Ինչ կկատարվի օրգանիզմի հետ, եթե միամիտ բորբոս ուտեք. Դիետոլոգը բացատրում է
Սննդի բորբոսը անախորժելի տեսարան է, իսկ բորբոսած մթերքներ ուտելը առողջության համար վտանգ է ներկայացնում: Բորբոսնը կարող է առաջացնել սննդային թունավորումներ, ալերգիա, վատթարացնել քրոնիկական հիվանդությունների ընթացքը։
Բորբոսը առաջանում է ցանկացած մթերքի վրա՝ հաց, կաթ և մածուն, բանջարեղեն և մրգեր, միս և նույնիսկ պահածոներ:
Բորբոսնած մթերքների օգտագործումը կարող է հանգեցնել լուրջ առողջական խնդիրների.
չափավոր և ծանր թունավորումներ;
ալերգիկ ռեակցիաներ;
աղիքներ ներթափանցող բակտերիաների պատճառով մարսողության խանգարում;
փսխում
գլխապտույտ և սրտխառնոց;
սուր և կտրող ցավ որովայնում;
լյարդի անդառնալի կամ անբուժելի վնաս;
մակաբույծ վարակ.
Փտած և բորբոսնած սնունդը պարունակում է հիվանդություն առաջացնող բակտերիաներ և թունավոր նյութեր, որոնք կարող են առաջացնել սննդային թունավորումներ: Ժամկետանց արտադրանքներում կարող են ակտիվանալ սալմոնելոզի հարուցիչները՝ շատ տհաճ հիվանդություն՝ բազմաթիվ կողմնակի ազդեցություններով։
Տոքսիններով թունավորում
Փչացած կաթնամթերքը, միսը և տնական պահածոները պարունակում են Clostridium botulinum toxin, որը հրահրում է բոտուլիզմ՝ սուր թունավոր-վարակիչ հիվանդություն։ Բորբոսնած մթերքները խորապես ազդում են սնկից, ուստի բանջարեղենից, մրգերից, պանրից կամ հացից փչացած մասերը կտրելը չի պաշտպանի թունավորման վտանգից։
Ստամոքսի, երիկամների և այլ օրգանների աշխատանքի խանգարումներ
Բորբոսին երկարատև ազդեցությունը կարող է հանգեցնել ստամոքսի ներքին արյունահոսության և երիկամների, լյարդի և թոքերի հետ կապված խնդիրների:
Որոշ բանջարեղեն վտանգավոր են ոչ միայն այն ժամանակ, երբ սկսում են փչանալ։ Դրանցից շատերին, ընդհանուր առմամբ, խորհուրդ չի տրվում ուտել հում վիճակում՝ անկախ նրանից, թե որքան թարմ են դրանք: Նման բանջարեղենի մասին մենք խոսեցինք նյութում:
Նշում եմ, որ բորբոսածին բակտերիաները ջերմային մշակման ժամանակ չեն մահանում, իսկ միկոտոքսինների որոշ տեսակներ, ընդհակառակը, աճում են տաք միջավայրում։ Այսպիսով, մի փորձեք սննդամթերքը փրկել մի փոքր բորբոսով կամ բորբոսի նշաններով: Օրինակ՝ միսն ու ձուկը մակաբույծների բազմաթիվ տեսակների, հատկապես հելմինտների զարգացման ու վերարտադրության համար ամենանպաստավոր մթերքներն են։ Արտադրանքը եփելիս կամ տապակելիս ամենավտանգավոր և համառ ախտածինները չեն մահանում և օրգանիզմ են մտնում սննդի հետ միասին։
Բորբոսը արտադրում է թունավոր միկոտոքսիններ, որոնք հիմնականում զարգանում են բանջարեղենի և մրգերի վրա: Մարդու մարմնում հայտնվելով՝ դրանք կարող են առաջացնել մի շարք հիվանդություններ՝ և՛ քրոնիկ, և՛ համեմատաբար արագ զարգացող, մինչդեռ մահացու: Mycotoxin deoxynivalenol-ը ազդում է լյարդի, ինչպես նաև ստամոքսի լորձաթաղանթի վրա: Լինելով իմունոպրեսանտ՝ այն կարող է երիկամների վնաս պատճառել:
Եգիպտացորենը, վարսակը, գարին, ընկույզը, բանանը և սև պղպեղը ենթարկվում են զեարալենոնի ազդեցությանը։ Այս միկոտոքսինը առաջացնում է կաթնագեղձերի և սեռական հորմոնների հիվանդություններ, քանի որ այն գործում է էստրոգեն հորմոնի նման:
Բոլոր բորբոսները առողջության համար վտանգ են ներկայացնում, բացառությամբ ազնիվ բորբոսների, օգտակար սնկերի Penicillium և Botrytis cinerea մշակույթները, որոնք համ են հաղորդում պանիրներին, սալյամին, գինին և այլ մթերքներին: Այս տեսակի բորբոսները նորմալացնում են աղիների աշխատանքը և նվազեցնում սրտանոթային պաթոլոգիաների առաջացման վտանգը, կատարում են սննդի բնական կոնսերվանտի գործառույթ:
Մի փորձեք փրկել փչացած ապրանքը, նույնիսկ եթե բորբոսը նոր է հայտնվել։ Շնորհիվ իր միկրոսկոպիկ չափի, բորբոսը սպորներ է տարածում ամբողջ արտադրանքի մեջ՝ ներթափանցելով հացի կամ բանջարեղենի խորքը, իսկ կանաչ կղզիները միայն գերաճած գաղութների տեսանելի տարածքներն են:
Երբեք մի տվեք երեխաներին ժամկետանց սնունդ. Շատ մեծ է թունավորման, թունավորման համախտանիշի և նույնիսկ մահվան վտանգը։