդը: Դուք կարող եք նաև խթանել ձեր մարսողական գործընթացը պրո և նախաբիոտիկներով: Միշտ պետք է խուսափել մեծ քանակությամբ սնունդ ուտելուց։ Հնարավորության դեպքում խուսափեք հակաբիոտիկներից:
Ստամոքսում ֆերմենտները անհրաժեշտ են սպիտակուցները առանձին ամինաթթուների բաժանելու համար: Ամինաթթուները ավելի լավ են ներծծվում աղիքային պատի միջոցով:
Հետևաբար, մեր ստամոքսում հավասարակշռված pH ունենալը կարևոր է ճիշտ մարսողության համար: Խնձորի քացախի և ջրի խառնուրդի ընդունումը կարող է հանգեցնել ստամոքսի pH-ի կայուն մնալուն:
Դուք կարող եք խուսափել այրոցի դեղեր ընդունելուց, որոնք բացասաբար են ազդում մարսողության վրա: Թթվային ինհիբիտորները (հակաթթուներ) նվազեցնում են ստամոքսի սպիտակուցների քայքայումը:
Որոշ մթերքներ, ինչպիսիք են ընկույզը, ձուկը և սերմերը, հարուստ են վիտամին B6-ով, որն օգնում է սպիտակուցների քայքայմանը` նպաստելով կարևոր ֆերմենտների արտադրությանը: