Ինչ է գլիցերինը, դրա օգտագործումը և բուժիչ հատկությունները
Մեր օգտագործած արտադրանքի ճնշող մեծամասնությունը պարունակում է բուսական գլիցերին: Որոշները գեղեցկության արտադրանք են, մյուսները՝ սնունդ, իսկ որոշները՝ դեղեր: Ճշմարտությունն այն է, որ նրանք ունեն լայնորեն ճանաչված օգտակարություն, որը շատ առումներով օգուտ է բերում մեր մարմնին:
Նախքան բուսական գլիցերին գնելը, դուք պետք է իմանաք, որ այն թափանցիկ, առանց հոտի հեղուկ է, որը ստացվում է բուսական յուղերից։ Սովորաբար պատրաստվում են արմավենու յուղից, սոյայի յուղից կամ կոկոսի յուղից։
Արմավենու և կոկոսի յուղերը բնական տրիգլիցերիդների խառնուրդներ են: Յուրաքանչյուր տրիգլիցերիդ կազմված է գլիցերինով էստերացված երեք ճարպաթթուներից:
Բուսական գլիցերինը օգտակար է մարմնին տարբեր հատվածների համար:
Այրվածքների բուժում
Գլիցերինի խոնավեցնող ազդեցությունը այն դարձնում է արդիական միջոց այրվածքների բուժման համար՝ թույլ տալով մաշկին արագ վերականգնել մաշկի բջիջները:
Ալերգիայի բուժում
Գլիցերինը նույնպես օգտագործվում է մոմերի արտադրության մեջ։
Թուրմերի և բուսական միջոցների պատրաստում
Այն օգտագործվում է մի շարք մաշկային խնդիրների, այդ թվում՝ փսորիազի, ցաների, այրվածքների, ճնշման վերքերի,կտրվածքների և լնդերի հիվանդության բուժման համար:
Գլիցերին կոսմետիկ նպատակներով.
Շատ ապրանքներ, ներառյալ լոսյոնները, շամպունները և ատամի մածուկը, պարունակում են բուսական գլիցերին: Այս ապրանքներին ավելացվում է գլիցերին, քանի որ այն լավ խոնավեցնող միջոց է: Դա մի նյութ է, որը ձգում է մաշկի խոնավությունը։
1. Խոնավեցնում է մաշկը
Նախ՝ գլիցերինը մաշկը խոնավեցնում է։ Նույն պատճառով, օրինակ, շատ տարածված է գլիցերինային օճառը։ Իր հիգրոսկոպիկ հատկությունների շնորհիվ այն օգտագործվում է մաշկի խոնավեցնող բազմաթիվ միջոցներում: Հատկապես օգնում է թեթևացնել չոր մաշկի խնդիրները։
2. Ծառայում է որպես այլ բաղադրիչների փոխադրամիջոց
Երկրորդ՝ ակտիվ բաղադրիչ ապահովող կոսմետիկ արտադրանքի համար: Արդյունքում, այս խոնավացնող նյութը կարող է մեծացնել ակտիվ բաղադրիչի լուծելիությունը, որպեսզի այն ավելի հեշտությամբ կլանվի մաշկի կողմից: Նմանապես, բուսական գլիցերինը կարող է օգտագործվել որպես լուծիչ և ալկոհոլային փոխարինող բուսական մզվածքների արտադրության մեջ:
Գլիցերինը սննդի համար.
Գլիցերինը լայնորեն օգտագործվում է սննդի արդյունաբերության մեջ երկու հիմնական պատճառով. Այն նաև հիգրոսկոպիկ է, այսինքն՝ կլանում է օդի խոնավությունը:
Շաքարավազին փոխարինող
Բուսական գլիցերինը շաքարի համեմատ տարբեր կերպ է մետաբոլիզացվում և օգտագործվում է ցածր ածխաջրերով մթերքներում՝ քաղցրության համար: Ի տարբերություն շաքարի, գլիցերինը չի նպաստում ատամների քայքայմանը։ Սննդի արդյունաբերության մեջ օգտագործվող բուսական գլիցերինը ավելի քան 99% մաքուր է և ունի քաղցր համ:
Միացությունը նյութափոխանակվում է ավելի դանդաղ, քան սախարոզը: Արդյունքում, այն այդքան ուժեղ ազդեցություն չի ունենում արյան շաքարի մակարդակի վրա։ Շուկայավարվող ցածր ածխաջրերով մթերքները հաճախ քաղցրացվում են գլիցերինով:
Ինչպե՞ս է պատրաստվում բուսական գլիցերինը:
Բուսական գլիցերինը ստացվում է արդյունահանման գործընթացով, որը կոչվում է «հիդրոլիզ»: Հիդրոլիզի ժամանակ յուղերը ենթարկվում են ճնշման ուժերի, ջերմաստիճանի և ջրի: Արդյունքում գլիցերինը ստիպված է լինում առանձնանալ ճարպաթթուներից և ներծծվել ջրով։ Այս պահին ստացված արտադրանքը առանձնացվում է թորման միջոցով՝ մաքրությունը բարձրացնելու համար: Երբ բուսական գլիցերինը զտվում է, այն ունենում է յուղի կառուցվածք՝ շնորհիվ իր օրգանական մոլեկուլային կազմի, մասնավորապես երեք հիդրօքսիլ խմբերի: