Ինչի համար է օգտակար դափնու տերեւը և ինչու է այն պատրաստվում

Դիտումներ 818

Ինչի համար է օգտակար դափնու տերեւը և ինչու է այն պատրաստվում

Միջերկրական ծովից դափնի կոչվող բույսն այսօր ներառված է աշխարհի խոհանոցների համեմունքների ցանկում: 
Բուրավետ բույսը հարստացնում է կերակրատեսակները, բուժիչ հատկություններ ունի ժողովրդական բժշկության մեջ։ 
Դափնու տերևները և դրա օգտակար հատկությունները
Տերեւները կարող են անգնահատելի օգուտներ բերել մարմնին, երբ օգտագործվում են ինչպես ներքին, այնպես էլ արտաքին տարբերակով: Նրա ակտիվ եթերային յուղերը կարողանում են տաքացնել մարմինը՝ հեռացնելով բնական նստվածքները։
Վիտամինները, ինչպիսիք են ջրում լուծվող B, A, D, C, E խմբերը, ունեն բարենպաստ ազդեցություն: 



Յուղը հարուստ է հանքանյութերով, ներառյալ սելենը, կալցիումը, երկաթը, մանգանը, ցինկը, պղինձը, կալիումը և շատ ավելին: Բույսի մանրամասն ուսումնասիրության ժամանակ գիտնականները հայտնաբերել են տանիններ, ֆլավոնոիդներ, պեկտիններ, եթերներ, խեժեր, ալկալոիդներ:
Դափնու տերևների նման հարուստ բաղադրություն ունենալը կարող է նվազեցնել անոթների, լյարդի, սրտի, երիկամների, շնչուղիների, շաքարախտի պաթոլոգիաների առաջացման վտանգը։ 
Խոսելով վերջինի մասին՝ գիտնականները ուսումնասիրել են դափնու տերևի ազդեցությունը 2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդ մարդկանց վրա և պարզել, որ բույսը նվազեցնում է արյան գլյուկոզան 26%-ով, իսկ խոլեստերինը՝ 40%-ով։ 

 



Դափնու տերեւը և դրա օգուտները եփելու ժամանակ․
Ինֆուզիոն կարող է օգտագործվել արտաքինից: Հաճախ այն օգտագործվում է մազերը ողողելու համար՝ դրանք ամրացնելու համար։ Թուրմը պետք է լավ հովացնել, նոսրացնել մի փոքր ջրով և լվանալուց հետո լցնել մազերի վրա՝ գլխի մերսումից հետո։ 

Դափնու տերեւը և դրա բացասական ազդեցությունը օրգանիզմի վրա
Քանի որ բույսն ունի ուժեղ մաքրող հատկություն, այն չպետք է օգտագործեն հղիների և կերակրող կանանք, ինչպես նաև երեխաները և քրոնիկ հիվանդություններ ունեցող տարեցները: Բույսի չափից մեծ դոզան կարող է առաջացնել ստամոքսի ցավ, մարսողական խնդիրներ, պաթոլոգիաների սրացում, սրտխառնոց և փսխում: 

 



Ամենաընթերցվածը