Ինչ է կատարվում օրգանիզմի հետ նատրիումի պակասի կամ ավելցուկի դեպքում. օգտակար է իմանալ բոլորի համար
Մարդու մարմինը բարդ մեխանիզմ է, որում միաժամանակ տեղի են ունենում հսկայական թվով գործընթացներ։ Անհրաժեշտ է, որ բոլոր սնուցիչները բավարար, որպեսզի խնդիրներ չնկատվեն:
Դրանցից ամենագլխավորները շատ են, բայց հատկապես պետք է նշել նատրիումը։ Այն հանդիպում է բնության մեջ տարբեր միացությունների տեսքով, սակայն մարդկանց ծանոթ է կերակրի աղի և սոդայի տեսքով։
Նատրիումը կարևոր է երիկամների, նյարդային համակարգի և անոթային տոնուսի ճիշտ աշխատանքի համար։ Այն օգտակար է ինքնուրույն, ինչպես նաև այլ տարրերի հետ համատեղ։ Այն ֆերմենտի մի մասն է, որը պատասխանատու է ամինաթթուների շարժի համար:
Շատ կարևոր է, որ նատրիում լինի այնքան, որքան անհրաժեշտ է։ Հակառակ դեպքում օրգանիզմում շեղումներ անշուշտ կնկատվեն։
Նատրիումի անբավարարության և ավելցուկի ախտանիշները
Բավական հազվադեպ է պատահում, որ նատրիումը բավարար չէ։ Այնուամենայնիվ, այս խնդիրը տեղի է ունենում որոշ դեպքերում: Այն արտահայտվում է մաշկի չորությամբ, առաձգականությունը կորցնելու, մկանների թուլության, նյարդային համակարգի, երիկամների հետ կապված խնդիրների մեջ։
Տախիկարդիան, սրտխառնոցը, հիպերտոնիան նույնպես կարող են իրենց զգացնել տալ: Բայց նատրիումի ավելցուկը, որը շատ ավելի տարածված է, դրսևորվում է այտուցների, ցնցումների, երիկամների ֆունկցիայի նվազման և մարմնի ջերմաստիճանի բարձրացման տեսքով։
Նատրիումի օրական ընդունումը ունիվերսալ ցուցանիշ չկա։ Շատ բան կախված է օրգանիզմի առանձնահատկություններից։ Կա միայն ընդհանուր արժեք՝ օրական 15 գրամ կերակրի աղ։
Որ մթերքներն են պարունակում նատրիում
Այս բաղադրիչը կարելի է ձեռք բերել ոչ միայն կերակրի աղից և սոդայից։ Նատրիումը պարունակում է գազար, նեխուր, խեցգետնի միս, կաթ, կաթնաշոռ, ձուկ և պանիր:
Եթե նման մթերքները շատ են, ապա ավելի լավ է ճաշատեսակներին աղ չավելացնել։ Հակառակ դեպքում հնարավոր է ապահովել, որ քննարկվող բաղադրիչը ավելցուկային ձևավորվի։
Նատրիումի մասին այս տեղեկատվությունը բոլորը պետք է իմանան: Նրանք կարևոր են, նրանք կօգնեն ձեզ պարզել, թե երբ և որքան նյութեր է պահանջում մարմինը: