Ինչպես ազատվել քաղցրի և շաքարավազի կախվածությունից

Դիտումներ 197

Ինչպես ազատվել քաղցրի և շաքարավազի կախվածությունից

Ցանկացած իրավիճակ կարող է շրջվել դեպի լավը։ Օրինակ, դուք ժամանակ չունեիք շաքարավազով համալրելու համար։ Դա լավ է: Օգտվենք այս հնարավորությունից մեկընդմիշտ վերջ տալու ամենահզոր հակումներից մեկին` շաքարի փափագին: 

 

Կա՞ շաքարավազի կախվածություն:

Վերջին տվյալներով՝ աշխարհի բնակչության մոտ 30%-ը տառապում է շաքարային կախվածությունից։ Բժիշկները շաքարավազի ավելացված սննդակարգը համարում են կախվածություն. այն չափից ավելի ուտող մարդու մոտ քաղցրավենիքի տենչը (պայմանական նորման օրական 30 գրամ է) բավականին համեմատելի է թմրանյութերի պատճառով առաջացածի հետ։ 

Նույնիսկ լավ առողջության տերերին, քաղցրավենիքի չարաշահումը լավ բան չի բերում։ Ավաղ, դոֆամինի արագությունը՝ «պարգևատրման հորմոնը», որը փնտրում է քաղցր ատամի ուղեղը, ուղեկցվում է ավելորդ կիլոգրամներով, շաքարախտի և սրտանոթային հիվանդությունների բարձր ռիսկով: Իսկ ռաֆինացված շաքարի հիմնական պարադոքսն այն է, որ չնայած «էներգիայով սնուցող» իր համբավին, այն կարողանում է բառացիորեն մեզանից էներգիա «ծծել»:

Մոլորակի ամենաբարձր կալորիականությամբ մթերքներից մեկը մեր օրգանիզմում այրվում է առավելագույնը կես ժամում և, բացի գլյուկոզայից, չի հագեցնում օրգանիզմը սննդանյութերով, սակայն առաջացնում է թիամինի կամ վիտամին B1-ի կտրուկ պակաս։ պատասխանատու է նյութափոխանակության գործընթացում էներգիայի արտադրության համար և պահպանում է պահեստային էներգիան՝ գլիկոգենը, հյուսվածքներում: Արդյունքում, որքան բարձր է շաքարի մեկ չափաբաժինը, այնքան ավելի թույլ ենք մենք զգում դրանից հետո։ Իսկ մարդիկ, ովքեր պարբերաբար «շաքարային կոմայի» մեջ են ընկնում, ակամա ընկնում են խրոնիկական հոգնածության արատավոր շրջանի մեջ։ 



Շաքարը կա նաև առողջ մրգերի մեջ

Ինչպե՞ս կանգ առնել: 5 քայլ

Բայց լավ նորությունն այն է, որ բոլորը կարող են դառնալ առանց շաքարի: Ամենադժվարը  երեք շաբաթ անընդմեջ գոյատևելն է առանց նրա գերդոզավորման : Եվ այդ ժամանակ դուք ինքներդ չեք նկատի, թե ինչպես կզրկվի քաղցրավենիքի փափագը: Մնում է մեկ հարց՝ ինչպե՞ս չթուլանալ և չդիմանալ նման «սուրբ» կյանքին։ Սննդաբաններն ու նյարդաբանները խորհուրդ են տալիս մի քանի վստահ ուղիներ։  

1. Սպիտակ թույնը թողնելու առաջին քայլը ձեր գնած յուրաքանչյուր ապրանքի պիտակները կարդալու սովորություն ունենալն է: Ստիպված կլինեք տհաճ բացահայտում անել՝ սուպերմարկետից շատ ապրանքներում շաքար կգտնեք։ Եվ մենք չենք խոսում տորթերի և քաղցրավենիքի մասին, և ոչ թե սոդայի և նախաճաշի հացահատիկի մասին: Իսկ սննդամթերքի մասին, որն առաջին հայացքից ոչ մի կապ չունի քաղցրավենիքի հետ՝ կիսաֆաբրիկատներ, մածուն, սովորական հաց, մայոնեզ և այլ սոուսներ՝ նույնիսկ սոյա։ Ի՞նչ կարող ենք ասել մրգային հյութերի և նեկտարների մասին, որոնցում շաքարի օշարակի պարունակությունը երբեմն հասնում է 40%-ի։ Սկզբում նման ընթերցանությունը ձեզ հոգնեցուցիչ կթվա, բայց մեկ շաբաթ անց արդեն հաստատ կիմանաք ապրանքների մեծ մասի շաքարային «պոտենցիալը»։ 

