Ինչի՞ց են իրականում պատրաստված մեր սիրելի պելմենիները
Օրերս սոցցանցերը աշխուժացրել է Վլադիմիր Կոսենկոյի գրառումից. Ֆեյսբուքի իր էջում նա անդրադարձել է մի թեմայի՝ պելմենիներն ու որտեղից են դրանք։
Ահա թե ինչ է գրել Կոսենկոն.
«Եղբայրս աշխատում է բոլորի սիրելի պելմենիների և այլ դելիկատեսների արտադրությամբ, որոնք դուք արագ եք պատրաստում: Այդ պատճառով մենք չենք գնում այդ մթերքները:
Այն պատճառով, որ նման սննդի մեջ պարունակվող ողջ «միսն» ոսկորից է զտացվում։ Ոսկրազուրկ միս հանդիպում է նաև երշիկեղենի, կիսաֆաբրիկատների և միս պարունակող այլ մթերքների մեջ։ Սրանք ոսկորներ, կաշիներ, հավերի և այլ լեշերի կտրատված սատկած մարմիններ են, որոնք դրվում են հատուկ հարմարանքի մեջ (լվացքի մեքենայի նման), այն պտտվում է, պատերին հարվածների հետևանքով այդ «արտադրանքի» մնացորդները ընկնում են ոսկորների հետևում և մնում են մի տեսակ աղացած միս, ճարպ և այլն։
Իսկ ապրանքանիշի մենեջերները փաթեթավորման վրա տեղադրում են հայտնի խոհարարների գեղեցիկ դեմքեր․․.»։
Այս գրառումը համացանցում շատ մեկնաբանություններ առաջացրեց, ուստի մենք որոշեցինք պարզել, թե իրականում ինչից են պատրաստված պելմենիները գործարաններում:
Բարձրորակ տավարի միս, անարատ կաթ, թարմ սոխ, բարձրակարգ ալյուր, ձու, թարմ աղացած համեմունքներ և գովազդի խոստացած այլ գեղեցկություններ. Իրականում տավարի մսի փոխարեն դրանք պարունակում են հավի միս, տավարի էժան ճարպ, հավի կեղև, մսի բուրավետիչ և սոյայի հյուսվածքներ:
Վերջին հավելումը հատուկ բաղադրիչ է, որը ստիպում է թվալ, թե ձեր սննդի մեջ մսի կտորներ կան: Նաև էժանագին պելմենիները ձու չեն պարունակում՝ դրանք փոխարինվում են ձվի փոշիով։
Այնուհետև ավելացվում է օսլա և ֆոսֆատ, որոնք ավելացնում են խոնավության քանակը և համապատասխանաբար ավելացնում քաշը:
Էժան պելմենների մեկ այլ բաղադրիչ համի ուժեղացուցիչն է: Այս բոլոր սննդային հավելումները չեն արգելվում ավելացնել արտադրանքի մեջ, բայց միայն այն դեպքում, եթե պահպանվում է որոշակի նորմ, որը չի կարելի գերազանցել։
Բացի այս կեղտից, խանութից գնված պելմենիները կարող են պարունակել կոնսերվանտներ, համը բարելավողներ, հակաօքսիդանտներ և շատ նմանատիպ քիմիական նյութեր:
Արդյոք պելմենները գիրացնում են, թե ոչ․ Մենք Ձեզ կասենք
Տնական կամ գնված պելմենին համարվում է ռուսների սիրելի ուտեստներից մեկը։ Մինչդեռ, բժիշկ Գինզբուրգը հարցազրույցում հիշեց, որ դրանք ուտեստներ են, որոնց օգտագործումը սերտորեն կապված է ավելորդ քաշ ձեռք բերելու վտանգի հետ. դրան նպաստում է սպիտակ ցորենի ալյուրի խմորը և ճարպային մսի լցոնը:
Սննդաբանը նշեց, որ պելմենի ուտելու խնդիրը պայմանավորված է նրանով, որ ուտողները դժվարությամբ են վերահսկում քանակը։ Պելմենի բաղկացուցիչ բաղադրիչներն այնպիսին են, որ օրգանիզմը կարող է նրանցից պահանջել ոչ միայն սովի դեմ պայքարելու, այլև հաճույք ստանալու համար:
Մինչդեռ պետք է տեղյակ լինել, թե քանի հատ կարելի է թույլ տալ և ոչ վտանգավոր գործչի համար, ընդգծեց փորձագետը։
Դիետոլոգը պելմենի ուտելու միջոց է անվանել՝ առանց գիրանալու վտանգի։
Նա խորհուրդ տվեց այս ուտեստին վերաբերվել որպես դեսերտ, որն օգտագործում են հիմնական կերակուրից հետո։
«Խորհուրդ եմ տալիս անցնել պելմենիներին, երբ արդեն կուշտ ես:
Այսինքն՝ ավելի լավ է նրանցից առաջ աղցան կամ ապուր ուտել, իսկ հետո պարզապես չես ցանկանա շատ պելմեններ ուտել»,- բացատրեց փորձագետը։
Դիետոլոգը հավելեց, որ պելմենիները սեղանին պետք է դրվեն շաբաթական երկու անգամից ոչ ավել։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։