Ինչպես բացահայտել մաքուր միսը շուկայում առանց սանիտարական ստուգման
Թեև աշխարհում բուսակերների և վեգանների թիվը անընդհատ ավելանում է, սակայն մեզանում մսի սիրահարներն ավելի շատ են։ Եթե դուք պարբերաբար կարդում եք մեզ, ապա գիտեք, որ մենք կիսվում ենք ոչ միայն բաղադրատոմսերով, այլև խորհուրդներով: Այս հոդվածը բացառություն չէ:
Այսօր, երբ միս եք գնում, ստանում եք նաև արտասովոր և անցանկալի բոնուս՝ կասկածելի ծագման նորագոյացություն։
Այն կոչվում է վտանգավոր՝ երկաթի և ճարպի բարձր բաղադրության պատճառով։ Դրանք են, որոնք կարող են արագացնել քաղցկեղի բջիջների զարգացումը նույնիսկ լիովին առողջ մարդու մոտ։
Ոչ վաղ անցյալում գիտնականները հետազոտություններ են անցկացրել, որոնց մասնակցել է ավելի քան 6500 հազար մարդ։ Նրանցից յուրաքանչյուրը մեկ ամսվա ընթացքում օրական 120 գրամ կարմիր միս է օգտագործել։
Արդյունքները ցույց են տվել, որ քաղցկեղի առաջացման վտանգը մեծացել է փորձի գրեթե յուրաքանչյուր մասնակցի մոտ 50 գ մսի դիմաց 9% համամասնությամբ:
Հետագա բոլոր ուսումնասիրությունները և փորձերը օգնեցին պարզել հետևյալը. Օրական 50 գ միսը կարող է մեծացնել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը 19%-ով։ Կրկնապատկեք կամ նույնիսկ եռապատկեք ձեր օրական ընդունումը, և գրեթե անհնար կլինի խուսափել հիվանդանալուց:
Որոշ մսավաճառներ խոստովանում են, որ մսից կտրում են ամբողջ քաղցկեղային ուռուցքները: Դարակների վրա մենք տեսնում ենք գեղեցիկ միս, որը մենք պարզապես ուզում ենք գնել՝ չիմանալով, որ հենց երեկ սուր դանակը կտրել է մոխրագույն գոյացությունները։
Փափուկ հյուսվածքներում հեշտ է ճանաչել ուռուցքը՝ անկախ չափից՝ այն մոխրագույն է, որը տեղ-տեղ վերածվում է կապույտ և սև հետքերի։ Եթե դուք դա չեք նկատել շուկայում և դեռ գնել եք մսիը, նույնիսկ մի մտածեք այն պատրաստելու կամ ձեր ընտանի կենդանիներին տալու մասին:
Նույնիսկ նման տեղեկատվությունից հետո ոչ բոլորին կհաջողվի ամբողջությամբ հրաժարվել մսից։ Բայց եթե այժմ ձեր նպատակն է նվազեցնել ռիսկը, առաջարկում ենք հետևել մի քանի կարևոր կանոնների.
— Գնե՛ք խոտով կերակրվող միս:
— Մեկ տեսակի մսի համար փնտրեք «100%» պիտակով ապրանքներ:
— Նախապատվությունը տվեք մսին՝ առանց կոնսերվանտների և ներկանյութերի:
— Ընտրեք միսը առանց նիտրատների, այսինքն՝ չմշակված:
— Գնեք այն մարդկանցից, ում կարող եք վստահել:
Մեր առողջությունն ուղղակիորեն կախված է նրանից, թե ինչ ենք ուտում։ Դա նորություն չէ։ Պետք է ավելի զգույշ լինել մթերքների ընտրության, մատուցման չափերի, նախուտեստների քանակի հարցում։
Երբեք մի գնեք պանիր, եթե պիտակի վրա տեսնում եք ՍԱ
Ցավալի է դա խոստովանել, բայց մեր խանութների դարակներում շատ ավելի շատ պանրի կեղծիքներ կան, քան իրական պանիր: Բանն այն է, որ արտադրողները զանգվածաբար նվազեցնում են այս մթերքի արժեքը՝ դրան ավելացնելով մեծ քանակությամբ կաթի փոխարինիչներ, այդ թվում՝ արմավենու յուղ։ Վերջինիս բաղադրությունը պարունակում է օրգանիզմի համար բուսական ճարպերի շոկային քանակություն։
Նման օգտագործման հետևանքները շատ հիասթափեցնող են՝ ավելորդ ճարպը խցանում է արյունատար անոթները, ծանր հարված է հասցնում լյարդին և ենթաստամոքսային գեղձին։ Պարզապես պատկերացրեք, թե ինչ անուղղելի վնաս կարող է պատճառել այս պանրային մթերքները երեխայի օրգանիզմին։
Ինչպես տարբերել պանիրը պանրային արտադրանքից.
Որոշ արտադրողներ դրա մասին գրում են հենց փաթեթավորման վրա: Շնորհակալություն նրանց ճշմարտության համար, բայց կարծում ենք, որ նման մթերքներ ընդհանրապես չպետք է լինեն խանութներում։ Հաճախ պանրային արտադրանքը շատ ավելի էժան է, քան իսկական պանիրը: Եղեք զգոն, մի ընկեք էժանության կարթի տակ։
Վակուումային փաթեթավորված պանիրից ավելի լավ է խուսափել: Ընտրեք մի կտոր կտրված մի ամբողջ գլխից: Ուշադրություն դարձրեք պանրի ընդերքին։ Այն չպետք է ունենա ճաքեր, հակառակ դեպքում կա պանրի հետ վնասակար բակտերիաներ գնելու վտանգ։
Բարձրորակ պանիրն ունի միատարր նախշ, միատեսակ կառուցվածք, նույնիսկ սիմետրիկ անցքեր։
Եթե դուք պարմեզանի և նմանատիպ այլ տեսակների սիրահար եք, ապա պետք է ուշադրություն դարձնեք արտադրող կազմակերպության հեղինակությանը և մթերքի գնին։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։