Հիվանդությունների 90%-ից կարելի էր խուսափել, եթե բոլորն իմանային աղիքների կարևորության մասին
Այն բանից հետո, երբ մարդը ծամում է սնունդը, և ստամոքսը այն մարսում է, այն մտնում է աղիքներ, որտեղ սննդանյութերը ներծծվում են և մնում են միայն թափոններ:
20-րդ դարի առաջին կեսին Անգլիայի թագավոր վիրաբույժ Արբութնոտ Լեյնը կատարել է հաստ աղիքի հազարից ավելի հեռացում: Նա բոլոր հիվանդությունները կապում էր փորկապության հետ և բուժում էր իր հիվանդներին՝ ուղղակի հեռացնելով հաստ աղիքը: Մի տղա բուժվել է արթրիտի ծանր ձևից, մի կին ամբողջությամբ բուժվել է խոփից:
Այս և այլ փորձերը համոզեցին վիրաբույժ Լեյնին, որ աղիների, հատկապես հաստ աղիքի թունավորումը մարմնի այլ մասերում հիվանդություն է առաջացրել։
Երկրորդ բժիշկ և ամերիկացի գրող Բեռնարդ Ջենսենը պնդում էր, որ բժշկությունը հաշվի է առնում միայն այն տոքսինները, որոնք մտնում են մարմին, և չի գնահատում նրանց, որոնք ձևավորվում են աղիքներում և տարածվում ամբողջ մարմնում:
Հաստ աղիքի մաքրումը շատ կարևոր պրոցեդուրա է : Աղիքները նպաստում են սննդանյութերի կլանմանը և ամենակարևորը` օրգանիզմից հեռացնում տոքսինները: Երբ աղիների աշխատանքը խանգարում է, մակաբույծներն ու սննդի մնացորդները կարող են ներթափանցել արյան և ավշի մեջ՝ առաջացնելով առողջական տարբեր խնդիրներ՝ բորբոքումներ, վարակներ, ալերգիա, պզուկներ, փորկապություն: , արթրիտ, ռևմատիզմ, ասթմա, սրտի և շնչառության խնդիրներ, հոգնածություն, դեպրեսիա, կենտրոնացվածության պակաս, ագրեսիվություն, խուճապի նոպաներ և այլն։
Հիվանդությունների հիմնական պատճառներն են հետևյալ պայմանները.
1. Ֆեկալ աղտոտվածություն
2. Աղիքային դիսբակտերիոզ
3. Գրգռված աղիքի համախտանիշ (IBS)
4. Սնձան և ցելյակիա
Եկեք նայենք յուրաքանչյուրին առանձին.
1. Ֆեկալ աղտոտվածություն
Սպիտակ ալյուրը շատ վտանգավոր է օրգանիզմի համար. Ալյուրն ու ջուրը մարմանդ կրակի վրա եռացնելուց հետո սոսինձն այնքան ամուր կդարձնի, որ դրանով կարելի է հին գիրքը վերանորոգել:
Տարիների ընթացքում սպիտակ ալյուր պարունակող մթերքները շերտ են թողնում աղիների պատերին, հատկապես՝ հաստ աղիքներում։ Ամեն օր այս սոսինձը ավելի ու ավելի է կուտակվում, և հանգեցնում է փորկապության և թերի դատարկման։
Բացի այդ, նստակյաց կենսակերպը, շրջակա միջավայրի աղտոտվածությունը, դեղերը, ռաֆինացված մթերքները, շաքարը, քիմիական հավելումները, սթրեսը և վիտամինների, հանքանյութերի և այլ սննդանյութերի պակասը նույնպես ազդում են աղիքներում տոքսինների կուտակման վրա : Սա ազդում է բակտերիալ ֆլորայի վրա և դանդաղեցնում նյութափոխանակությունը:
2. Աղիքային դիսբակտերիոզ
Երբ աղիքային բակտերիաները անհավասարակշռված են, առողջական բազմաթիվ խնդիրներ են առաջանում։ Շաքարավազի և սպիտակուցների չափից ավելի օգտագործումը, արտադրանքի սխալ համակցությունը, ինչպես նաև լուծողականներն ու հակաբիոտիկները առաջացնում են աղիքային դիսբիոզ:
3. Գրգռված աղիքի համախտանիշ (IBS)
Գրգռված աղիքի համախտանիշը բնութագրվում է քրոնիկական ախտանիշներով, ինչպիսիք են գազի արտադրության ավելացումը (մետեորիզմ), փքվածություն, փորկապություն, փորլուծություն (լուծ), ցավ և կոլիկ որովայնի ստորին հատվածում:
IBS-ի պատճառը կարող է լինել սնկերը, մակաբույծները և պաթոգեն բակտերիաները, ինչպես նաև անհանգստությունը կամ սթրեսը: IBS-ը հանգեցնում է տարբեր քրոնիկ հիվանդությունների և նույնիսկ քաղցկեղի:
4. Սնձան և ցելյակիա
Սնձանն այն սպիտակուցն է, որը, ցավոք, ամեն օր ավելի ու ավելի է առկա մեր սննդի մեջ, այն սովորաբար օգտագործվում է զանգվածներն ավելի փափուկ և առաձգական դարձնելու համար։
Շատ հաճախ սնձանային ալերգիան առաջացնում է լուրջ հիվանդություններ, այդ թվում՝ ցելյակիա : Ցելյակի հիվանդության դեպքում իմունային համակարգը հակամարմիններ է ստեղծում սնձան դեմ և կարող է ոչնչացնել աղիքային վիլլիները և նույնիսկ մահվան պատճառ դառնալ:
Բայց ի՞նչ կարող ենք անել։
Ժամանակ առ ժամանակ անհրաժեշտ է աղիների դետոքսինգ կատարել։ Եթե մաշկի վրա պզուկներ, բշտիկներ ու բորբոքումներ ունեք, ապա պետք է մաքրել աղիքները։
Պետք է ուտել առողջ սնունդ և վարել ակտիվ կենսակերպ։
Այս դիետան կարող է օգնել վերականգնել աղիքային ֆլորան.
Նախաճաշ
Թարմ մրգեր. Սոուսներին ավելացրեք մի քանի թուզ կամ սալորաչիր։ Շատ ջուր խմեք։ Կերեք բնական կեֆիր, մածուն և կաթնաշոռ։ Խուսափեք ալյուր և շաքար պարունակող մթերքներից։
Կերեք առանց սնձան հացահատիկներ, ինչպիսիք են բրինձը կամ քինոան; կանաչի և հում բանջարեղեն ըստ ցանկության; փոխարինել հավի և ձկան հետ:
Բրինձ կամ քինոա, կանաչի, քաղցր կարտոֆիլ։
Այլընտրանք՝ հավ, ձուկ, ձու, այծի պանիր, մածուն կամ կաթնաշոռ:
Ավելի լավ է հրաժարվել կարմիր մսից։
Կերեք հասած և օրգանական մրգեր, բայց միշտ լավ ուտելուց առաջ կամ հետո:
Արևը (վիտամին D) օգտակար է նաև աղիների համար։ Խուսափեք շաքարից/կոնֆետից, cafe au lait-ից, կովի կաթից, կարմիր միսից, գազավորված ըմպելիքներից, պահածոյացված մրգային հյութերից և սպիտակ հացից: