Ինչպե՞ս տարբերակել որակյալ կարագը մարգարինից․ Ես չգիտեի, որ կարագն ունի այս օգուտներն ու վնասները
Կարագը կարելի է օգտակար համարել չափավորության մեջ և որպես հավասարակշռված սննդակարգի մաս: Դա պայմանավորված է նրանով, որ այն պարունակում է ճարպային լուծվող վիտամիններ և կոնյուգացված լինոլաթթու:
Կարևոր է, որ չափավորեք կարագի ընդունումը և վայելեք այն այլ առողջ ճարպերի և մթերքների հետ համատեղ՝ առողջ սննդակարգ ապահովելու համար:
Կարագը, որը շատ ընտանիքներում ամենօրյա սննդամթերք է, ժամանակի ընթացքում հակասություններ է առաջացրել առողջության վրա դրա ազդեցության մասին:
Կարագը կազմված է հիմնականում հագեցած ճարպաթթուներից, ինչպես նաև պարունակում է ճարպային լուծվող A, D, E և K վիտամիններ: Այս վիտամինները կարևոր են լավ առողջության համար, քանի որ դրանք կարևոր են իմունային համակարգի, ոսկորների առողջության ամրապնդման համար:
Չնայած այս դրական հատկություններին, կարագի մեջ հագեցած ճարպերի բարձր պարունակությունը վիճելի հարց է: Հագեցած ճարպերը վաղուց կապված են սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի բարձրացման հետ:
«Այժմ մենք գիտենք, որ ոչ բոլոր հագեցած ճարպերն են ստեղծվում հավասար, և այդ աղբյուրը և քանակությունը կարող են տարբեր լինել: Որոշ հագեցած ճարպեր, ինչպիսին է կարագի մեջ պարունակվող բուտիրաթթունը, կարող են նույնիսկ հակաբորբոքային հատկություններ ունենալ: Պետք է զգույշ լինել կարագի օգտագործման համար: չափավոր էր, որպեսզի չներծծի շատ հագեցած ճարպաթթուներ»,- ասում է ընտանեկան բժիշկ Տատյանա Զախարովան:
Կարևոր է ընդգծել, որ կարագի ազդեցությունը առողջության վրա կախված է նաև ձեր անհատական կյանքի հանգամանքներից, ինչպիսիք են ձեր ընդհանուր սննդակարգը, ապրելակերպը և ցանկացած բժշկական վիճակ, որը կարող եք ունենալ:
Եթե դուք ունեք բարձր խոլեստերին կամ սրտանոթային խնդիրներ, դուք պետք է սահմանափակեք կարագի ընդունումը և խորհրդակցեք դիետոլոգի հետ:
Ինչպե՞ս տարբերակել որակյալ կարագը մարգարինից և այլ անորակ ու առողջության համար վտանգավոր հավելումներից
Կարագը պարունակում է բազմաթիվ կարևոր վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնցից են վիտամիններ A, D, E, և K, ինչպես նաև մանգան, քրոմ, յոդ, ցինկ, պղինձ և սելեն: Կարագը պարունակում է նաև ճարպեր, որոնք վնասակար չեն մարդու օրգանիզմի համար:
Կարագի որակը հեշտությամբ կարելի է որոշել սառեցնելով սառնախցիկում: Իսկական կարագը, որը չի պարունակում բուսական յուղեր չի կտրվում, այլ կտորների է բաժանվում:
Սառը կարագը թողեք սենյակում: Որքան շատ բուսական յուղ պարունակվի, այնքան այն շուտ կփափկի: Իսկական սերուցքային կարագը մոտավորապես 30 րոպեի ընթացքում պինդ է մնում:
Եթե սառնախցիկից հանելուց հինգ րոպե հետո կարագը կարելի է քսել հացին, ուրեմն դա մարգարին է: Նույնիսկ, եթե ամենաբնական համն ունի:
Կտրեք մի կտոր կարագ և դրեք տաքացրած տապակի մեջ: Նայեք թե այն ինչպես է հալվում: Ավելորդ փրփուրը խոսում է այն մասին, որ կարգը պարունակում է չափից ավելի կաթնային շիճուկ և քիչ կաթնային յուղ: Նման կարագն ուտել կարելի է, սակայն թխվածքի համար խորհուրդ չի տրվում օգտագործել:
Բնական կարագը բավականին շուտ է փչանում: Եթե ձեր ապրանքը սառնարանում շաբաթներով չի փչանում, գույնն ու հոտը չի փոխում, ապա կարոց եք չկասկածել, որ վրայի «առանց կոնսերվանտների» գրառումը իրականուծյանը չի համապատասխանում:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։