Հիշու՞մ եք․ Կյանքը հիանալի է նրանց համար, ովքեր ապրել են այս տարիներին

Դիտումներ 368

Հիշու՞մ եք․ Կյանքը հիանալի է նրանց համար, ովքեր ապրել են այս տարիներին

Մանկության սիրելի համը․ Կյանքը հիանալի էր նրանց համար, ովքեր ունեին իրենց կովը:
Սննդաբան ասաց՝ արդյոք կաթը կարող է որևէ հիվանդություն առաջացնել

Կաթը անառողջ է, սա շատերի կարծիքն է: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս նաև, որ կաթը կարող է բացասաբար ազդել ատամների և ոսկորների վրա և նույնիսկ խթանել քաղցկեղը:

Կաթը անփոխարինելի է. կան անթիվ մթերքներ, որոնք պարունակում են կաթ, այդ թվում՝ մածուն, սերուցք, կարագ, կաթնաշոռ կամ պանիր։ Սակայն կաթը լավ համբավ չունի։ Ավելի ու ավելի շատ հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ կովի կաթն իրականում կարող է առողջական խնդիրներ առաջացնել:
«Կաթում շատ կալցիում կա, այդ իսկ պատճառով այն իրականում օգտակար է առողջության համար, բայց կա մեկ կետ՝ կաթնային շաքարի բարձր պարունակության պատճառով այն կարող է նաև վնասել ատամները»,- ասում է սննդաբան Իգոր Ստրոկովը։

 

Սա հատկապես ճիշտ է երեխաների համար, բայց դեռահասները կամ մեծահասակները նույնպես կարող են բացասական ազդեցություն ունենալ կովի կաթ խմելիս: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կաթը չի բարձրացնում ոսկրերի կայունությունը, իսկ չափից ավելի օգտագործումը կարող է նույնիսկ կոտրվածքների հանգեցնել:
Որոշ հետազոտություններ ցույց են տվել նաև, որ շատ կաթ խմելը կարող է հանգեցնել քաղցկեղի, հատկապես ձվարանների քաղցկեղի առաջացման ռիսկի:

Իրականում կաթը կամ կաթնամթերքը վնասակար չեն օրգանիզմի համար, բայց դա կախված է նաև սպառումից. խորհուրդ եմ տալիս օրական մեկ բաժակ կաթ խմել:

Կաթը մեզ էներգիա է տալիս շաքարի և ճարպի տեսքով և հարուստ է սպիտակուցներով։ 

Ինչպես երկարացնել կաթի պահպանման ժամկետը, որպեսզի այն արագ չթթվի. յուրաքանչյուր տնային տնտեսուհի պետք է իմանա

Կաթը այն մթերքն է, որն ամեն օր սեղանին է դրված գրեթե յուրաքանչյուր տանը:

Նրա հիմնական թերությունն այն է, որ այն շատ արագ փչանում է։

 


Կաթի թարմությունն ավելի երկար պահելու համար օգտագործեք այս ապացուցված հնարքները։
Այն պետք է լինի ոչ միայն զով, այլև մութ տեղում։ Եթե ​​այն թողնեք վառ լույսի ներքո, որոշ վիտամիններ կկործանվեն։

Կաթը եփել ոչ ավելի, քան 5 րոպե։ Մի հեռացրեք փրփուրը, որը ձևավորվում է մակերեսի վրա գործընթացի ընթացքում, քանի որ այն պարունակում է բազմաթիվ սննդարար նյութեր: Պարզապես խառնեք այն կաթի հետ։

Պահպանման ժամկետը երկարացնելու համար օգտագործեք խորհրդային տնային տնտեսուհիների խորամանկ հնարքը՝ փաթեթը բացելուց անմիջապես հետո այնտեղ բավականին քիչ աղ լցրեք։

