Ինչ ուտել արյան բարձր ճնշման դեպքում․ Հանկարծ չշփոթեք ուրիշ բան ուտեք և ավելի բարձրացնեք ճնշումը

Դիտումներ 1092

Ինչ ուտել արյան բարձր ճնշման դեպքում․ Հանկարծ չշփոթեք ուրիշ բան ուտեք և ավելի բարձրացնեք ճնշումը

Ինչ ուտել արյան բարձր ճնշման դեպքում․

Կարմիր քաղցր պղպեղ. Նաև վիտամին C-ի հիանալի աղբյուր է:

Ցածր յուղայնությամբ կաթնաշոռ. Այս մթերքը հարուստ է ոչ միայն կալցիումով, որն օգտակար է ոսկորների և ատամների համար, այլ նաև մագնեզիումով և կալիումով, որոնք բարելավում են սրտի աշխատանքը։

Յուղոտ կարմիր ձուկ կամ թառափազգիների ընտանիքի ձկներ (սաղմոն, իշխան) և նրանց խավիարը։ Սա էական օմեգա-3 թթուների ամենահարուստ աղբյուրն է, որոնք նորմալացնում են արյան ճնշումը, լուծում խոլեստերինի թիթեղները, ամրացնում են արյան անոթները և իմունիտետը:

 

 

Առաջարկվող նորմը երկու օրը մեկ 150 գրամ ձուկ է։

Դդմի սերմեր (ոչ բոված): Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ ցինկ, որը կօգնի օրգանիզմը պաշտպանել սրտի կաթվածից։ Օրական չափաբաժինը` 20 գրամ, խմվում է խորտիկի փոխարեն:

Դառը շոկոլադ. Օգնում է ամրացնել սրտի մկանները, պարունակում է հակաօքսիդանտներ և բաղադրիչներ, որոնք օգնում են սերոտոնինի արտադրությանը՝ «երջանկության և ուրախության հորմոն»: Օրական 10-20 գրամ շոկոլադը կօգնի իջեցնել արյան ճնշումը 5-10-ով։



Թեյը բարձրացնում է ճնշումը, թե՞ իջեցնում

Արյան բարձր ճնշումը ինսուլտի և սրտի կաթվածի առաջին քայլն է: Արյան բարձր ճնշումը, որը նաև կոչվում է հիպերտոնիա, ստիպում է սրտին ավելի շատ աշխատել, որպեսզի արյունը մղի ամբողջ մարմինը: Ժամանակի ընթացքում խնդիրը կարող է հանգեցնել սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների զարգացմանը։ Չնայած դուք կարող եք բարելավել ձեր արյան ճնշման ցուցանիշները առողջ սննդակարգով, միշտ չէ, որ պարզ է, թե որ մթերքներից պետք է խուսափել:

Մասնագետները, ովքեր ուսումնասիրել են սև և կանաչ թեյի ազդեցությունը, հույս ունեին տեսնել, որ այս ըմպելիքները խմելուց հետո արյան ճնշումը կսկսի նվազել: Սակայն փորձն անսպասելի ընթացք ստացավ։ Պարզվել է, որ ինչպես սև, այնպես էլ կանաչ թեյը արյան ճնշման «արագ բարձրացում» է առաջացնում:

 
 

 

Ուսումնասիրությունը ներառում էր երկու փուլ. Առաջինում մասնակիցները խմել են տաք թեյ, նույն քանակությամբ կոֆեինով ջուր, ինչպես թեյի մեջ, և սովորական ջուր: Երկրորդ փուլում կամավորները միայն թեյ են օգտագործել։

Հետազոտության առաջին մասում ներգրավվել են նորմալ զարկերակային ճնշում ունեցող 20 տղամարդ, իսկ երկրորդում՝ հիպերտոնիայով տառապող տղամարդիկ և կանայք: Կամավորները շաբաթվա ընթացքում ստիպված են եղել խմել 5 բաժակ սեւ և կանաչ թեյ։

Թեև և՛ սև, և՛ կանաչ թեյերը հարուստ են ֆլավոնոիդներով, որոնք օգտակար են առողջության համար, դրանք նաև հարուստ են կոֆեինով: Հենց նա է օրգանիզմի նման արագ ու սուր արձագանք առաջացնում այս ըմպելիքներին։

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ արյան ճնշման կտրուկ բարձրացում տեղի է ունենում թեյ խմելուց ընդամենը կես ժամ անց։ Սակայն մեկ ժամ անց, երբ մասնակիցների արյան ճնշումը կրկին չափվել է, մասնագետները չեն հայտնաբերել այս ըմպելիքի «էական» ազդեցությունը։



Թեյը արյան ճնշման ավելի զգալի և կտրուկ աճ է առաջացրել, քան կոֆեին պարունակող ջուրը։ Սակայն կանոնավոր օգտագործման դեպքում այս ըմպելիքը չի հանգեցրել արյան ճնշման էական փոփոխությունների։

Չնայած հետազոտության ընթացքում արձանագրված թեյ խմելուց հետո արյան ճնշման կտրուկ աճին, այլ հետազոտությունների արդյունքները մատնանշում են ըմպելիքի օգտակար հատկությունները:

Թեև այս ըմպելիքի ազդեցությունը փոքր է, սակայն բնակչության մակարդակում կարող են նկատելի լինել թեյի կանոնավոր օգտագործումը սրտի հիվանդություններով տառապող մարդկանց կողմից, ընդգծել են գիտնականները։

Բացի այդ, մեկ այլ հետազոտության արդյունքները օգնել են հասկանալ, որ կանաչ թեյ խմելը նվազեցնում է արյան ճնշումը։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը