Ինչպե՞ս է որդանակը բուժում բազմաթիվ հիվանդություններ
Շատ նոր մթերքներ լավ բուժիչ բույսեր են հանդիսանում, որոնք հին ժամանակներից օգտագործվել են ավանդական բժշկության մեջ: Լատիներեն «Արտեմիսիա» օշինդրի անունը գալիս է հունական «արտեմես» - առողջ անվանումից: Ռուսաստանում նրան ոչ միայն բուժիչ հատկություններ էին վերագրում, այլ նրանք ծխախոտի ծխով ծխում էին տները՝ այդպիսով դուրս հանելով չար ոգիներին, իսկ ձկնորսներն իրենց հետ խոտ էին տանում նավակներով կարծելով, որ այն պաշտպանում է վտանգավոր դեպքերից:
Բայց այսօր գիտնականներն արդեն հաստատել են՝ որդանակն իսկապես զարմանալի հատկություններ ունի, բայց դրանք կախարդական չեն, այլ իրական, գիտականորեն բացատրելի։ Բույսը պարունակում է բազմաթիվ տարբեր ակտիվ նյութեր, որոնք գործում են մարդու օրգանիզմի վրա՝ հակաօքսիդանտ հատկությամբ ֆլավոնոիդներ, ֆիտոնսիդներ, որոնք սպանում են բակտերիաները, եթերային յուղերը, կարոտինը, գլիկոզիդները, թթուները և այլն:
Դրանց շնորհիվ որդանակն ակտիվորեն օգտագործվում է բժշկության մեջ: Այսօր Վաշինգտոնի համալսարանի բիոինժեներների վերջին հետազոտությունների համաձայն՝ որդանակն ունակ է սպանել կրծքագեղձի քաղցկեղի բջիջների մինչև 98%-ը ընդամենը 16 ժամում։
Որդի մզվածքն օգտագործվում է բազմաթիվ հիվանդությունների բուժման մեջ։
Մասնագետները հաշվում են 250-ից 400 տեսակի որդան, որոնք հայտնաբերվել են գրեթե ողջ Հյուսիսային ուղղության տարբեր մայրցամաքներում, լայնություններում և կլիմայական գոտիներում: Առավել հայտնի են որդանակը (A. absinthium), սովորական (A. vulgaris) և բուժիչ (A. abrotanum), իսկ խոհարարական ամենահայտնի տեսակը թարխունն է: Կանաչիները, որոնց մենք սովոր ենք, պարունակում են նաև շատ օգտակար նյութեր՝ ալկալոիդներից մինչև կումարիններ, որոնք ակտիվորեն օգտագործվում են տարբեր հիվանդությունների բուժման խթան են հանդիսանում։
Որդանման ցանկացած տեսակի մեջ պարունակվող դառը գլիկոզիդները գրգռում են բերանի խոռոչի համային բշտիկները՝ մեծացնելով ստամոքսահյութի արտադրությունը և ակտիվացնելով մարսողական տրակտի և լեղու արտադրությունը։ Ժողովրդական բժշկության մեջ որդանակի կարևոր հատկությունները օգտագործվել են լյարդի և լեղուղիների հիվանդությունների բուժման համար: Որդանն օգտագործվում է նաև ժողովրդական բժշկության մեջ՝ որպես սակավարյունության, անքնության, վերին շնչուղիների հիվանդությունների, միգրենի, նևրասթենիայի, այտուցների և շատ այլ հիվանդությունների դեղամիջոց։
Որդանակը հեշտությամբ ճանաչելի է իր փոքրիկ դեղին ծաղիկներով։
Լավ է օգտագործել որդան կարմիրը չորացրած ձևով որպես համեմունք մսի և թռչնի, հատկապես բադի և սագի համար, ցանկացած ճարպային և տապակած ուտեստների համար: Որդանը լավ համադրվում է այլ համեմունքների հետ, բուրավետ պղպեղ կամ կծու պղպեղ, ռեհան, դափնու տերևներ, սխտոր և այլն: Որդան կարող է ավելացվել սև թեյին կամ պատրաստվել չոր խոտաբույսերի խառնուրդով:
Որդանը հիանալի բացվում է թուրմերի մեջ։ Հիշեք հայտնի ասացվածքը՝ որդանակի և այլ խոտաբույսերի ալկոհոլային թուրմի թորումը, որը շրջեց 19-20-րդ դարերի լավագույն մտքերը: Իրականում, այս կծու ալկոհոլային խմիչքի անունը գալիս է լատիներեն Artemisia absinthium բույսի անունից: Ինչ խոսք, աբսենթի արգելքից հետո եվրոպական շատ երկրներում նրանք բազմիցս փորձել են հորինել այլ խմիչքներ, որոնք հիմնված են որդանակի և օղու վրա, բայց ոչ մեկը չուներ նման ընդգծված հոգեներգործուն հատկություններ: