Ինչ է կատարվում արյունատար անոթների հետ մեկ պճեղ սխտորից հետո․ ասել են բժիշկները
Սխտորի օգտագործումը կապված է ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական ազդեցությունների հետ օրգանիզմի վրա։ Բժիշկները համաձայն են, որ այս մթերքը օգտակար է, սակայն պետք է հաշվի առնել հակացուցումները։
«Այն նվազեցնում է վատ խոլեստերինի մակարդակը, անոթների պատերն ավելի առաձգական է դարձնում և դրանով իսկ կանխում է աթերոսկլերոզը, արյան մակարդումը, սրտի կաթվածը»,- նշում են մասնագետները։
Այնուամենայնիվ, կան մի շարք հիվանդություններ , որոնց դեպքում նույնիսկ մեկ կամ երկու պճեղ սխտորի օգտագործումը կարող է մեծ վնաս հասցնել օրգանիզմին, ավելի վաղ զգուշացրել էր ընտանեկան բժիշկ, սննդաբան Աննա Իվաշկևիչը։
Մասնագետի խոսքով, ստամոքսի և աղիների հետ կապված խնդիրներ չունեցող մարդկանց օրական թույլատրվում է մի երկու պճեղ սխտոր ուտել։ Այսպիսով, սխտորը հակացուցված է բաց ստամոքսի խոց ունեցող մարդկանց, այն չի կարելի ուտել նաև գաստրիտով, որը ռեմիսիայի մեջ չէ։
Բացի այդ, բժիշկները զգուշացնում են՝ սխտորը կարող է շատ վնասակար լինել առողջության համար, եթե այն ուտել հում վիճակում, իսկ ավելի վատ՝ դատարկ ստամոքսին:
Նախկինում բժշկական գիտությունների թեկնածու, սպորտային բժիշկ Ալեքսանդրա Չիստյակովանխոսեց սխտորի ունակության մասին՝ ազդելու արյան շաքարի մակարդակի վրա։ «Դրա ազդեցությունը նկատելի է սպառումից չորս ժամ անց՝ գլյուկոզայի քանակը կրճատվում է միջինը 27 տոկոսով»,- ասաց մասնագետը։