Հաստ աղիքի քաղցկեղի կանխարգելումը հնարավոր է այս 7 եղանակներով
Հաստ աղիքի քաղցկեղը կանխարգելելի է. Բոլոր դեպքերի 75%-ից կարելի էր խուսափել, եթե կիրառվեին այս մեթոդները:
Օգտագործեք այս 7 խորհուրդները որպես ռիսկի նվազեցման ուղեցույց : Սկսեք մեկից կամ երկուսից և աստիճանաբար ավելացրեք: Սա շատ լավ է ձեր առողջության համար:
1. Պահպանեք առողջ քաշը
Ծխելուց բացի, ոչինչ չի մեծացնում քաղցկեղի առաջացման վտանգը, ինչպես ավելորդ քաշը: Գոյություն ունեն առնվազն 11 քաղցկեղ, որոնք արդեն կապված են գիրության և քաշի ավելացման հետ, ներառյալ հաստ աղիքի քաղցկեղը: Իդեալական նպատակը քաշն է, երբ 18 տարեկան էիք։ Եթե գիրացել եք, ապա առաջին նպատակը քաշի ավելացումը դադարեցնելն է։ Սա առողջության օգուտներ կբերի:
2. Մի ծխեք, եթե ցանկանում եք կանխել հաստ աղիքի քաղցկեղը
Չծխելը լավագույն բանն է, որ կարող եք անել ձեր առողջության համար: Բացի լուրջ հիվանդությունների վտանգը մեծացնելուց: Հատկապես, ինչպիսիք են սրտի հիվանդությունը, ինսուլտը և էմֆիզեմը: Ծխելը քաղցկեղի առնվազն 14 տարբեր տեսակների, այդ թվում՝ հաստ աղիքի քաղցկեղի հիմնական պատճառն է: Եթե դուք ծխող եք, ապա ծխելը թողնելու իրական օգուտներ կան, որոնք սկսվում են ձեր վերջին ծխախոտից անմիջապես հետո:
3. Եղե՛ք ֆիզիկապես ակտիվ
Կանոնավոր գործունեությունը նվազեցնում է բազմաթիվ լուրջ հիվանդությունների, այդ թվում՝ հաստ աղիքի քաղցկեղի վտանգը: Ցանկացած ֆիզիկական ակտիվություն ավելի լավ է, քան ոչինչ, բայց լավ է ամեն օր 30 րոպե կամ ավելի չափավոր ակտիվություն ունենալ: Ընտրեք այնպիսի գործողություններ, որոնք ձեզ դուր են գալիս, ինչպիսիք են արագ քայլելը, հեծանիվ վարելը, պարելը կամ այգեգործությունը:
4. Խմեք միայն չափավոր քանակությամբ, եթե ալկոհոլ եք օգտագործում
Ալկոհոլը տարօրինակ բան է, երբ խոսքը վերաբերում է առողջությանը: Այն օգտակար է սրտի համար չափավոր քանակությամբ, բայց կարող է մեծացնել հաստ աղիքի և այլ քաղցկեղի ռիսկը, նույնիսկ ցածր մակարդակներում:
Այսպիսով, ինչ է դա նշանակում: Եթե դուք չափավոր եք խմում (օրական մինչև մեկ խմիչք կանանց համար, օրական երկու անգամ տղամարդկանց համար), հավանաբար որևէ պատճառ չկա, որ դուք դադարեցնեք: Այնուամենայնիվ, եթե դուք չեք խմում, դուք պատճառ չունեք սկսելու: Ալկոհոլի սիրահարները պետք է անպայման փորձեն նվազեցնել այն։
5. Սահմանափակեք կարմիր, հատկապես վերամշակված միսը
Կարմիր միս շատ ուտելը մեծացնում է հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Իսկ վերամշակված միսը, ինչպիսիք են բեկոնը, երշիկեղենը և այլն, ավելի են մեծացնում հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Փորձեք ուտել շաբաթական երեք չափաբաժինից ոչ ավելի։
6. Բավականաչափ կալցիում և վիտամին D ստացեք
Կան ամուր ապացույցներ, որ բավարար քանակությամբ կալցիում և վիտամին D ստանալը կարող է օգնել պաշտպանվել հաստ աղիքի քաղցկեղից:
7. Ֆոլաթթու պարունակող մթերքներ
Սա կարող է նաև օգնել պաշտպանվել հաստ աղիքի քաղցկեղից: Բացի կալցիումից և վիտամին D-ից, ֆոլաթթուները բազմաթիվ հետազոտություններում ցույց են տվել, որ նվազեցնում են հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը: Խուսափեք սինթետիկ վիտամինների մեծ չափաբաժիններից:
Հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկի այլ գործոններ
Կան մի շարք կարևոր ռիսկային գործոններ, որոնք մարդիկ չեն կարող վերահսկել:
Սա կարող է մեծացնել հաստ աղիքի քաղցկեղի վտանգը.
Ավելի մեծ տարիք, հատկապես 60 տարեկան և ավելի:
Հաստ աղիքի քաղցկեղի ընտանեկան պատմություն.
Աղիների բորբոքային հիվանդություն
Եղեք բարձրահասակ (կանանց մոտ 1,76 մետր և ավելի, տղամարդկանց համար՝ 1,85 մետր կամ ավելի):