2. Սովորական, թեկուզ կասկածելի սննդի ճաշացանկից կտրուկ բացառումը՝ գրեթե միշտ սթրես օրգանիզմի համար։ Ուստի ծայրահեղությունների մի՛ գնացեք՝ ամբողջությամբ արգելելով ինքներդ ձեզ քաղցր ուտելիքներ։ Սա ուղիղ ճանապարհ է դեպի այն, որ վաղ թե ուշ կոտրվել և նորից վերադառնալ արատավոր շրջան: Եթե, Աստված մի արասցե, խիստ ձեռնպահությունից հետո անմիջապես հարձակվեք, օրինակ, շոկոլադների վրա, ապա օրգանիզմը կարող է նույնիսկ ալերգիկ շոկով արձագանքել։  

Պարզապես զգույշ եղեք, որպեսզի չգերազանցեք ձեր օրինական 30 գրամը (սա այն դեպքում, եթե ձեզ անհրաժեշտ է օրական 2000 կկալ, և ճշգրիտ թիվը կարելի է եզրակացնել՝ հաշվելով ձեր անձնական կալորիականության 5%-ը): Եվ զգուշությամբ ընտրեք դրանց աղբյուրը։ Թող լինի մի գդալ մեղր, մի փոքրիկ կտոր դառը շոկոլադ կամ մարշմալո՝ բնական բաղադրությամբ։ 

Ինչ էլ որ ընտրեք, փորձեք համտեսել քաղցր համը, ասես մի նրբություն ծծեք ձեր բերանը. այս կերպ հագեցման ազդանշանները կհասնեն ուղեղին, և դուք շատ չեք ուտում: Թեյին և սուրճին ավելացրեք չզտված եղեգնաշաքար կամ կոկոսի շաքար, դրանք չեն առաջացնում ինսուլինի այնպիսի ուժեղ աճ, ինչպիսին է զտված ճակնդեղը: Իսկ նման շաքարավազի գինը հիանալի խթան է թեյ խմելով չտարվելու համար (մի մոռացեք, որ 30 գրամը ընդամենը 6 ճաշի գդալ շաքար է, ինչը նշանակում է, որ օրական 3 բաժակից ոչ ավել թույլատրվում է, պայմանով, որ մնացած բոլորը. արտադրանքը չի պարունակում ոչ մի գրամ շաքար): 



3. Մարաթոնի ձեր նպատակն է փորձել ճնշել ձեր շաքարի ցանկությունը: Արագ ածխաջրերը՝ սպիտակ հաց, սպիտակ մակարոն, կարտոֆիլ ֆրի, անխուսափելիորեն առաջացնում են դրա պատճառները, ուստի ընտրեք դանդաղ ածխաջրեր և համադրեք դրանք սպիտակուցների հետ. միասին դրանք ավելի դիմացկուն են գլիկեմիկ «հարվածին»: Թունայով, հավով կամ ձվով, ամբողջական հացահատիկով մակարոնեղենով կամ քաղցր կարտոֆիլի մեկ չափաբաժնով (սովորականից ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով քաղցր կարտոֆիլ) պատրաստված սենդվիչներն օգտակար կլինեն: Շաքար պարունակող սոուսները հաջողությամբ կարելի է փոխարինել մանանեխով։ Կրկին ուշադիր կարդացեք փաթեթավորումը: 

4. Ինքներդ ձեզ նույնիսկ ազատվելու հնարավորություն մի թողեք: Հակաշաքարային մարաթոնի ընթացքում սննդաբանները խորհուրդ են տալիս խրթխրթան բանջարեղենին բռնել քաղցրավենիքի տենչը։ Դրանք կարող են լինել վարունգ, քաղցր պղպեղ, գազար և նեխուր:

5. Գլխապտույտ արեք ձեր ուղեղը համեմունքներով և համեմունքներով: Մշկընկույզ, կոճապղպեղ և դարչին ավելացնելը շիլային կամ առանց շաքարի մածունին ոչ միայն այն ավելի բուրավետ և համեղ կդարձնի: Համեմունքները արագացնում են նյութափոխանակությունը։  

 

Ուրիշ կյանք

 

Իհարկե, ընդամենը երեք շաբաթ անց դուք դեռ չեք զգա լուրջ փոփոխություններ։ Բայց մի բան, միեւնույն է, կփոխվի։ Ձեր մաշկը կլավանա, իսկ կշեռքի թվերը, գուցե թեկուզ մի փոքր, կնվազեն։ Բայց ամենակարևորը, դուք կզգաք էներգիայի ալիք և կսկսեք ավելի լավ քնել և հիշել: Շարունակեք ձեր աշխատանքը, եթե չեք ցանկանում անընդհատ ավելորդ քաշ ունենալ, վաղաժամ ծերանալ, սրտի անբավարարություն ունենալ և բուժվել մի շարք այլ հիվանդությունների համար:



Ամենաընթերցվածը