Ինչ կլինի, եթե հավը եփեք 20 ժամ. անսպասելի արդյունք
Ճապոնացի գիտնականները պարզել են, որ եթե հավի արգանակը որոշակի ժամանակ եփեք որոշակի ջերմաստիճանում, ապա դրա հատկությունները շատերին կզարմացնեն։ Հայտնի են դարձել փորձի արդյունքները.
Գունմայի համալսարանի հետազոտողները հավը եփել են՝ օգտագործելով երկու հակասական կանոններ. եփման բարձր ջերմաստիճանն արտադրում է օքսիդացված սպիտակուցներ, որոնք դժվարամարս են, ինչպես նաև պեպտիդներ և ամինաթթուներ: Բակտերիաները չեն մահանում ցածր ջերմաստիճանում:
Գիտնականները փորձել են հավի միսը եփել 17 րոպե 70 աստիճան ջերմաստիճանում՝ այդ ընթացքում բակտերիաները կդադարեցնեն կենսագործունեությունը։
Այնուհետեւ գիտնականները միսը եփել են 20 ժամ տարբեր ջերմաստիճաններում, ապա գնահատել արդյունքները։
60 աստիճանով եփած հավը փափկել է 36%-ով, 75 աստիճանի դեպքում՝ 90%-ով, սակայն այս արգանակի մեջ ավելի շատ հակաօքսիդանտներ կարնոզին և անսերին են եղել։
Այսպիսով, 60 աստիճան ջերմաստիճանը ամենահարմարն է։