Ինչ օգուտներ և վնասներ ունի ելակն առողջության համար
Շատ հազարամյակների ընթացքում ելակը աճում էր ամբողջ աշխարհում և ոչ ոքի չէր հետաքրքրում:
Ամեն ինչ փոխվեց 18-րդ դարում, երբ ֆրանսիացի սպան, ով լրտես էր ծառայում Չիլիի լեռներում, մի անգամ շատ քաղցած էր և չէր դիմանում այդ վայրերում աճող կարմիր հատապտուղները ուտելուց։
Հատապտուղները օգնել են սպային ողջ մնալ: Այս դեպքից հետո նա հայրենիք բերեց նոր համեղ բույսի լուրը։
Հատապտուղների մի մասը սկսեց աճեցնել ֆրանսիական բուսաբանական այգում։
Այժմ ուսումնսիրենք ելակի որոշ օգտակար հատկությունները․
Հատապտուղը պարունակում է մանգան, կալիում և պղինձ։ Սննդանյութերի պարունակությամբ ելակը մտնում է 5 լավագույն բուսական մթերքների մեջ։
Հատապտուղն ունի ցածր կալորիականություն (46 կկալ 100 գ-ում), այդ իսկ պատճառով այն սիրելի է նրանց համար, ովքեր վերահսկում են իրենց քաշը։
Ելակը լիովին զերծ է խոլեստերինից և ճարպերից, ինչը օգնում է վերահսկել ձեր սննդակարգը։
Ելակը խորհուրդ է տրվում նրանց, ովքեր ցանկանում են բարելավել իրենց տեսողությունը։
Ելակը օգտակար է օրգանիզմի մաքրմանն ուղղված ծրագրերի ընթացքում։
Ելակը համարվում է քաղցկեղի կանխարգելման հիանալի միջոց։
Հատապտուղը պարունակում է շատ յոդ և օգնում է լրացնել դրա պակասը։
Ելակի մեջ վնաս կա՞:
Դժվար է հավատալ, բայց կան մի քանիսը: Հատապտուղը խորհուրդ չի տրվում օգտագործել մինչև երեք տարեկան երեխաների համար: Այն կարող է առաջացնել դիաթեզ և դերմատիտ: Ելակը նաև ծաղկափոշի կուտակելու հատկություն ունի, այդ իսկ պատճառով ալերգիկները չպետք է օգտագործեն հատապտուղը։
Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել նաև լյարդի ցիռոզով և ապենդիցիտով հիվանդ մարդկանց։
Ելակը լավ համադրվում է այլ մրգերի և հատապտուղների հետ սմուզիների և խյուսի մեջ: