Ի՞նչ է Էկզման և ո՞ր մթերքներն են առաջացնում այն
Մթերքները, որոնք մենք ուտում ենք, կարող են բուժել մեր մարմինը և նվազեցնել ախտանիշները, բայց դրանք կարող են նաև առաջացնել դրանք, և դա հատկապես ճիշտ է, երբ խոսքը վերաբերում է էկզեմային: Սրանք այն մթերքներն են, որոնցից պետք է խուսափել, եթե տառապում եք էկզեմայով, և որոնք կարող եք ներառել ձեր սննդակարգում:
Էկզեման, որը նաև հայտնի է որպես ատոպիկ դերմատիտ, հիվանդություն է, որը հանգեցնում է մաշկի կարմրության և քոր առաջացմանը: Իրականում, ըստ որոշ տեղեկությունների, սա քրոնիկ հիվանդություն է, որը երբեմն «պայթում է»: Պաշտոնապես ոչ մի բուժում չի հայտնաբերվել։
Ինչպես բուժել էկզեմա սննդով
Էկզեմայի բուժումը ներառում է սննդակարգի ճշգրտումներ՝ վերացնելու ամենատարածված ալերգենները, որոնք կարող են առաջացնել էկզեմա: Մեթոդներից մեկն է իմանալ, թե որ սննդամթերքից պետք է խուսափել: Այսինքն՝ վերացման դիետաներ։
Իրատեսական չէ ենթադրել, որ սնունդը բոլորի մոտ էկզեմա կառաջացնի, ուստի կարևոր է հաշվի առնել նաև այլ հրահրող գործոնները: Հատկապես, ինչպիսիք են սթրեսը և շրջակա միջավայրի գործոնները: Եվ նաև չմոռանանք, որ այս երկու գործոնները կարող են առաջացնել աղիքային արտահոսք (արտահոսող աղիքներ), ինչը կարող է առաջացնել սննդային ալերգիա։
Ահա 9 մթերք, որոնք պատճառ կարող են հանդիսանալ էկզմայի առաջացմանը․
1. Ձու
Մասնագետները նշում են, որ երեխաների 2%-ը ալերգիա ունի ձվի նկատմամբ։
2. Կովի կաթ
Կաթն առկա է շատ մթերքներում, և այն, ինչ պարունակում է պանիր կամ սովորաբար կաթից պատրաստված արտադրանք է: Նաև կովի կաթի ալերգիան ամենահաճախ հանդիպող ալերգիան է փոքր երեխաների և նորածինների մոտ:
3. Սոյա
Սոյան աշխարհում թիվ մեկ գենետիկորեն ձևափոխված մշակաբույսն է: Այն առկա է մեծ քանակությամբ վերամշակված մթերքներում։ Եթե դուք սիրում եք սոյա, ընտրեք ոչ GMO տարբերակը:
4. Սնձան
Սնձան սպիտակուց է, որը գտնվում է ցորենի, գարու և տարեկանի մեջ: Գլյուտեն չափազանցումը կապված է բազմաթիվ խանգարումների և առողջական վիճակների հետ, հատկապես մաշկային հիվանդությունների, ինչպիսիք են դերմատիտը:
5. Ձուկ
Որոշ մարդիկ ունեն ալերգիա ձկների որոշ տեսակների նկատմամբ, թեև ալերգիայի այս տեսակը այնքան տարածված չէ, որքան կաթի կամ ձվի նկատմամբ: Ախտանիշները կարող են ներառել ցան, սրտխառնոց կամ մարսողության խանգարում, ասթմա և գլխացավեր:
6. Ծովամթերք
Ծովամթերքը ներառում է ծովախեցգետին, օմար և այլն: Այս ալերգիա ունեցող մարդիկ կարող են նաև խուսափել ոստրեներից և միդիաներից:
7. Ընկույզ
Ընկույզի ալերգիան ալերգիայի ևս մեկ տարածված տեսակ է: Այն կարող է բաղկացած լինել նաև ընկույզից, սերմերից և գետնանուշից (որոնք իրականում լոբազգիներ են) ալերգիայից:
8. Շաքարով հարուստ մթերքներ
Ռաֆինացված շաքարը կարող է բորբոքային ազդեցություն ունենալ մարմնի վրա։ Հատկապես, եթե այն հաճախակի կամ մեծ չափաբաժիններով օգտագործվի, կարող է տարբեր ազդեցություններ ունենալ աղիքների վրա, ինչը կարող է նույնիսկ աղիքների արտահոսքի պատճառ դառնալ:
9. Նիկելով հարուստ մթերքներ
Նիկելի պարունակությամբ մթերքները կարող են առաջացնել դիշիդրոտիկ էկզեմա: Հատկապես այնպիսի մթերքներ, ինչպիսիք են սև թեյը, շոկոլադը, ընկույզը, ոլոռը, սերմերը, խեցեմորթները և սոյայի հատիկները: