Ինչով է վնասակար վարսակը և ում է հակացուցված
Վարսակի ալյուրը դասական է դարձել նրանց համար, ովքեր հետևում են առողջ ապրելակերպին։ Հետևաբար տարօրինակ է թվում նաև այն միտքը, որ դա կարող է վնասակար լինել, բայց պարզվում է, որ այս ապրանքն ունի նաև իր «մետաղադրամի հակառակ կողմը», որը ֆիտաթթուն է։
Ինչ է այս բաղադրիչը
Ֆիտիկ թթուն հանդիպում է հացահատիկի, թեփի, ընկույզի կեղևում և այն վայրն է, որտեղ ֆոսֆորը կուտակվում է։ Արտադրանքի մեջ դրա քանակությունը տարբեր է, բայց շատ ավելի շատ է բուսական մթերքներում։
Երբ մարդու մարմինը նորմալ է, այն բավականին ընդունակ է կարգավորելու ֆիտատների (ֆիտինաթթվի աղերի) անհրաժեշտ պաշարները, իսկ ավելցուկը արտազատելու միջոցով (մետաբոլիկ արտադրանքներից ազատում):
Ֆիտաթթվի բացասական հատկությունները
Այն ունի միներալներ կապելու հատկություն, ինչի արդյունքում դրանք դառնում են անհասանելի նյութափոխանակության մեջ ընդգրկվելու համար։ Սա բացատրում է այն փաստը, որ վարսակի ալյուրի հաճախակի օգտագործումը կանխում է կալցիումի կլանումը աղիքներում՝ հեշտացնելով դրա լվացումը ոսկրային հյուսվածքից։
Բացի այդ, այս թթուն, որը հայտնաբերված է հացահատիկային (և բուսական այլ աղբյուրներում), նվազեցնում է սպիտակուցի և օսլայի կլանումը` ազդելով որոշ ֆերմենտների աշխատանքի վրա: Ուստի մարդիկ, ովքեր ընտրում են բուսակերների դիետա, պետք է ավելացնեն երկաթով հարուստ մթերքների ընդունումը, որպեսզի չխախտեն մակրո և միկրոտարրերի հավասարակշռությունը։
Ինչու է այս թթուն անհրաժեշտ:
Չնայած ֆիտաթթվի հնարավոր վնասին, այն օգնում է մարմնի պաշտպանիչ հատկությունները ձևավորել այնպիսի լուրջ հիվանդություններից, ինչպիսիք են քաղցկեղը, շաքարախտը, սրտանոթային հիվանդությունները:
Այն խաղում է վիտամինների և որոշ ոչ սպիտակուցային բաղադրիչների նման դեր, որոնք աջակցում են օրգանիզմում կարևոր ֆերմենտների աշխատանքին:
Ինչպես ուտել վարսակի ալյուր
Վարսակի ալյուրն ունի անհերքելի օգտակար հատկություններ.
-
- պարուրում է ստամոքսի լորձաթաղանթը, նորմալացնում է նրա գործունեությունը.
-
- օրգանիզմի համար արժեքավոր նյութերի հարուստ աղբյուր է.
-
- արագ հագեցնում է՝ կանխելով քաշի ավելացումը։
Հետեւաբար, այն չի կարելի ամբողջությամբ բացառել սննդակարգից։
Բայց ամեն օր վարսակի ալյուր ուտելը պարտադիր չէ։ Մասնագետները կարծում են, որ շաբաթական երկու-երեք անգամ այս շիլան պետք է լինի նախաճաշի պարտադիր բաղադրիչ, որն օգնում է մարմինը լավ վիճակում պահել: