Հունական աղցանի դասական բաղադրատոմս
Հունական աղցան պատրաստելը . Սա ավանդական ուտեստ է, որին Հունաստանում և միջերկրածովյան այլ երկրներում ավելի ծանոթ են Հորիատիկի (հունարենից՝ գյուղական աղցան) անվան տակ։ Ավանդաբար, աղցանն առանձնանում է բանջարեղենի մեծ կտրվածքով։ Իսկ այս բաղադրատոմսը պատրաստելիս ամենակարևորը թարմ ու որակյալ բանջարեղենի առկայությունն է։ Աղցանի հիմնական բաղադրիչը ֆետան է՝ ոչխարի կամ այծի կաթից պատրաստված հունական պանիր:
Հունական աղցան պատրաստելու համար լավագույնն է օգտագործել սոխի քաղցր սորտերը։ Ղրիմի քաղցր սոխը լավագույնս համապատասխանում է: Այս աղցանի համար որպես համեմունք հաճախ օգտագործվում են չոր խոտաբույսեր, ինչպիսիք են օրեգանոն: Կարող եք նաև օգտագործել իտալական կամ հունական խոտաբույսերի չոր խառնուրդ:
Հունական աղցանի բաղադրիչներ
-
Ֆետա պանիր - 250 գ
-
Բուլղարական պղպեղ - 1 հատ
-
Լոլիկ - 2-3 հատ
-
Վարունգ - 1-2 հատ
-
Հազար - 30-50 գ
-
Ռեհան - 1 ճյուղ
-
սոխ - 1 հատ
-
Ձիթապտուղ առանց կորիզների - 100 գ
-
Կիտրոն - 0,5 հատ
-
Ձիթապտղի յուղ - 3-4 ճաշի գդալ
-
Աղ - 3-4 պտղունց
-
Սև աղացած պղպեղ - 2-3 պտղունց
Ինչպես պատրաստել հունական աղցան
-
Մաքրել սոխը և կտրատել բարակ օղակների մեջ։ Լավագույնն է օգտագործել Ղրիմի քաղցր կամ աղցան սոխը:
-
Վարունգը լվացեք, երկայնքով կտրատեք 4 մասի և խոշոր «խորանարդիկների» կտրատեք։ Ցանկության դեպքում վարունգը կարելի է օղակաձև կտրատել կամ ձեզ հարմար այլ ձևով։
Օգտագործելուց առաջ ջերմոցային վարունգը ավելի լավ է 20-30 րոպե թրջել սենյակային ջերմաստիճանի ջրի մեջ, կարելի է նաև մի քիչ սոդա ավելացնել ջրի մեջ։
-
Պղպեղից հանել սերմերը և լվանալ։
Ցանկության դեպքում կարելի է պղպեղի մեջտեղի սպիտակ հատվածը կտրատել։ Այնուհետև կտրատեք այն մեծ խորանարդի կամ ցանկացած այլ հարմար ձևով։
-
Լոլիկը լվանում ենք, կտրատում 8 մասի (կախված լոլիկի չափից՝ մասերի քանակը կարող է տարբեր լինել), ապա յուրաքանչյուր մասը կիսով չափ։ Բավական է չերի լոլիկը կիսով չափ կտրատել, իսկ խոշոր լոլիկը կարելի է կտրել ձեր հայեցողությամբ։
-
Ֆետա պանիրը կտրված է մեծ խորանարդի մեջ: Որպեսզի պանիրը չփշրվի, ավելի լավ է այն կտրատել ջրի մեջ թաթախված դանակով։ Օգտագործելուց առաջ դանակը պետք է ամեն անգամ թաթախել ջրի մեջ։
-
Լվացեք և չորացրեք հազարը, այնուհետև ձեր ձեռքերով կտրեք փոքր կտորներով: Բոլոր բաղադրիչները լցնել աղցանի ամանի մեջ և ավելացնել առանց կորիզների ձիթապտուղը:
-
Կես կիտրոնի հյութը միացրեք ձիթապտղի յուղի, աղի, աղացած սև պղպեղի և մանրացված թարմ ռեհանի տերևների հետ։ Տերևները պետք է լվանալ, չորացնել և մանր կտրատել։ Լավ խառնել աղցանի սոուսը։ Ցանկության դեպքում սոուսին կարող եք ավելացնել մեկ պճեղ սխտոր։
-
Լավ խառնել աղցանը և համեմել։ Աղցանը կարող եք տեղափոխել մատուցվող ափսեների մեջ և մատուցելուց անմիջապես առաջ լցնել սոուսի վրա։
Որպեսզի աղցանն ավելի տպավորիչ տեսք ունենա, այն կարելի է աստիճանաբար ձևավորել։
Նախ, միացրեք լոլիկը, վարունգը, սոխը և բուլղարական պղպեղը և ամեն ինչ նրբորեն խառնեք:
Այս բաղադրիչները շարել գազարով պատված մատուցվող ամանների մեջ։
Ապա վրան գեղեցիկ շարել ֆետա պանիրն ու ձիթապտուղը։ Եվ միայն դրանից հետո՝ մատուցելուց անմիջապես առաջ, լցնել աղցանի սոուսը։