Մեկ այլ հին միջոց թույլ կտա ձեզ ընդհանրապես առանց սառնարանի պահել կաթը: Կաթը լցնել ապակե տարայի մեջ և դնել սառցե ջրի մեծ ամանի մեջ: Եթե ​​բանկայի վերին մասը փակված է ոչ թե կափարիչով, այլ կտորով, ապա դրա ծայրերը նույնպես իջեցրեք սառը հեղուկի մեջ։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ո՞րն է ավելի առողջարար.Դիետոլոգը համեմատել է կովի, այծի, սոյայի և վարսակի կաթը

Դիետոլոգը կովի կաթի սնուցիչները համեմատել է վարսակի կաթի հետ։

«Սկսենք նրանից, որ կովի կաթը պարունակում է «լավ քանակությամբ» սպիտակուցներ, կալցիում, կալիում և մի շարք վիտամիններ»,- ասում է դիետոլոգ Վասիլիսա Պոնոմարևան։
Պաստերիզացման գործընթացը մեծ ազդեցություն չի ունենում կովի կաթի սննդային արժեքի վրա։ Այնուամենայնիվ, այս տեսակի կաթը կարող է դժվար մարսել, եթե դուք անհանդուրժող եք կաթնաշաքարի նկատմամբ:
Սա մեզ բերում է կաթնաշաքարից զերծ կաթի, որը կովի կաթն է, որի վրա լակտոզա (շաքար) հեռացվել է և լակտազ կոչվող ֆերմենտը ավելացվել է:
Առանց կաթնաշաքարի սննդային պրոֆիլը նույնական է սովորական կովի կաթի սննդային պրոֆիլին:

 


Մյուս կողմից, այծի կաթը ավելի սննդարար է, հարուստ է վիտամին A-ով, և կարող է ավելի հեշտ մարսվել, քան կովի կաթը:
Այծի կաթի ուժեղ համը կարող է ոչ բոլորին դուր գալ։
Սոյայի կաթը, որը բուսական կաթի տեսակ է, պատրաստվում է թրջած և աղացած սոյայի հատիկներից։ Ինչպես կովի կաթը, այնպես էլ սոյայի կաթը պարունակում է սպիտակուցներ, սակայն ավելի քիչ ճարպեր և կալիում է պարունակում:
Վարսակի կաթը, օրինակ, պարունակում է ավելի շատ բջջանյութ, քան մյուս բուսական կաթը:
Զգուշացեք վարսակի կաթից, որը պարունակում է քաղցրացուցիչներ, յուղեր, խտացուցիչներ, էմուլգատորներ, կայունացուցիչներ կան կոնսերվանտներ:
Օգտակար բաղադրիչների քանակով ամենաարժեքավորն է ճանաչվել սոյայի կաթը:

Սննդաբանը նշել է այն իրականությունը կաթի մասին, որին դժվար է հավատալ․

Վերջին շրջանում ակտիվորեն քննադատվում է կաթնամթերքը։
Ընդունված է դասական մթերքները փոխարինել ավելի օգտակար անալոգներով։
Իրավիճակը մեկնաբանել է սննդաբան Օքսանա Միխալեւան:



Բժշկի խոսքով՝ կաթն ու կաթնամթերքը վտանգ չեն ներկայացնում առողջ ապրելակերպի հետեւողների համար։
Նման արտադրանքը նույնիսկ անհրաժեշտ է մարդուն բոլոր օրգանների պատշաճ գործունեությունը պահպանելու համար։

Բանն այն է, որ եթե մարդն ամբողջությամբ հրաժարվի կաթից, ուրեմն կալցիումի դեֆիցիտ կլինի։
Հատկապես դրանից տուժում են 50-ն անց մարդիկ, խնդիրներ կարող են առաջանալ նաև երեխաների, հղիների և կերակրող կանանց մոտ։

 

 

 

Միխալեւան հավելել է, որ կաթը հագեցած է նաեւ հեշտությամբ մարսվող սպիտակուցով։
Անհրաժեշտ տարրեր ստանալու համար բավական է ուտել երկու-երեք չափաբաժին կաթնամթերք։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը