Հնարք, որը կօգնի ձեզ վայրկյանների ընթացքում սառեցնել տաք թեյը
Ընդունված է տաք թեյի վրա փչել, որպեսզի այն արագ սառչի։ Բայց արդյո՞ք դա իսկապես աշխատում է:
Բժիշկ, դոկտոր Էմմա Դևիսը բացատրեց, որ թեև շունչը մի փոքր ավելի տաք է, քան օդը, թեյը դեռ իսկապես զով է:
Բանն այն է, որ ջրի մոլեկուլները գոլորշիանում են մակերեսից, թեյի միջին կինետիկ էներգիան նվազում է, ինչպես նաև ջերմաստիճանը։ Մոլեկուլները խտանում են բաժակի վերևում գտնվող գոլորշի մառախուղի մեջ, ինչը նվազեցնում է թեյի մակերևույթից գոլորշիացման արագությունը:
Այսինքն՝ տաք, խոնավ օդը, երբ փչում է, փոխարինվում է ավելի սառը, ավելի չոր օդով։ Սա մեծացնում է գոլորշիացումը, հրապարակում է BBC Science Focus-ը:
Դուք կարող եք ավելի արագ սառեցնել թեյը, ըստ Դևիսի, եթե այն խառնեք։
Սա արագացնում է կոնվեկցիայի գործընթացը, որը բարձրացնում է հեղուկի ամենաթեժ մասը ներքևից դեպի վերև: Այնուհետև ստեղծվում է հորձանուտ, որը մեծացնում է մակերեսը, ինչը նպաստում է գոլորշիացմանը և սառեցմանը: