Հիշեք այս մթերքները և ամեն գնով խուսափեք դրանցից. Ավելի գիտակից սպառողն ավելի առողջ սպառողն է
Իտալական առաջատար գյուղատնտեսական կազմակերպություններից մեկը վերջերս ներկայացրել է մանրամասն ուսումնասիրության արդյունքները Իտալիայի Չեռնոբիո քաղաքում Գյուղատնտեսության և սննդի միջազգային ֆորումում: Հետաքննությունը կենտրոնացել է պոտենցիալ վտանգավոր մթերքների վրա՝ հատուկ ուշադրություն դարձնելով քիմիական մնացորդներին, դիօքսիններին, ծանր մետաղներին, հավելումներին և այլ մանրէաբանական աղտոտիչներին, որոնք կարող են որոշ սննդամթերքներ վտանգավոր դարձնել առողջության համար:
Ահա զեկույցում ընդգծված մթերքներից մի քանիսը, ինչպես նաև դրանց սև ցուցակում հայտնվելու պատճառները:
Ձուկ`ներկրված Իսպանիայից
Իսպանիայից ներկրված ձկների մեջ հայտնաբերվել են ծանր մետաղների բարձր մակարդակ, ինչպիսիք են սնդիկը և կադմիումը:
Դիետիկ և վիտամինային հավելումներ ԱՄՆ-ից
Այս հավելումները դասակարգվում են որպես նոր սննդամթերք:
Գետնանուշ Չինաստանից
Չինական գետնանուշը պարունակում է չափազանց մեծ քանակությամբ աֆլատոքսիններ։
Պղպեղ` ներկրված Թուրքիայից
Թունաքիմիկատների օգտագործումը զգալիորեն գերազանցում է օրինական սահմանները։
Պիստակ` Իրանից
Ինչպես չինական գետնանուշը, այնպես էլ իրանական պիստակը չափազանց բարձր է աֆլատոքսիններով:
Չորացրած թուզ Թուրքիայից
Կրկին աֆլատոքսիններ են:
Հավ` ներմուծված Լեհաստանից
Լեհական հավը պարունակում է մանրէաբանական աղտոտիչներ (օրինակ՝ սալմոնելլա):
Այս մթերքները նույնպես առանձնացվել են աֆլատոքսինի ավելցուկային մակարդակի պատճառով.
Ընկույզ Թուրքիայից
Գետնանուշներ ԱՄՆ-ից
Պիստակ Թուրքիայից
Չիլի պղպեղ Հնդկաստանից
Սև ցուցակում նաև հետևյալ մթերքներն էին
Չորացրած ծիրան Թուրքիայից
Թուրքական չորացրած ծիրանի սուլֆիտները գերազանցում են օրինական սահմանը։
Մշկընկույզ Ինդոնեզիայից
Կրկին աֆլատոքսինի ավելցուկային մակարդակը սև ցուցակում հայտնվելու պատճառ է հանդիսանում:
Հավ Հոլանդիայից
Ինչպես Լեհաստանում, այնպես էլ մեծանում է մանրէաբանական աղտոտման վտանգը:
Ինչպես տեսնում եք, սև ցուցակում ընդգրկված շատ մթերքներ իսկապես տարածված են մեր խոհանոցներում: